Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Τα συστήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για τη «διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», πρόσθεσε το υπουργείο μέσω X (του πρώην Twitter).

Την πώληση στην Ταϊβάν οπλικών συστημάτων αξίας 500 εκατ. δολ. ενέκριναν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τετάρτη την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, προκειμένου τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της νήσου να είναι σε θέση να εντοπίζουν αντίπαλα αεροσκάφη χάρη στο υπέρυθρο ίχνος τους.

Η αρμόδια υπηρεσία του Πενταγώνου (DSCA) διευκρίνισε στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως το πακέτο περιλαμβάνει ηλεκτροοπτικά συστήματα αναγνώρισης και παρακολούθησης (IRST) και συναφή εξοπλισμό, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, για τα F-16 της Ταϊβάν.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες» της Πολεμικής Αεροπορίας της νήσου να «αντιμετωπίζει σημερινές και μελλοντικές απειλές», να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της, να παρέχει ασφάλεια στην περιοχή, ενώ «θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα» με τις ΗΠΑ, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Στο κείμενο της DSCA τονίζεται ακόμη πως η προτεινόμενη πώληση «δεν μεταβάλλει» τη βασική στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Στην Ταϊπέι, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την έγκριση της συμφωνίας πώλησης, διευκρινίζοντας πως η πώληση αναμένεται να προχωρήσει περίπου έναν μήνα αφού έχει ειδοποιηθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Τα συστήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για τη «διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», πρόσθεσε το υπουργείο μέσω X (του πρώην Twitter).

Οι υπηρεσίες της προέδρου της Ταϊβάν, της Τσάι Ινγκ-γουέν, επισήμαναν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν πως πρόκειται για το 11ο πακέτο όπλων η πώληση του οποίου εγκρίνεται αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2021. Κατά την ανακοίνωση, η κυρία Τσάι ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη «δέσμευσή τους» στην «ασφάλεια της Ταϊβάν».

Η συμφωνία αναμένεται να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας. Η σημερινή κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει την κινεζική θέση και αντιτίθεται σθεναρά στους ισχυρισμούς του ΚΚΚ, λέγοντας ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν κυβέρνησε ποτέ το νησί και δεν έχει το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους του σε παγκόσμιο επίπεδο ή να αποφασίζει για το μέλλον του.

Η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος προμηθευτής όπλων της Ταϊπέι και η βασική προστάτιδα δύναμη της νήσου, παρότι επισήμως δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με αυτήν, αλλά με το Πεκίνο, όπως οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Μολαταύτα, είναι νομικά υποχρεωμένη να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της Ταϊβάν δυνάμει νόμου του 1979.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε