Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Ένα στιγμιότυπο βίντεο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες και μαχητές του τάγματος Αζόφ να παραδίδονται στη χαλυβουργία Azovstal, να μεταφέρουν τραυματίες, να μπαίνουν σε λεωφορεία και να λαμβάνουν ιατρική βοήθεια στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, στις 17 Μαΐου 2022. (Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας μέσω Reuters/Screenshot μέσω The Epoch Times)

Το Κρεμλίνο οργισμένο για τον αιφνίδιο επαναπατρισμό Ουκρανών διοικητών του Τάγματος Αζόφ από την Τουρκία

Το Κρεμλίνο καταδίκασε τον επαναπατρισμό από την Τουρκία Ουκρανών διοικητών που βάσει πρωτύτερης συμφωνίας θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε ότι πέτυχε την επιστροφή αυτών των μισητών στη Ρωσία μελών του Τάγματος Αζόφ, μετά από «διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά». Τους διοικητές αυτούς τους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την αποχώρησή του από την Τουρκία, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

«Η επιστροφή των διοικητών του Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια άμεση παραβίαση των όρων υφιστάμενων συμφωνιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων και τα ρωσικά ΜΜΕ, με τον ίδιο να τονίζει ότι η Ρωσία δεν είχε λάβει ενημέρωση για τον επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας που προέβλεπε ότι αυτοί οι άνδρες θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου.

Ο Πεσκόφ συνέδεσε αυτή την επιστροφή των διοικητών με την «αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης» και με την επιθυμία της Άγκυρας να επιδείξει «αλληλεγγύη» πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

«Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη και, φυσικά, ασκείται μεγάλη πίεση εις βάρος της Τουρκίας», είπε.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την ανταλλαγή 215 στρατιωτών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών άμυνας στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ.
Πέντε στρατιωτικοί διοικητές, «υπερήρωες», σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία. Βάσει της συμφωνίας θα παρέμεναν εκεί «υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και άνεσης» μέχρι «το τέλος του πολέμου», σύμφωνα που υπεγράφη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε