Τρίτη, 28 Μαρ, 2023
To σήμα του Facebook στην έδρα του, στο πάρκο Μένλο της Καλιφόρνια, στις 23 Οκτωβρίου 2019. (JOSH EDELSON / AFP μέσω Getty Images)

Το Facebook στέλνει μηνύματα σε ορισμένους χρήστες ρωτώντας για πιθανούς «εξτρεμιστές» διαδικτυακούς φίλους

Κάποιοι χρήστες του Facebook ανέφεραν πρόσφατα ότι έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα από τον γίγαντα των κοινωνικών μέσων, που έχουν να κάνουν με «εξτρεμιστές» ή «εξτρεμιστικό περιεχόμενο».

«Μήπως ανησυχείτε ότι κάποιος που γνωρίζετε μετατρέπεται σε έναν εξτρεμιστή;» έλεγε ένα μήνυμα. «Νοιαζόμαστε για την πρόληψη του εξτρεμισμού στο Facebook. Άλλοι άνθρωποι  στην θέση σας έχουν λάβει εμπιστευτική υποστήριξη».

Το μήνυμα παρέχει επίσης την επιλογή «Λάβετε στήριξη», το οποίο οδηγεί τον χρήστη σε μια άλλη σελίδα του Facebook σχετικά με τον εξτρεμισμό.

H συντάκτης της πολιτικής ιστοσελίδας Redstate, Κίρα Ντέιβις, της οποίας της στάλθηκε ένα στιγμιότυπο οθόνης από έναν φίλο, έγραψε: «Γεια σας, έχει εμφανιστεί αυτό το μήνυμα σε κάποιον από εσάς στο FB του; Ο φίλος μου (ο οποίος δεν υποστηρίζει κάποια ιδεολογία αλλά φιλοξενεί πολλές ανταγωνιστικές συζητήσεις) έλαβε αυτό το μήνυμα δύο φορές. Είναι πολύ ενοχλημένος».

Πόσο γλυκό…Το #Facebook προσφέρει υποστήριξη🙄😂 #Censorship #extremism #CancelCulture pic.twitter.com/gJKNepZudG – John Burnett (@IamJohnBurnett) 1 Ιουλίου 2021

 

Και άλλοι χρήστες ανέφεραν ότι έλαβαν μια προειδοποίηση ότι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί πρόσφατα σε επιβλαβές εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Το μήνυμα στην συνέχεια δηλώνει ότι «βίαιες ομάδες προσπαθούν να χειραγωγήσουν τον θυμό και την απογοήτευσή σας», προσφέροντας έτσι την επιλογή «Λάβετε στήριξη».

Ένας χρήστης του Twitter έγραψε, «Το Facebook μου έστειλε τυχαία αυτήν την ειδοποίηση σχετικά με τον εξτρεμισμό όταν έκανα κλικ στην εφαρμογή. Πολύ περίεργο. … Η επιλογή λήψη υποστήριξης σε πηγαίνει απλώς σε ένα σύντομο άρθρο που ζητά από τους ανθρώπους να μην μισούν».

Ένας εκπρόσωπος του Facebook επιβεβαίωσε στην Epoch Times την 1η Ιουλίου ότι η εταιρεία εκτελεί τις συγκεκριμένες προειδοποιήσεις ως δοκιμή σε ορισμένους χρήστες.

«Αυτό το τεστ είναι μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειάς μας για την αξιολόγηση τρόπων παροχής πόρων και υποστήριξης σε άτομα στο Facebook που μπορεί να έχουν εμπλακεί ή να εκτεθούν σε εξτρεμιστικό περιεχόμενο ή μπορεί να γνωρίζουν κάποιον που κινδυνεύει. Συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ και ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες σε αυτόν τον χώρο και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να κάνει κάποια επιπλέον ανάλυση.

Τα μηνύματα ξεκίνησαν αφότου νομοθέτες έχουν πιέσει επανειλημμένα τους διευθύνοντες μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όπως το Facebook, το Twitter, η Google και η Microsoft, κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι επέτρεπαν «εξτρεμισμό», παραπληροφόρηση και εκφοβισμό στις πλατφόρμες τους. Αυτές οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έχουν αντιμετωπίσει την κριτική από Ρεπουμπλικανούς που τους κατηγόρησαν ότι λογοκρίνουν συντηρητικές φωνές και περιορίζουν την εμβέλεια ή αποκλείουν περιεχόμενο που απεικονίζει αρνητικά τις πολιτικές προσωπικότητες των Δημοκρατικών.

Συντηρητικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχουν υποστηρίξει την ανάκληση του άρθρου 230, του ομοσπονδιακού νόμου περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες, ο οποίος χρησιμεύει ως ασπίδα ευθύνης για διαδικτυακούς εκδότες. Ωστόσο, το κίνημα για τον έλεγχο των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας δέχτηκε ένα πλήγμα αυτήν την εβδομάδα, όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε μια αγωγή κατά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου εναντίον του Facebook που κατηγόρησε την εταιρεία ότι συμμετείχε σε μη ανταγωνιστικές πρακτικές.

Αυτά τα προειδοποιητικά μηνύματα ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερα αρνητικά σχόλια εναντίον του Facebook και του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Μαρκ Ζούκεμπερκ, σχετικά με υποψίες ότι η εταιρεία προσπαθεί να καταπατήσει την ελευθερία του λόγου. Στο Twitter, καθώς τα στιγμιότυπα των προειδοποιητικών μηνυμάτων κοινοποιήθηκαν μαζικά την 1η Ιουλίου, πολλοί χρήστες εξέφρασαν ανησυχία για την κατεύθυνση που ακολουθεί το Facebook.

Ο Jack Phillips συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του άρθρου

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε