Κυριακή, 29 Ιαν, 2023
Ένας νοσοκόμος γεμίζει μια σύριγγα με το εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, στις 19 Αυγούστου 2021. (Robyn Beck/AFP via Getty Images)

Σύμβουλοι του CDC: Το εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson δεν είναι “προτιμητέο” λόγω σύνδεσης με σοβαρή ασθένεια

Η διευθύντρια του CDC ενέκρινε τη σύσταση

Μια ομάδα συμβούλων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ψήφισε ομόφωνα την Πέμπτη να συστήσει στον οργανισμό να ενημερώσει το κοινό ότι τα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID-19 προτιμώνται από το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J).

«Τα εμβόλια mRNA COVID-19 προτιμώνται έναντι του εμβολίου COVID-19 της Janssen για την πρόληψη του COVID-19 για όλους ≥ 18 ετών», αναφέρει η σύσταση.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.

Η Janssen είναι θυγατρική της J&J.

Η COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

Λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις πρακτικές ανοσοποίησης, η διευθύντρια του CDC Δρ. Ροσέλ Ουαλένσκι ενέκρινε τη σύσταση.

«Η σημερινή επικαιροποιημένη σύσταση υπογραμμίζει τη δέσμευση του CDC να παρέχει επιστημονικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο αμερικανικό κοινό. Συνεχίζω να ενθαρρύνω όλους τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και να ενισχυθούν», ανέφερε η Ουαλένσκι σε δήλωσή της.

Η επιτροπή ψήφισε αφού άκουσε παρουσιάσεις σχετικά με έναν σοβαρό συνδυασμό θρόμβωσης του αίματος και χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων στο αίμα που έχει παρατηρηθεί σε υψηλότερα από το ιστορικό ποσοστά σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο J&J.

Η σύνδεση προκάλεσε μια σχεδόν πανεθνική παύση στη χορήγηση του εμβολίου τον Απρίλιο, αλλά οι υγειονομικές υπηρεσίες σταμάτησαν την παύση αφού διαπίστωσαν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Έκτοτε, όμως, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS) έχει αυξηθεί, ιδίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες του CDC στα μέλη.

Τα στοιχεία από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών μετά τον Εμβολιασμό δείχνουν το υψηλότερο ποσοστό, ένα κρούσμα ανά 100.000 δόσεις που χορηγήθηκαν, μεταξύ γυναικών ηλικίας 30 έως 49 ετών.

Φιαλίδια και σύριγγες του εμβολίου COVID-19 της Johnson & Johnson φαίνονται στο Κάλβερ Σίτι της Καλιφόρνια, στις 5 Αυγούστου 2021. (Patrick T. Fallon/AFP via Getty Images)

 

Περίπου 17 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J έχουν χορηγηθεί στη χώρα μέχρι και αυτή την Πέμπτη.

Από τα 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 31 Αυγούστου στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη χορήγηση του εμβολίου της J&J, τα 26 αφορούσαν γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις του CDC.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς εμφάνισαν έναν τύπο θρόμβου αίματος που ονομάζεται θρόμβωση του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST).

Εννέα άνθρωποι πέθαναν με TTS μετά τη λήψη του εμβολίου με μία ένεση, δήλωσε το CDC, ενώ επτά είχαν επίσης CVST.

Αν και το CDC και ο FDA εξακολουθούν να λένε ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μπορούν να λάβουν δύο άλλα εμβόλια COVID-19 οδήγησαν τα μέλη της επιτροπής να δώσουν προτίμηση στα εμβόλια Moderna και Pfizer.

«Απλώς δεν μπορώ να συστήσω ένα εμβόλιο που σχετίζεται με μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Νομίζω ότι έχουμε άλλα εμβόλια», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δρ. Πάμπλο Σάντσεζ, καθηγητής παιδιατρικής στο Ohio State University-Nationwide Children’s Hospital και μέλος της επιτροπής.

Ορισμένα μέλη δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μόνο τα άτομα με αντενδείξεις για τα mRNA εμβόλια θα πρέπει να λάβουν ένα εμβόλιο της J&J. Οι αξιωματούχοι του CDC δήλωσαν ότι οι συστάσεις τους θα ενσωματωθούν στις επικαιροποιημένες κλινικές οδηγίες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που χορηγούν εμβόλια.

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέγραψαν το TTS ως αντένδειξη για το εμβόλιο της J&J.

Η αντένδειξη είναι ένας όρος που σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ένα προϊόν, στην προκειμένη περίπτωση ένα εμβόλιο.

Η μόνη αντένδειξη για τα εμβόλια Pfizer και Moderna επί του παρόντος είναι η σοβαρή αλλεργική αντίδραση, αν και μετά τον εμβολιασμό έχει εμφανιστεί φλεγμονή της καρδιάς σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά σε άτομα μετά τη λήψη αυτών των εμβολίων, ιδίως μετά τη δεύτερη δόση. Το ποσοστό της μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό, μιας μορφής φλεγμονής της καρδιάς, για παράδειγμα, για τους άνδρες 16 ή 17 ετών, ήταν 69,1 ανά εκατομμύριο δόσεις Pfizer που χορηγήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Τα άτομα κάτω των 40 ετών διατρέχουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο της Moderna παρά από τον ίδιο τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η Δρ. Λιν Μπάτα, ένα άλλο μέλος της επιτροπής που εργάζεται για το Υπουργείο Υγείας της Μινεσότα, δήλωσε ότι η επιτροπή αντιμετωπίζει την TTS διαφορετικά από τη φλεγμονή της καρδιάς λόγω της διαφοράς στο ποσοστό θνησιμότητας.

«Βλέπουμε μεγαλύτερη συχνότητα μυοκαρδίτιδας», αλλά η σοβαρότητα του TTS είναι «ένας κινητήριος παράγοντας για αυτή τη σύσταση», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε