Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Επισκέπτες περπατούν κάτω από τα κρεμασμένα φανάρια καθώς οι άνθρωποι προετοιμάζονται για το κινεζικό νέο έτος στην οδό Ντίχουα στην Ταϊπέι της Ταϊβάν στις 10 Φεβρουαρίου 2021. (An Rong Xu/Getty Images)

Ταϊβάν: Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αφήνουν 5 εκατ. χωρίς ρεύμα και Ίντερνετ

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αναφέρθηκαν σε ολόκληρη την Ταϊβάν το πρωί της Πέμπτης, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι, μετά από ένα φερόμενο ατύχημα σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι διακοπές ρεύματος ξεκίνησαν περίπου στις 9 το πρωί της Πέμπτης και επηρέασαν τις περιοχές Ταϊπέι, Νέα Ταϊπέι, Χσιντσού, Ταϊτσούνγκ, Ταϊνάν, Καοσιούνγκ, Τσανγκουά, Κέιλουνγκ, Ταογιουάν, Χουαλιέν και Μιαολί, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Σύμφωνα με την Taiwan Power Company (Taipower), οι διακοπές προκλήθηκαν από βλάβη του εξοπλισμού στο εργοστάσιο Hsinta Power Plant στην πόλη Καοσιούνγκ, το οποίο παρέχει περίπου το ένα έβδομο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊβάν.

Αξιωματούχοι της Taipower δήλωσαν στο Taiwan News ότι η βλάβη του εξοπλισμού στο εργοστάσιο στην περιοχή Γιογνκ’αν της πόλης Καοσιούνγκ προκάλεσε «ανισορροπία» στο νότιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία με τη σειρά της ενεργοποίησε τον μηχανισμό αυτοπροστασίας του υποσταθμού Longci να αποσυνδεθεί από το δίκτυο.

Αυτό προκάλεσε μια «άμεση απώλεια 10,5 εκατομμυρίων βατ», δήλωσε η εταιρεία στα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και ώθησε τον μηχανισμό αυτοπροστασίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη νότια Ταϊβάν να αποσυνδεθεί από το νότιο δίκτυο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί προστασίας του βόρειου και του κεντρικού δικτύου.  Αυτό δημιούργησε περαιτέρω εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και στην κεντρική και βόρεια Ταϊβάν.

Η Epoch Times επικοινώνησε με την Taiwan Power Company για σχόλια.

«Αναμένεται ότι η κανονική παροχή ρεύματος θα είναι διαθέσιμη πριν από το μεσημέρι και η παροχή ρεύματος θα συνεχιστεί στο νότιο τμήμα το μεσημέρι», δήλωσε η Taiwan Power Company αργότερα την Πέμπτη.

Η Netblocks, μια οργάνωση παρακολούθησης που παρακολουθεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διακυβέρνηση του διαδικτύου, ανέφερε στο Twitter ότι οι διακοπές είχαν θέσει εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο σε μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ταϊπέι.

«Επιβεβαιώθηκε: Μια διακοπή ρεύματος έχει εξουδετερώσει τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο σε μεγάλο μέρος της #Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊπέι- τα δεδομένα δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι η εθνική συνδεσιμότητα πέφτει στο 68% των συνηθισμένων επιπέδων από τις ~9 π.μ. τοπική ώρα- το περιστατικό συνεχίζεται», ανέφερε η οργάνωση.

Ο πρόεδρος της Taipower Chung Bin-li δήλωσε ότι πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν επηρεαστεί από τη διακοπή ρεύματος.

Οι διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν την ώρα που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έφτασε στην Ταϊπέι το βράδυ της Τετάρτης για τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν μιλάει στην τελετή απονομής βαθμών σε στρατιωτικούς αξιωματούχους του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, στο υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στις 28 Δεκεμβρίου 2021. (Annabelle Chih/Reuters)

 

Εκπρόσωπος της Τσάι δήλωσε ότι η προγραμματισμένη ζωντανή μετάδοση της συνάντησής της με τον Πομπέο έπρεπε να ακυρωθεί προσωρινά λόγω των διακοπών ρεύματος.

Η Τσάι διέταξε έρευνα για τις διακοπές ρεύματος.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ηλεκτροδότηση θα πρέπει να αρχίσει να αποκαθίσταται ξανά στη νότια Ταϊβάν από το μεσημέρι.

Ενώ ως αιτία των διακοπών αναφέρθηκε η βλάβη του εξοπλισμού του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Hsinta, ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Λο Πινγκ-τσενγκ δήλωσε ότι οι αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να είχε παραβιαστεί ο σταθμός

«Όλα χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις και έρευνα, η οποία απαιτεί στοιχεία», δήλωσε ο Πινγκ-Τσενγκ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε