Παρασκευή, 07 Οκτ, 2022
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε σπαράγγια στη σχάρα. (Dreamstime/TNS)

Τα οφέλη των σπαραγγιών για την υγεία

Natalia-Basdeki-Jewelry

Από τον Joseph Mercola

Το σπαράγγι (Asparagus officinalis) θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα λαχανικά, με την πρώτη τεκμηρίωση να χρονολογείται από το 200 π.Χ., με τον Κάτων τον Πρεσβύτερο να συζητά την καλλιέργεια. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος σημείωσε επίσης ότι τα σπαράγγια χρειάζονται “πολλή προσοχή” όσον αφορά την καλλιέργειά τους.

Εισήχθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική το 1700 από Ευρωπαίους αποίκους και σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Το σπαράγγι έχει γίνει αγαπητό για τη γλυκιά γεύση και την τρυφερή του ποιότητα, η οποία επιτρέπει την παρασκευή του με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να το μαγειρέψετε στον ατμό, να το κάνετε ποσέ, να το ψήσετε ή να προσθέσετε μια χούφτα από τα κοτσάνια του σε σούπες και φριτάτες για πρόσθετη υφή.

Οφέλη των σπαραγγιών για την υγεία

Εκτός από την απολαυστική γεύση του, το σπαράγγι προσφέρει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες Α, Κ και C. Περιέχει επίσης ίχνη νιασίνης και βιταμίνης Ε. Είναι προφανές ότι το σπαράγγι κατέχει την πρώτη θέση τόσο στο εύρος όσο και στην ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που παρέχει. Λόγω αυτών των θρεπτικών συστατικών, η προσθήκη σπαραγγιών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

• Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας – Σε μια μελέτη του 2017 από το Nutrients, αναφέρθηκε ότι πολλά λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των σπαραγγιών) μπορούν να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και βιταμινών που περιέχει αυτό το λαχανικό.

• Βοηθάνε στην ανάπτυξη του εμβρύου – Ως μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές φυλλικού οξέος, τα σπαράγγια μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου αποβολής και των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στα αγέννητα παιδιά.

• Μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης – Τα σπαράγγια περιέχουν σημαντικές ποσότητες τόσο βιταμίνης Κ όσο και ασβεστίου, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Κ στον οργανισμό εξασφαλίζουν την αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου, μειώνοντας τον κίνδυνο για κατάγματα των οστών.

Μελέτες που έγιναν για τα σπαράγγια

Το εκχύλισμα του σπαραγγιού μπορεί επίσης να προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τη βλάβη του ήπατος και των νεφρών, όπως αναφέρεται σε μελέτη σε ζώα το 2018 από το Toxicology Reports.

Διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα στελεχών σπαραγγιού έχουν επίσης δερματολογικά οφέλη. Μια μελέτη του 2018 από το Environmental Health and Preventive Medicine δείχνει ότι τα εκχυλίσματα σπαραγγιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φωτογήρανσης, επάγοντας την έκφραση της HSP70 κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας UV-B.

Συνταγή για σαλάτα με σπαράγγια και αβοκάντο

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε