Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Εκτόξευση πυραύλων στην Ταϊβάν, από άγνωστη τοποθεσία στην Κίνα, υπό τη Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στις 4 Αυγούστου 2022, (Eastern Theatre Command/Handout via Reuters)

Ταϊβάν – Κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία διέσχισαν τη μέση γραμμή σε στρατιωτικές ασκήσεις μετά την επίσκεψη Πελόζι

Ταϊβάν – Κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία διέσχισαν τη μέση γραμμή σε στρατιωτικές ασκήσεις μετά την επίσκεψη ΠελόζιΤΑΪΠΕΙ, Ταϊβάν-Η Κίνα συνεχίζει τον στρατιωτικό εξαναγκασμό της εναντίον της Ταϊβάν στις 5 Αυγούστου, τη δεύτερη ημέρα των στρατιωτικών της ασκήσεων που περικυκλώνουν το νησί, με πολεμικά αεροπλάνα και πλοία να διασχίζουν τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν που χωρίζει τις δύο γειτονικές χώρες.

Χαρακτηρίζοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις «άκρως προκλητικές», το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι πολλά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία είχαν παρατηρηθεί σε ύδατα κοντά στην Ταϊβάν από τις 11 π.μ. τοπική ώρα, με ορισμένα να διασχίζουν τη μέση γραμμή. Γνωστή και ως πορθμός του Ντέιβις, η μέση γραμμή χρησιμεύει ως ανεπίσημο εναέριο και θαλάσσιο ρυθμιστικό πεδίο μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Σε απάντηση, το υπουργείο δήλωσε ότι έχει αναπτύξει αεροσκάφη, περιπολούντα πολεμικά πλοία και χερσαία πυραυλικά συστήματα για την παρακολούθηση της κατάστασης.

«Δεν επιδιώκουμε καμία κλιμάκωση, ούτε ανταγωνιζόμαστε άλλους», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν «δεσμεύονται» να υπερασπιστούν το αυτοδιοικούμενο νησί.

Στις 2 Αυγούστου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου, σε προφανή αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί. Ορισμένες από τις ζώνες συμπίπτουν εν μέρει με τα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν. Οι ασκήσεις είναι οι μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το κινεζικό καθεστώς στο στενό της Ταϊβάν, σύμφωνα με το Reuters.

Μια γυναίκα χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο καθώς περπατά μπροστά από μια μεγάλη οθόνη που δείχνει μια ειδησεογραφική εκπομπή για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας που περικυκλώνουν την Ταϊβάν, στο Πεκίνο στις 4 Αυγούστου 2022. (Noel Celis/AFP μέσω Getty Images)

 

Βαλλιστικοί πύραυλοι

Οι στρατιωτικές κινήσεις του Πεκίνου την Παρασκευή ήρθαν μία ημέρα μετά την εκτόξευση 11 βαλλιστικών πυραύλων από την Κίνα στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν. Η Ιαπωνία δήλωσε ότι πέντε από τους πυραύλους προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), η οποία εκτείνεται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της χώρας. Από τους πέντε πυραύλους, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι τέσσερις είχαν πιθανότατα πετάξει πάνω από την Ταϊπέι.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δεν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι η πορεία πτήσης ήταν «εκτός ατμόσφαιρας και δεν είναι επιβλαβής για την περιοχή πάνω από την οποία πετάει».

Η Κίνα ανέπτυξε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της Ταϊβάν στις 4 Αυγούστου. Το βράδυ της Πέμπτης, τα στρατεύματα της Ταϊβάν αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές φωτοβολίδες για να απομακρύνουν τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από την περιοχή των νησιών Κινμέν της Ταϊβάν, τα οποία βρίσκονται περίπου 1,3 μίλια από την κινεζική ακτογραμμή. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τα ύδατα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν, σύμφωνα με ανακοίνωση (pdf) του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας που δήλωσε (pdf) ότι τρία διαφορετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τα ύδατα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν.

Την Πέμπτη, 22 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν.

Ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος πετάει πάνω από το νησί Πινγκτάν, ένα από τα κοντινότερα σημεία της ηπειρωτικής Κίνας από την Ταϊβάν, στην επαρχία Φουτζιάν στις 5 Αυγούστου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Καταδίκη

Σε απάντηση στην εκτόξευση πυραύλων από την Κίνα, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν κάλεσε το καθεστώς να «ενεργήσει με λογική και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση». Η Τσάι απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «ενωθεί για να σταματήσουν αυτές οι μονομερείς και παράλογες στρατιωτικές ενέργειες».

Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν έκτοτε κριτική στο Πεκίνο. Ο συντονιστής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις πυραύλων «ανεύθυνες».

Την Παρασκευή, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα συναντήθηκε με την Πελόζι στην Ιαπωνία, τον πέμπτο σταθμό του ταξιδιού της Πελόζι στην Ασία, που μέχρι στιγμής έχει συμπεριλάβει τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

«Ενημέρωσα την πρόεδρο Πελόζι ότι το γεγονός ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Κίνας προσγειώθηκαν κοντά σε ιαπωνικά ύδατα, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ, απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και προστασία και ότι η Ιαπωνία καταδίκασε έντονα τέτοιες ενέργειες», δήλωσε ο Κισίντα, σύμφωνα με το Reuters.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε