Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φτάνει στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη στις 9 Αυγούστου 2022. (David 'Dee' Delgado/Reuters)

Θα αποκατασταθούν οι λογαριασμοί του Τραμπ στο Facebook και το Instagram

Το Facebook και το Instagram θα αποκαταστήσουν τους λογαριασμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περίπου δύο χρόνια μετά την απαγόρευσή του, ανακοίνωσε την Τετάρτη η μητρική εταιρεία Meta.

«Θα αποκαταστήσουμε τους λογαριασμούς του κ. Τραμπ στο Facebook και το Instagram τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, σε ανάρτηση στο blog. «Ωστόσο, θα το κάνουμε αυτό με νέες προστατευτικές μπάρες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αποτροπή επαναλαμβανόμενων παραβάσεων».

Αυτές οι προστατευτικές μπάρες συνεπάγονται «αυξημένες ποινές για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις – ποινές που θα ισχύουν και για άλλα δημόσια πρόσωπα των οποίων οι λογαριασμοί αποκαθίστανται από αναστολές που σχετίζονται με πολιτικές αναταραχές σύμφωνα με το ενημερωμένο πρωτόκολλο μας. Σε περίπτωση που ο κ. Τραμπ αναρτήσει περαιτέρω παραβατικό περιεχόμενο, το περιεχόμενο θα αφαιρεθεί και θα του επιβληθεί αναστολή για διάστημα από έναν μήνα έως δύο χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης», έγραψε ο Κλεγκ.

Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη εκδώσει δημόσιο σχόλιο σχετικά με την επαναφορά. Αλλά η εκστρατεία του Τραμπ για το 2024 υπέβαλε επίσημα αίτηση στο Facebook για να του επιτρέψει να επιστρέψει στην πλατφόρμα, την οποία χρησιμοποιούσε συχνά για τη συγκέντρωση χρημάτων.

«Πιστεύουμε ότι η απαγόρευση του λογαριασμού του προέδρου Τραμπ στο Facebook έχει διαστρεβλώσει δραματικά και εμποδίσει τον δημόσιο διάλογο», έγραψε η εκστρατεία του Τραμπ στις 17 Ιανουαρίου στη Meta, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα.

Με την άρση της αναστολής, θα επιτραπεί στον Τραμπ να κάνει διαφημίσεις τόσο στο Instagram όσο και στο Facebook. Ο πρώην πρόεδρος είχε συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια ακολούθους και στις δύο πλατφόρμες.

«Απλώς δεν θέλουμε -αν επιστρέψει στις υπηρεσίες μας- να κάνει αυτό που έκανε στις 6 Ιανουαρίου, δηλαδή να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες μας για να απονομιμοποιήσει τις εκλογές του 2024, όπως προσπάθησε να απαξιώσει τις εκλογές του 2020», δήλωσε ο Κλεγκ στο Axios.

Οι λογαριασμοί, πρόσθεσε ο Κλεγκ, δεν θα αποκατασταθούν αμέσως. Οι μηχανικοί της Meta πρέπει να βρουν έναν τρόπο να περιορίσουν ορισμένες αναρτήσεις ή διαφημιστικές δυνατότητες, αν αυτό χρειαστεί στο μέλλον, είπε.

«Αν τώρα δημοσιεύσει περαιτέρω περιεχόμενο που παραβιάζει, το περιεχόμενο αυτό θα αφαιρεθεί, φυσικά, και θα μπορούσε να ανασταλεί για ένα μήνα έως δύο χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παραβίασης», δήλωσε.

Το αν ο Τραμπ χρησιμοποιεί τον λογαριασμό είναι ένα άλλο ερώτημα. Αφού ο ιδιοκτήτης του Twitter Έλον Μασκ επανέφερε τον λογαριασμό του Τραμπ πέρυσι, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραμείνει στο Truth Social, την δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ μιλάει σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, στις 25 Οκτωβρίου 2019. (Drew Angerer/Getty Images)

Ο πρώην πρόεδρος δεν έχει δείξει αν θα επιστρέψει στο Twitter, μια πλατφόρμα που χρησιμοποίησε με συντριπτική αποτελεσματικότητα -κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο του 2016. Από τότε που αποκαταστάθηκε ο λογαριασμός του, ο Τραμπ δεν έχει δημοσιεύσει ούτε μία φορά.

«Δυστυχώς, το Facebook τα πηγαίνει πολύ άσχημα από τότε που με έβγαλαν», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Όποιος πήρε αυτή την απόφαση και την απόφαση να με βγάλει από το Facebook, θα μπει στο επιχειρηματικό Hall of Fame για δύο από τις χειρότερες αποφάσεις στην ιστορία των επιχειρήσεων!».

Όταν ο Τραμπ αποκλείστηκε τον Ιανουάριο του 2021, το Facebook δήλωσε ότι θα διαρκέσει επ’ αόριστον. Μήνες αργότερα, το εποπτικό συμβούλιο του Facebook επέλεξε να αποφασίσει τον Ιανουάριο του 2023 για το αν θα άρει την αναστολή.

Δύο Δημοκρατικοί νομοθέτες, σε επιστολή τους προς τη Meta τον περασμένο μήνα, προέτρεψαν την εταιρεία να μην επαναφέρει τους λογαριασμούς του πρώην αρχιστράτηγου. Είπαν ότι οι ισχυρισμοί του σχετικά με τις εκλογές του 2020 είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να παραμείνει αποκλεισμένος.

Ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ (D-R.I.) και ο βουλευτής Άνταμ Σιφ (D-Calif.), μακροχρόνιος εχθρός του Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι διέδωσε ψέματα για τον πρώην πρόεδρο όταν ήταν πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έγραψαν ότι «είναι σημαντικό η εταιρεία σας να διατηρήσει την απαγόρευση για τον πρώην πρόεδρο Τραμπ».

«Με βάση τη δήλωση της ίδιας της Meta σχετικά με τα πρότυπα για την επιστροφή του Τραμπ στην πλατφόρμα, ο λογαριασμός του θα πρέπει να συνεχίσει να περιορίζεται», έγραψαν.

Όμως ο Τραμπ και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι η κίνηση του Facebook και του Twitter να απαγορεύσουν τον Τραμπ παραπέμπει σε λογοκρισία, ενώ οι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου λένε ότι δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Ακόμη και ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες, όπως η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, εξέφρασαν ανησυχία για τις απαγορεύσεις, όταν εκδόθηκαν πριν από δύο χρόνια.

«Διάβασα τη δήλωση του ιδιοκτήτη του Face[book] και ένιωσα μεγάλη αλαζονεία. Μιλώντας για τους κανόνες τους, και λοιπόν; Τι γίνεται με την ελευθερία; Ή το δικαίωμα στην πληροφόρηση; Τι γίνεται με τον ρόλο της νόμιμα συγκροτημένης αρχής;» είχε δηλώσει τότε ο Λόπεζ Ομπραδόρ.

Ο Τραμπ ξεκίνησε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του 2024 στις 15 Νοεμβρίου, αποτελώντας τον πρώτο Ρεπουμπλικανό που το έκανε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε