Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Ουκρανοί στρατιώτες πυροβολούν με αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S5 Giatsint-S προς τα ρωσικά στρατεύματα έξω από την πόλη Μπαχμούτ, στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, στις 5 Μαρτίου 2023. (Anna Kudriavtseva/Reuters)

Το Κίεβο υπόσχεται να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Μπαχμούτ, σε μια προσπάθεια διάσπασης των ρωσικών δυνάμεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε δημοσίως ότι τα στρατεύματά του θα αντέξουν στο Μπαχμούτ, σε μια προσπάθεια να διασπάσει τις δυνάμεις της Μόσχας.

Η Μόσχα έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες κατά κύματα τις τελευταίες εβδομάδες για να προσπαθήσει να καταλάβει την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σκάψει χαρακώματα δυτικότερα και τις τελευταίες ημέρες φαινόταν να ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Όμως οι δηλώσεις του Ζελένσκι έδειξαν ότι το Κίεβο είχε επιλέξει όχι μόνο να παραμείνει και να συνεχίσει να πολεμάει αλλά και να ενισχύσει την πόλη.

«Η διοίκηση υποστήριξε ομόφωνα» την απόφαση να μην αποσυρθεί, δήλωσε ο Ζελένσκι. «Δεν υπήρχαν άλλες θέσεις. Είπα στον αρχιστράτηγο να βρει τις κατάλληλες δυνάμεις για να βοηθήσει τα παιδιά μας στο Μπαχμούτ».

Η Ρωσία λέει ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ θα άνοιγε τον δρόμο προς την κατάληψη της γύρω βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς που είναι ένας σημαντικός στρατηγικός στόχος.

«Η απελευθέρωση του Αρτεμόβσκ συνεχίζεται», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε τηλεοπτικές δηλώσεις, χρησιμοποιώντας το όνομα της σοβιετικής εποχής για το Μπαχμούτ.

«Η πόλη είναι σημαντικός κόμβος για την υπεράσπιση των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Η κατάληψή της υπό τον έλεγχό μας θα επιτρέψει τη διεξαγωγή περαιτέρω επιθετικών ενεργειών βαθιά μέσα στις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας».

Οι δημοσιογράφοι του Reuters δεν έχουν βρεθεί μέσα στο Μπαχμούτ εδώ και μια εβδομάδα και δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα την κατάσταση εκεί.

«Η ευκαιρία να καταστραφούν τα επίλεκτα στοιχεία της Ομάδας Βάγκνερ, μαζί με άλλες επίλεκτες μονάδες, εάν δεσμευτούν, σε ένα αμυντικό περιβάλλον αστικού πολέμου όπου η διαβάθμιση φθοράς ευνοεί έντονα την Ουκρανία είναι ελκυστική», έγραψε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Παρόλα αυτά, δεν συμφωνούν όλοι οι δυτικοί εμπειρογνώμονες με τη σοφία της Ουκρανίας να συνεχίσει να πολεμά στο Μπαχμούτ.

«Οι ελλείψεις πυρομαχικών, η όλο και περισσότερο αμφισβητούμενες γραμμές επικοινωνίας και η μάχη σε δυσμενές έδαφος -δεν ευνοούν την Ουκρανία», έγραψε ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος επισκέφθηκε το Μπαχμούτ την περασμένη εβδομάδα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες κατευθύνεται στο Κίεβο για να συναντήσει τον Ζελένσκι και να συζητήσει την ανανέωση μιας συμφωνίας που διασφαλίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, οι οποίες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε πέρυσι για να αποτραπεί ο πόλεμος που προκάλεσε παγκόσμιο λιμό, λήγει αργότερα αυτό το μήνα.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε