Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Ένας μαχητής των Ταλιμπάν φυλάει κατά μήκος ενός δρόμου κοντά στην πλατεία Zanbaq στην Καμπούλ στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. (Wakil Kohsar / AFP μέσω Getty Images)

Ταλιμπάν κρεμάνε τέσσερα πτώματα σε πλατεία στο Δυτικό Αφγανιστάν: Μάρτυρες

Οι Ταλιμπάν κρέμασαν τέσσερα πτώματα σε πλατεία στο δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με τοπικούς μάρτυρες, σε ένδειξη ότι η οργάνωση επιστρέφει σε μερικές από τις σκληρές τιμωρίες του παρελθόντος.

Κάτοικοι της Χεράτ, οι Μοχάμεντ Ναζίρ και Γουαζίρ Αχμάντ, δήλωσαν ότι είδαν τους Ταλιμπάν να επιδεικνύουν τα πτώματα στην πλατεία της πόλης. Ο Αχμάντ δήλωσε στο Associated Press ότι τρία από τα πτώματα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε άλλα μέρη της πόλης σε δημόσια θέα.

«Όταν βγήκα μπροστά, είδα ότι είχαν φέρει ένα πτώμα σε ένα φορτηγάκι και μετά το κρέμασαν σε γερανό», δήλωσε ο Ναζίρ στο Reuters.

Ένα βίντεο του Associated Press έδειχνε πλήθη να συγκεντρώνονται γύρω από τον γερανό και να κοιτάζουν ένα από τα πτώματα καθώς κάποιοι άνδρες φώναζαν.

«Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να ειδοποιήσει όλους τους εγκληματίες ότι δεν είναι ασφαλείς», δήλωσε φερόμενο μέλος των Ταλιμπάν στο AP στην πλατεία. Το άγνωστο μέλος είπε ότι τα πτώματα ανήκαν σε απαγωγείς.  Ο Ζιουλχάκ Τζαλάλι, αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας των Ταλιμπάν στη Χεράτ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα μέλη της οργάνωσης έσωσαν πατέρα και γιο που απήχθησαν από τέσσερις απαγωγείς. Ένα μέλος των Ταλιμπάν και ένας πολίτης τραυματίστηκαν από τους φερόμενους απαγωγείς σε ανταλλαγή πυροβολισμών, δήλωσε ο Τζαλάλι.

Από τότε που κατέλαβαν το Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ορισμένα υψηλόβαθμα μέλη των Ταλιμπάν, τα οποία είχαν οριστεί από αρκετές αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ως τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει τον τρόπο τους από τότε που οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν προηγουμένως τη χώρα μεταξύ 1996 και 2001.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλά Νουρουντίν Τουραμπί στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, στις 22 Σεπτεμβρίου 2021. (Felipe Dana/AP Photo)

 

Ωστόσο, ο Μουλάς Νουρούντιν Τουράμπι, ο οποίος ηγείται πλέον του λεγόμενου Υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης του Ηθών, ανέφερε ότι θα εκπληρωθούν οι δημόσιες εκτελέσεις και άλλες αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένων των ακρωτηριασμό των χεριών.

«Όλοι μας επέκριναν για τις τιμωρίες στο στάδιο, ωστόσο δεν έχουμε πει ποτέ τίποτα για τους νόμους και τις τιμωρίες τους», δήλωσε ο Τουραμπί στο AP την προηγούμενη εβδομάδα. «Κανείς δεν θα μας πει ποιοι θα πρέπει να είναι οι νόμοι μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και θα φτιάξουμε τους νόμους μας πάνω στο Κοράνι».

Τις τελευταίες ημέρες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Σε λίγο περισσότερο από πέντε εβδομάδες από την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν αποδείξει ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρονται σοβαρά για την προστασία ή το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε ήδη δει ένα κύμα παραβιάσεων, από επιθέσεις αντιποίνων και περιορισμούς στις γυναίκες, μέχρι καταστολή των διαδηλώσεων, των ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών», ανέφερε η Ντινούσικα Ντισαναγιάκε, υποδιευθύντρια της Αμνηστίας για τη Νότια Ασία, σε δήλωσή της.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, απαντώντας στα σχόλια του Τουραμπί, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχτούν τους Ταλιμπάν εάν πραγματοποιήσουν σκληρές τιμωρίες.

«Καταδικάζουμε έντονα τις αναφορές για επαναφορά ακρωτηριασμού και εκτελέσεων Αφγανών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι ακρωτηριασμοί και οι εκτελέσεις «θα αποτελέσουν σαφείς κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και είμαστε σταθεροί με τη διεθνή κοινότητα για να κρατήσουμε τους δράστες … υπόλογους.”

Το AP συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε