Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ένα πλοίο της Princess Cruises. (Hiroko Harima/Kyodo News μέσω AP)

CDC: Έρευνα σε κρουαζιερόπλοιο μετά από 300 κρούσματα ασθένειας που δεν έχει ακόμη καθοριστεί

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσαν ότι διερευνούν μια μη καθορισμένη έξαρση στο πλοίο Ruby Princess της Princess Cruises.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι 284 επιβάτες και 34 μέλη του πληρώματος -από περίπου 4.000 συνολικά άτομα- αρρώστησαν στο κρουαζιερόπλοιο μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου. Τα κύρια συμπτώματά τους ήταν «εμετός και διάρροια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο «αιτιολογικός παράγοντας» είναι προς το παρόν «άγνωστος».

Το πλοίο κατέπλευσε τελικά στο Γκάλβεστον του Τέξας, όπου οι ερευνητές του CDC ανταποκρίθηκαν στις αναφορές των ασθενειών και «συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από περιπτώσεις ασθενών για να τα στείλουν στο εργαστήριο του CDC για την ταυτοποίηση του παθογόνου παράγοντα».

«Τα κρούσματα γαστρεντερικών ασθενειών που αναφέρθηκαν είναι σύνολα για ολόκληρο το ταξίδι και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ενεργών (συμπτωματικών) γαστρεντερικών κρουσμάτων σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο λιμάνι προσέγγισης ή κατά την αποβίβαση», δήλωσε το CDC.

Οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι δεν ανέφεραν αν κάποιοι από όσους αρρώστησαν νοσηλεύτηκαν. Όμως το Πρόγραμμα Υγιεινής Πλοίων (VSP) του οργανισμού και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είχαν πρόσβαση στο κρουαζιερόπλοιο την Κυριακή στο Γκάλβεστον και διεξήγαγαν έρευνα, πρόσθεσε το CDC.

«Το VSP διεξάγει έρευνες επιδημιών όταν το 3% ή περισσότεροι από τους επιβάτες ή τα μέλη του πληρώματος του πλοίου αναφέρουν ότι είναι άρρωστοι με συμπτώματα γαστρεντερικής νόσου», ανέφερε η ανακοίνωση. «Μπορούμε επίσης να διεξάγουμε έρευνα για την εκδήλωση επιδημίας εάν διαπιστωθεί ένα ασυνήθιστο μοτίβο ή χαρακτηριστικό γαστρεντερικής ασθένειας, ακόμη και αν το ποσοστό είναι μικρότερο από 3 τοις εκατό».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η Princess Cruises περιέγραψε τις ασθένειες στο πλοίο Ruby Princess ως ήπιες. Σημείωσε ότι η πιθανή αιτία ήταν ο νοροϊός, ένας ιός που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έξαρση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σωματίδια νοροϊού σε φωτογραφία αρχείου χωρίς ημερομηνία. (Charles D. Humphrey/US Centers for Disease Control and Prevention)

 

«Κατά τον απόπλου του πλοίου Ruby Princess στις 26 Φεβρουαρίου, υπήρξε ένας αριθμός κρουσμάτων ήπιας γαστρεντερικής νόσου μεταξύ των επιβατών, με πιθανή αιτία τον κοινό αλλά μεταδοτικό ιό που ονομάζεται νοροϊός», δήλωσε ο φορέας κρουαζιέρας στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το CDC δεν έχει επιβεβαιώσει αν το εξάνθημα των ασθενειών προκλήθηκε από τον νοροϊό ή από κάτι άλλο.

Ο νοροϊός, που περιγράφεται ως εξαιρετικά μεταδοτικός από τις ομοσπονδιακές υγειονομικές υπηρεσίες, προκαλεί εμετό και διάρροια. Έχει προκαλέσει συχνά κρούσματα σε κρουαζιερόπλοια τα τελευταία χρόνια και έχει μερικές φορές αποκαλεστεί ως «ιός του κρουαζιερόπλοιου» σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

«Ξεκινήσαμε αμέσως πρόσθετες ενισχυμένες διαδικασίες απολύμανσης για να διακόψουμε την εξάπλωση του ιού από άτομο σε άτομο», δήλωσε η Princess Cruises. «Το πλοίο υποβλήθηκε σε πρόσθετη απολύμανση στις 4 Μαρτίου στο Γκάλβεστον πριν από τον επόμενο απόπλου του».

Σε ένα μέσο έτος, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιοματούχους, ο νοροϊός προκαλεί περίπου 19 έως 21 εκατομμύρια περιπτώσεις εμετού και διάρροιας, 109.000 νοσηλείες και 900 θανάτους. Συνδέεται επίσης με περίπου 495.000 επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, κυρίως σε μικρότερα παιδιά, αναφέρει ο ιστότοπος του CDC.

«Αυτά τα κρούσματα συχνά τραβούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, γι’ αυτό και ορισμένοι αποκαλούν τον νοροϊό «“ιό των κρουαζιερόπλοιων”», αναφέρει επίσης ο ιστότοπος. «Ωστόσο, τα κρούσματα νοροϊού στα κρουαζιερόπλοια αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό (1%) όλων των αναφερόμενων κρουσμάτων νοροϊού. Ο νοροϊός μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί στα κρουαζιερόπλοια λόγω των στενών χώρων διαβίωσης, των κοινών χώρων εστίασης και της ταχείας εναλλαγής των επιβατών».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε