Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
(Ευγενική παραχώρηση του Heritage Auctions/HA.com)

Το μεγαλύτερο ψήγμα χρυσού που βρέθηκε ποτέ στην Αλάσκα ζυγίζει 9 κιλά και βγαίνει σε δημοπρασία

Από τον Michael Wing

Το μεγαλύτερο ψήγμα χρυσού που βρέθηκε ποτέ στην Αλάσκα πρόκειται να δημοπρατηθεί στο Τέξας τον Δεκέμβριο και αναμένεται να πιάσει πάνω από 700.000 δολάρια.

Το καλοκαίρι του 1896, πάνω από 100.000 χρυσοθήρες κατέβηκαν στον βορειοδυτικό Καναδά μετά την ανακάλυψη χρυσού κοντά στον ποταμό Κλόνταϊκ. Περίπου 100 χρόνια αργότερα, το 1998, ένας χρυσοθήρας ονόματι Μπάρι Κλέι -έτσι λέει η ιστορία- μετακινούσε χώμα με τη μπουλντόζα του κατά μήκος των ακτών του Swift Creek Mine, όταν έφερε στο φως ένα γιγαντιαίο ψήγμα χρυσού μεγαλύτερο από μια μπάλα σόφτμπολ.

Λέγεται ότι ο Κλέι έθαψε το πολύτιμο μεταλλικό ψήγμα δίπλα σε ένα δέντρο, ενώ σκεφτόταν τι να το κάνει, πριν το μεταφέρει στην πόλη και τελικά να το πουλήσει απευθείας σε έναν έμπορο.

(Ευγενική παραχώρηση του Heritage Auctions/HA.com)

 

Σήμερα, αυτό το κομμάτι χρυσού είναι γνωστό ως Centennial Nugget και έχει το κολοσσιαίο βάρος των 20 κιλών, είναι το μεγαλύτερο ψήγμα χρυσού που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Αλάσκα, σύμφωνα με το Heritage Auctions, και το δεύτερο μεγαλύτερο που βρέθηκε στο δυτικό ημισφαίριο μετά το Cortez Nugget, το οποίο βρέθηκε στο Μεξικό.

«Είναι ένα τέτοιο κομμάτι ιστορικής σημασίας», δήλωσε ο Γκρέγκ Κίσικ (Craig Kissick), διευθυντής φύσης και επιστήμης στο Heritage Auctions. «Το γεγονός και μόνο ότι είναι το το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ στην πολιτεία της Αλάσκας – τι άλλο να πεις, σου τελειώνουν οι υπερθετικοί.

«Δεν υπάρχει όμοιό του».

Στις 8 Δεκεμβρίου, το ιστορικό ψήγμα πρόκειται να δημοπρατηθεί από το Heritage Auctions στο Ντάλας, μαζί με πολλά άλλα εκλεκτά δείγματα χρυσού, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κρυσταλλωμένων χρυσών κομματιών και σπάνιων, αξιοσημείωτων ψηγμάτων.

(Ευγενική παραχώρηση του Heritage Auctions/HA.com)

 

«Τόσο σπάνιο ψήγμα χρυσού όπως αυτό δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε δημοπρασία», δήλωσε ο Κίσικ. «Μια ομάδα αυτού του εύρους και διαμετρήματος δεν είναι πιθανό να ξαναδούμε».

Η προσφορά για το Centennial Nugget θα ξεκινήσει από τα 675.000 δολάρια, με εκτιμώμενη αξία από 800.000 έως 1,2 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Κίσικ.

Ο χρυσός που βρίσκεται σε μορφή ψήγματος είναι σπανιότερος από τον χρυσό που έχει λιώσει- ως εκ τούτου, τα αισθητικά συλλεκτικά κομμάτια όπως αυτά είναι ένας πολλαπλασιαστής αξίας, καθώς υπάρχουν λιγότερα από 50 χρυσά ψήγματα που ζυγίζουν πάνω από 7 κιλά (250 ουγγιές), σύμφωνα με τον Κίσικ.

«Η πλειονότητα του χρυσού που εξορύσσεται εξευγενίζεται», πρόσθεσε ο Κίσικ. «Ένα ψήγμα χρυσού μιας ουγγιάς είναι ακόμη πιο σπάνιο από ένα διαμάντι πέντε καρατίων».

(Ευγενική παραχώρηση του Heritage Auctions/HA.com)

 

Μεταξύ των άλλων πραγματικά υπέροχων και “μαγικών” δειγμάτων της δημοπρασίας είναι ένα κομμάτι κρυσταλλοποιημένου χρυσού από το περίφημο ορυχείο Eagle’s Nest στην Καλιφόρνια – ένα πανέμορφο φυλλώδες δείγμα που μοιάζει με “παγωμένο γκέιζερ χρυσού” και αναμένεται να φτάσει τα 200.000 δολάρια ή και περισσότερα.

«Η δομή ή η ατομική διάταξη των κρυστάλλων χρυσού αυτού του μεγέθους δεν έχει μελετηθεί ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο ορυκτολόγος του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι Τζον Ράκοβαν (John Rakovan), «και έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να το κάνουμε».

Ένα άλλο εντυπωσιακό κομμάτι κρυσταλλοποιημένου φύλλου χρυσού που παρουσιάζεται στη δημοπρασία κάποτε ανήκε στον θρυλικό Μεξικανό συλλέκτη ορυκτών Δρ. Μιγκέλ Ρομέρο (Dr. Miguel Romero). Η εκτιμώμενη αξία του είναι πάνω από 150.000 δολάρια.

Στη δημοπρασία θα παρουσιαστούν επίσης πολυάριθμα άλλα χρυσά κομμάτια υψηλού διαμετρήματος.

(Ευγενική παραχώρηση του Heritage Auctions/HA.com)

 

(Ευγενική παραχώρηση του Heritage Auctions/HA.com)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε