Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, στις 25 Μαΐου 2022. - Η Pfizer δήλωσε ότι θα πωλεί τα πατενταρισμένα φάρμακά της σε μη κερδοσκοπική βάση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) (Photo by FABRICE COFFRINI/AFP μέσω Getty Images)

Το Κάνσας μηνύει την Pfizer υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία «παραπλάνησε» το κοινό σχετικά με το εμβόλιο COVID-19

Η αγωγή ζητά αποζημίωση και δήλωση ότι η Pfizer παραβίασε τις συμφωνίες με την πολιτεία.

Το Κάνσας στις 17 Ιουνίου μήνυσε την Pfizer, υποστηρίζοντας ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός «παραπλάνησε» τα μέλη του κοινού με διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με το εμβόλιο COVID-19.

Η Pfizer, για παράδειγμα, δήλωσε την 1η Απριλίου 2021 ότι δεν υπήρχαν «σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια μέχρι και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση» του εμβολίου που παρασκευάζει με τη γερμανική BioNTech, σημειώνει η αγωγή.

Αλλά τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω της αγωγής έδειξαν ότι η βάση δεδομένων ανεπιθύμητων συμβάντων της Pfizer, η οποία περιλαμβάνει αναφερόμενα προβλήματα μετά τον εμβολιασμό από όλο τον κόσμο, περιείχε ήδη 158.893 ανεπιθύμητα συμβάντα από τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

«Οι ισχυρισμοί της Pfizer ότι το εμβόλιο COVID-19 δεν είχε προβλήματα ασφάλειας ήταν ανακόλουθοι με τα δεδομένα ανεπιθύμητων συμβάντων που κατείχε», αναφέρει η αγωγή, που κατατέθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα του Κάνσας Κρις Κόμπατς. «Η Pfizer απέκρυψε, αποσιώπησε ή παρέλειψε σημαντικά στοιχεία που είχε στην κατοχή της και τα οποία έδειχναν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer».

Η μήνυση υπογραμμίζει επίσης πώς η Pfizer στο ίδιο δελτίο Τύπου ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες στη δοκιμή απολάμβαναν 91,3% προστασία έναντι του COVID-19 έως και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν αργότερα, ωστόσο, έδειξαν ότι η Pfizer κατέγραψε 83,7% αποτελεσματικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ βρήκε ενδείξεις σε δείγματα αίματος ότι η αποτελεσματικότητα μειωνόταν ακόμη περισσότερο στους έξι μήνες.

Η Pfizer αποκάλυψε τη φθίνουσα αποτελεσματικότητα στις 28 Ιουλίου 2021, σε ένα προτυπωμένο έγγραφο.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε εκείνη την ημέρα ανέφερε θετικά ευρήματα από μια άλλη μελέτη, αλλά παρέλειψε να αναφερθεί στην προδημοσιευμένη εργασία ή στο πώς είχε βρει ενδείξεις εξασθένησης της προστασίας

«Η αποσιώπηση, η απόκρυψη και η παράλειψη της Pfizer σχετικά με τη φθίνουσα αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 επέτρεψε στην Pfizer να επωφεληθεί από τους εμβολιασμούς των πολιτών του Κάνσας, οι οποίοι μπορεί να είχαν αποτραπεί από το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer εάν γνώριζαν για τη φθίνουσα αποτελεσματικότητά του», αναφέρεται στην αγωγή.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Pfizer κέρδισε σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια από το εμβόλιο COVID-19.

Η αγωγή σημειώνει επίσης ότι ο Άλμπερτ Μπούρλα, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε στις αρχές του 2023 ότι «επανεξετάζουμε και αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα» και «δεν έχουμε δει ούτε ένα σήμα, παρόλο που έχουμε διανείμει δισεκατομμύρια δόσεις».

Μέχρι τότε, αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού είχαν δηλώσει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία έδειχναν ότι το εμβόλιο προκαλεί μυοκαρδίτιδα, αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά ένα σήμα για τη φλεγμονή της καρδιάς το 2021. Η Pfizer ανέφερε σε έγγραφο που διέρρευσε με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2022 ότι υπήρξαν «αυξημένα κρούσματα μυοκαρδίτιδας» που αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον εμβολιασμό της Pfizer και η ετικέτα του εμβολίου της από το 2021 έφερε προειδοποίηση για τον κίνδυνο της φλεγμονής.

Η 69σέλιδη καταγγελία του κ. Κόμπατς, που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο της κομητείας Τόμας, υποστηρίζει ότι η Pfizer προέβη σε ψευδείς, παραπλανητικούς και δόλιους ισχυρισμούς κατά παράβαση των αποφάσεων συναίνεσης που είχε συνάψει προηγουμένως με το Κάνσας και άλλες πολιτείες για να διευθετήσει ξεχωριστές καταγγελίες. Σε έναν από τους διακανονισμούς, η Pfizer κατέβαλε το 2008 60 εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση δύο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συμφώνησε να παρουσιάζει προσεκτικά τις πληροφορίες για τα προϊόντα της.

«Η Pfizer προέβη σε πολλαπλές παραπλανητικές δηλώσεις για να εξαπατήσει το κοινό σχετικά με το εμβόλιό της σε μια εποχή που οι Αμερικανοί χρειάζονταν την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Κόμπατς σε δήλωσή του.

Ο κ. Κόμπατς θέλει το δικαστήριο να δηλώσει ότι οι ισχυρισμοί της Pfizer σχετικά με το εμβόλιό της παραβιάζουν τις αποφάσεις συναίνεσης και ζητά αποζημίωση, καθώς και πρόστιμο 20.000 δολαρίων για κάθε παραβίαση από τις συμφωνίες.

Η Pfizer σε δήλωσή της προς τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφερε ότι η υπόθεση πιθανότατα δεν θα τελεσφορήσει.

«Είμαστε υπερήφανοι που αναπτύξαμε το εμβόλιο COVID-19 σε χρόνο ρεκόρ εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και σώσαμε αμέτρητες ζωές. Οι δηλώσεις της Pfizer σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 ήταν ακριβείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Η εταιρεία πιστεύει ότι η υπόθεση της πολιτείας δεν έχει βάση και θα απαντήσει στην αγωγή εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

«Η Pfizer είναι βαθιά αφοσιωμένη στην ευημερία των ασθενών που εξυπηρετεί και δεν έχει υψηλότερη προτεραιότητα από τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των θεραπειών και των εμβολίων της».

Το εμβόλιο της Pfizer είναι αυτό που έχει χορηγηθεί περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πάνω από 367 εκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλη τη χώρα από τότε που έγινε διαθέσιμο στα τέλη του 2020.

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε