Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Το ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο παρασύρεται στον ωκεανό μετά την κατάρριψή του στα ανοικτά της ακτής Surfside Beach, S.C., στις 4 Φεβρουαρίου 2023. (Randall Hill/Reuters)

Τι γνωρίζουμε για τα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από τη Βόρεια Αμερική

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε τέσσερα ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Τρία από τα αντικείμενα παρέμεναν αγνώστου ταυτότητας μέχρι και αργά την Κυριακή, και καταρρίφθηκαν ξεχωριστά μέσα σε τρεις ημέρες. Το τελευταίο άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο καταρρίφθηκε την Κυριακή πάνω από τη λίμνη Χιούρον του Μίσιγκαν.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτά τα τέσσερα αντικείμενα:

4 Φεβρουαρίου: Kαταρρίφθηκε κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο

Το πρώτο αντικείμενο αναφέρθηκε αρχικά ως αγνώστου ταυτότητας μέχρι που Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν ένα κινεζικό αερόστατο παρακολούθησης. Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δήλωσαν ότι το αερόστατο είχε παραβιάσει την αμερικανική κυριαρχία εισερχόμενο στον αμερικανικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια.

Το αερόστατο ύψους 200 ποδών αναφέρθηκε για πρώτη φορά αφού εθεάθη από πολίτες κοντά στο Μπίλινγκς της Μοντάνα, μετά από το οποίο του επετράπη να διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από αξιωματούχους που επικαλέστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι το αερόστατο που έκανε ελιγμούς πέρασε πάνω από το χώρο ευαίσθητων αεροπορικών βάσεων και σιλό στρατηγικών πυρηνικών πυραύλων.

Ο χάρτης δείχνει τη διαδρομή του ύποπτου κατασκοπευτικού αερόστατου. (Φωτογραφία AP)

 

Το αερόστατο που φέρεται να ήταν κινεζικό παρασύρθηκε ανατολικά προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, προτού ένα μαχητικό αεροσκάφος F-22 το καταρρίψει στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, γύρω στις 14:39 ώρα ET. Το αερόστατο πετούσε σε ύψος περίπου 50.000 έως 60.000 ποδών στη στρατόσφαιρα, όπου δεν υπάρχει εμπορική εναέρια κυκλοφορία.

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), την οποία διαχειρίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, παρακολουθούσε το αερόστατο όλη την ώρα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αερόστατο, με τόπο προέλευσης την Κίνα, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από την Αλάσκα στις 28 Ιανουαρίου. Πέταξε πάνω από τον Καναδά πριν εισέλθει ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 31 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε να καταρριφθεί το αερόστατο εκεί όπου τα συντρίμμια δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος και καταρρίφθηκε στον αέρα στις 4 Φεβρουαρίου.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στους Epoch Times ότι το αερόστατο μπορούσε να παρακολουθεί σήματα επικοινωνιών.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ δήλωσε στις 3 Φεβρουαρίου ότι το αερόστατο είχε επίσης μια «μεγάλη κεφαλή κάτω από το εξάρτημα επιτήρησης».

Ένας αξιωματούχος του FBI δήλωσε αργότερα ότι δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι το αερόστατο μετέφερε κεφαλή ικανή να προκαλέσει βλάβη. «Δεν έχουμε εντοπίσει κανένα είδος οποιουδήποτε ενεργειακού ή επιθετικού υλικού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ανέφερε το Reuters.

Το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο παρασύρεται στον ωκεανό μετά την κατάρριψή του στα ανοικτά της ακτής στο Surfside Beach, S.C., στις 4 Φεβρουαρίου 2023- και ένα ελικόπτερο της αμερικανικής ακτοφυλακής πετάει πάνω από ένα πεδίο συντριμμιών κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανάκτησης στις 4 Φεβρουαρίου 2023. (Randall Hill/Reuters, φωτογραφία του υποπλοιάρχου Jerry Ireland του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ)

 

Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο απλώς για μια πολιτική συσκευή παρακολούθησης του καιρού που εκτοξεύτηκε κατά λάθος από την πορεία της και εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Αλλά ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η αξιολόγηση των υπολειμμάτων του μπαλονιού έδειξε ότι είναι εξοπλισμένο με έλικες και πηδάλιο, που του επιτρέπουν να αλλάζει κατεύθυνση, και ότι το αερόστατο είχε τη δυνατότητα να επιταχύνει και να μειώνει ταχύτητα, να στρίβει και να περιφέρεται. Βασιζόταν κυρίως στην κίνηση του αέρα στα ρεύματα αεριωθούμενων για να ταξιδέψει, αν και είχε κάποια περιορισμένη ικανότητα ελιγμών εντός αυτού.

Ο Ράιντερ ανέφερε επίσης σε δήλωσή του στις 7 Φεβρουαρίου ότι ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Γουέι Φενγκέ είχε απορρίψει αίτημα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν για τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το καταρριφθέν αερόστατο.

«Οι γραμμές μεταξύ των στρατών μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε στιγμές όπως αυτή», δήλωσε. «Δυστυχώς, η ΛΔΚ απέρριψε το αίτημά μας«, είπε. «Η δέσμευσή μας για ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας θα συνεχιστεί».

Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι και άλλα παρόμοια αερόστατα έχουν εισέλθει στο παρελθόν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ: τρεις φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και μία φορά από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν.

«Επικοινωνήσαμε με αξιωματούχους-κλειδιά της προηγούμενης κυβέρνησης και τους προσφέραμε ενημερώσεις σχετικά με την πραγματογνωμοσύνη που κάναμε και εκφράσαμε την προθυμία μας να τους καθοδηγήσουμε σε όσα μάθαμε», δήλωσε ο Κίρμπι.

Σε μεταγενέστερη συνέντευξη Τύπου, ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Γκλεν Βαν Χερκ, διοικητής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, βασίστηκε στις δηλώσεις του Σάλιβαν, δηλώνοντας ότι το Πεντάγωνο είχε ένα «κενό πληροφόρησης» που επέτρεψε σε προηγούμενες εισβολές κινεζικών αερόστατων να περάσουν απαρατήρητες τότε.

10 Φεβρουαρίου: Μικρό αντικείμενο σε μέγεθος αυτοκινήτου καταρρίφθηκε ανοικτά των ακτών της Αλάσκας

Δύο F-22 κατέρριψαν ένα άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από τα αμερικανικά ύδατα στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Αλάσκας στις 10 Φεβρουαρίου, περίπου στις 13:45 ώρα ΕΤ.

Το αντικείμενο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου. Αιωρούνταν σε ύψος περίπου 40.000 ποδών, εκεί όπου κάνουν πτήση τα εμπορικά αεροσκάφη. Ο Μπάιντεν είχε δώσει εντολή να καταρριφθεί αφού διαπιστώθηκε ότι αποτελούσε «εύλογη απειλή» για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε εκδώσει προειδοποίηση απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Αλάσκα όπου βρισκόταν το αντικείμενο. Στη συνέχεια καταρρίφθηκε με έναν μόνο πύραυλο AIM-9X Sidewinder, τον ίδιο τύπο πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι το αντικείμενο καταρρίφθηκε «από περίσσεια προσοχής». Πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα αντικείμενο. Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω: δεν το κατατάσσω ως μπαλόνι αυτή τη στιγμή. Είναι ένα αντικείμενο. Ακόμα προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ράιντερ δήλωσε ότι το αντικείμενο είχε το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και δεν έμοιαζε σε τίποτα με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι ήταν επανδρωμένο» και «καμία ένδειξη προς το παρόν ότι ήταν ευέλικτο».

«Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το αντικείμενο αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε περιγραφής των δυνατοτήτων, του σκοπού ή της προέλευσής του», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 10 Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε ότι οι ομάδες περισυλλογής εργάζονται για να συλλέξουν συντρίμμια που έπεσαν πάνω σε πάγο στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ.

11 Φεβρουαρίου: «Κυλινδρικό» αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τον Καναδά

Ένα αγνώστου ταυτότητας κυλινδρικό αντικείμενο καταρρίφθηκε από ένα αμερικανικό F-22 πάνω από το έδαφος του Γιούκον στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης της NORAD με τους Καναδούς στις 11 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το πρώτο αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο που καταρρίπτεται πάνω από τον εναέριο χώρο του Καναδά.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος διέταξε την κατάρριψη, δήλωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι το αντικείμενο εισήλθε παράνομα στον εναέριο χώρο του Καναδά και αποτελούσε «εύλογη απειλή για τα πολιτικά αεροσκάφη». Πρόσθεσε ότι οι ομάδες ανάκτησης αναζητούσαν να βρουν και να αναλύσουν το αντικείμενο.

Ο Ράιντερ δήλωσε ότι ένα αμερικανικό F-22 «κατέρριψε το αντικείμενο στο καναδικό έδαφος χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο AIM 9X μετά από στενό συντονισμό μεταξύ των αμερικανικών και καναδικών αρχών».

Η υπουργός Άμυνας του Καναδά Ανίτα Ανάντ δήλωσε στις 11 Φεβρουαρίου ότι το αντικείμενο εντοπίστηκε να πετάει σε ύψος περίπου 40.000 ποδιών. Καταρρίφθηκε «περίπου 100 μίλια από τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ πάνω από το καναδικό έδαφος στο κεντρικό Γιούκον», στις 3:41 ώρα ΕΤ, είπε.

Πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια επιχείρηση της NORAD κατέρριψε ένα εναέριο αντικείμενο».

«Δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο αυτή τη στιγμή, εκτός από το ότι φαίνεται να είναι ένα μικρό κυλινδρικό αντικείμενο και μικρότερο από αυτό που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της [Νότιας] Καρολίνας», είπε.

12 Φεβρουαρίου: «Οκταγωνικό» αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τη λίμνη Χιούρον

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι ένα αμερικανικό F-16 κατέρριψε ένα αντικείμενο στις 14:42 ώρα ΕΤ με πύραυλο αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς AIM-9x. Το αντικείμενο πετούσε σε ύψος περίπου 20.000 ποδιών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από τη λίμνη Χιούρον του Μίσιγκαν, όταν καταρρίφθηκε.

«Η πορεία του και το ύψος του προκάλεσαν ανησυχίες, μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την πολιτική αεροπορία. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για την κατάρριψη αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να αποφύγουμε την πρόσκρουση σε ανθρώπους στο έδαφος, ενώ παράλληλα βελτίωσε τις πιθανότητες για την ανάκτηση συντριμμιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Η NORAD είχε εντοπίσει το αντικείμενο το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου. «Με βάση την πορεία πτήσης και τα δεδομένα του, μπορούμε εύλογα να συνδέσουμε το αντικείμενο αυτό με το σήμα του ραντάρ που ελήφθη πάνω από τη Μοντάνα, το οποίο πέταξε κοντά σε ευαίσθητες τοποθεσίες [του Υπουργείου Άμυνας]».

«Δεν εκτιμήσαμε ότι αποτελούσε κινητική στρατιωτική απειλή για οτιδήποτε στο έδαφος, αλλά εκτιμήσαμε ότι αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της πτήσης και απειλή λόγω των πιθανών δυνατοτήτων επιτήρησης. Η ομάδα μας θα εργαστεί τώρα για την ανάκτηση του αντικειμένου σε μια προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο βουλευτής Τζακ Μπέργκμαν (R-Mich.) περιέγραψε το τελευταίο αντικείμενο ως αντικείμενο με «οκταγωνική δομή» σε συνέντευξή του στο Fox News στις 12 Φεβρουαρίου.

Η NORAD επιβεβαίωσε ότι «εφάρμοσε έναν προσωρινό εναέριο χώρο περιορισμού πτήσεων πάνω από τη λίμνη Μίσιγκαν περίπου στις 12 μ.μ. EST στις 12 Φεβρουαρίου 2023». Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επιβεβαίωσε στους Epoch Times ότι περιόρισε προσωρινά τον εναέριο χώρο πάνω από τη λίμνη Μίσιγκαν, προτού ο εν λόγω εναέριος χώρος ανοίξει ξανά λίγο αργότερα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε