Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Παλαιστίνιοι πολίτες εκκενώνουν κατεστραμμένα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σπίτια τους στη Γάζα, στις 10 Οκτωβρίου 2023. (Ahmad Hasaballah/Getty Images)

Θα δεχτούν οι ΗΠΑ πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει διχασμός για το αν η χώρα μπορεί να δεχτεί πρόσφυγες από τη Γάζα εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Καθώς αναλυτές προβλέπουν ότι ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα εγκαταλείψουν τη Γάζα εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει ξεσπάσει διαμάχη, καθώς ορισμένοι αριστεροί νομοθέτες ζητούν να μεταφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν και έχουν επεξεργαστεί νομοθεσία για να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Ο βουλευτής Τζαμάαλ Μπάουμαν (D-N.Y.), μέλος της αριστερής «Ομάδας» στο Κογκρέσο, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να «καλωσορίσουν τους πρόσφυγες από την Παλαιστίνη», σύμφωνα με τη New York Post, ενώ ο βουλευτής Τομ Τίφανι (R-Wis.) εισήγαγε νομοσχέδιο που θα εμποδίζει την είσοδο στη χώρα ατόμων με διαβατήρια που έχουν εκδοθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον πρόεδρο Μπάιντεν να καταχραστεί τους κανόνες μας για την αποφυλάκιση και τη χορήγηση βίζας για να φέρει στις αμερικανικές κοινότητες Παλαιστίνιους χωρίς έλεγχο, όπως έκανε με χιλιάδες Αφγανούς χωρίς έλεγχο», ανέφερε ο κος Τίφανι σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Χ, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αφήσει 76.000 Αφγανούς πρόσφυγες να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη χώρα, μετά την αποτυχημένη αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Εισήγαγα τον νόμο GAZA για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής», πρόσθεσε ο κος Τίφανι, με τον νομοθέτη να μοιράζεται το περιεχόμενο του νόμου Guaranteing Aggressors Zero Admission (GAZA) Act αποκλειστικά με το Breitbart.

Το νομοσχέδιο έχει σκοπό να εμποδίσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό αναστολών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το κείμενο του μέτρου, όπως αναφέρεται από το Breitbart.

Palestinians evacuate a neighborhood in Gaza City on Oct. 11, 2023. (Mohammed Abed/AFP via Getty Images)
Παλαιστίνιοι εκκενώνουν μια γειτονιά της Γάζας, στις 11 Οκτωβρίου 2023. (Mohammed Abed/AFP μέσω Getty Images)

 

Ενώ ο κος Μπάουμαν έχει ζητήσει την αποδοχή προσφύγων από τη Γάζα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι θα πρέπει να ελέγχονται πριν τους επιτραπεί η είσοδος.

«Το 50% του πληθυσμού στη Γάζα είναι παιδιά», είπε. «Η διεθνής κοινότητα καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, ενώ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ώστε να ελέγχουν και να μην δέχονται μέλη της Χαμάς.»

Όπως ο κος Τίφανι, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στο άνοιγμα της πόρτας στους πρόσφυγες της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ είναι το πιο γενναιόδωρο έθνος στον κόσμο, αλλά δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε επιπλέον πρόσφυγες, ειδικά από μια περιοχή με τόσο υψηλό κίνδυνο τρομοκρατίας, δεδομένης της ανικανότητας του έθνους μας να ασφαλίσει τα σύνορά μας ή να ελέγξει εκείνους που βρίσκονται ήδη εδώ», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (R-Fla.) στην εφημερίδα New York Post.

Ομοίως, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, Ρεπουμπλικάνος, δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν μπορούν να δεχθούν ανθρώπους από τη Γάζα σε αυτή τη χώρα ως πρόσφυγες», προσθέτοντας ότι τα γειτονικά αραβικά έθνη θα πρέπει να «ανοίξουν τα σύνορά τους» και να τους δεχθούν.

Η διαμάχη για τους πρόσφυγες προέκυψε μετά από την έκκληση του Ισραήλ για μαζική εκκένωση της Γάζας πριν από προγραμματισμένη επίθεση που επίκειται με στόχο την καταστροφή της Χαμάς και τη διάσωση των ομήρων που είναι ακόμα ζωντανοί.

A Hamas terrorist enters a village in Be’eri, Israel, on Oct. 7, 2023. (Israel Defense Forces/Screenshot via NTD)
Ένας τρομοκράτης της Χαμάς εισέρχεται σε χωριό στο Μπε’ερί του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις/Στιγμιότυπο μέσω NTD)

 

«Ευρύ φάσμα επιθετικών επιχειρησιακών σχεδίων»

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι είδε «σημαντική μετακίνηση» προς το νότο Παλαιστινίων αμάχων, μία ημέρα αφότου διέταξε τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την πόλη και αργότερα ανακοίνωσε ότι «ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα επιθετικών επιχειρησιακών σχεδίων» που θα περιλαμβάνουν συντονισμένα πλήγματα από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.

Αυτό έγινε αφού ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υποσχέθηκε περαιτέρω ενέργειες ως απάντηση στη σφαγή Ισραηλινών από τη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους, και κατέλαβαν δεκάδες ομήρους.

Η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς, γνωστή για την αδιαφορία της για τις ζωές των αμάχων και τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων, είπε στον κόσμο να αγνοήσει τις ισραηλινές εκκλήσεις για εκκένωση από τη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με το Associated Press.

Israeli rescue workers work to remove dead bodies from near a destroyed police station that was the site of a battle following a mass infiltration by Hamas terrorists from the Gaza Strip, in Sderot, southern Israel, on Oct. 11, 2023. (Violeta Santos Moura/Reuters)
Ισραηλινοί διασώστες απομακρύνουν πτώματα κοντά σε ένα κατεστραμμένο αστυνομικό τμήμα που είχε γίνει πεδίο μάχης, μετά από τη μαζική διείσδυση τρομοκρατών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, στις 11 Οκτωβρίου 2023. (Violeta Santos Moura/Reuters)

 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υπολογίσει ότι περίπου 423.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντυζαρίκ δήλωσε ότι θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τόσο μεγάλη εκκένωση χωρίς «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Η Μαριάνα Ντάχαν, ιδρύτρια του Ιδρύματος World Identity Network (WIN), δήλωσε στη New York Post ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς «μπορεί να προσθέσει πάνω από 1 εκατομμύριο ψυχές στον ήδη συγκλονιστικό αριθμό των 6 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων στον κόσμο».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Χαμάς στήνει οδοφράγματα και «εμποδίζει με τη βία τους πολίτες της να μετακινηθούν προς τη νότια Γάζα για τη δική τους ασφάλεια».

Με τις συζητήσεις να φουντώνουν γύρω από την τύχη των ανθρώπων που εκκενώνουν τη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν γίνει φλέγον θέμα στην Ουάσιγκτον.

Συζητήσεις στο Καπιτώλιο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις με τις περιφερειακές κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από διακοπή ρεύματος και ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.

Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσαν την Παρασκευή την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, την οποία υπογράφουν 55 μέλη της Βουλής, οι νομοθέτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την «εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», καθώς το Ισραήλ απαντά στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

«Όπως έχει δηλώσει προηγουμένως ο Πρόεδρος Μπάιντεν, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί το λαό του και να απαντήσει σε αυτές τις φαύλες επιθέσεις», έγραψαν.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απάντηση του Ισραήλ πρέπει να λάβει υπόψη της τα εκατομμύρια αθώων πολιτών στη Γάζα, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι θύματα της Χαμάς και υφίστανται τις συνέπειες της τρομοκρατικής εκστρατείας της», πρόσθεσαν.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «θα καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγει να βλάψει αμάχους», καθώς θα διεξάγει επιχειρήσεις στη Γάζα τις επόμενες ημέρες.

Του Tom Ozimek, με τη συμβολή του Caden Pearson

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε