Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Ανθισμένα δέντρα στην πανεπιστημιούπολη του Γέιλ στο Νιου Χέιβεν - Κονέκτικατ,16 Απριλίου 2008. (Christopher Capozziello/Getty Images)

Το Πεκίνο εξάγει αντιθρησκευτική προπαγάνδα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Το κινεζικό καθεστώς εξάγει ακροαριστερή θρησκευτική καταπίεση σε αμερικανικό έδαφος, μέσω δυσφημιστικού υλικού σε πανεπιστημιακά εγχειρίδια, αναφέρει νέα έκθεση.

Με τίτλο «Επιτήρηση, συκοφαντία και λογοκρισία», η έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου από το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα με έδρα τη Νέα Υόρκη διερεύνησε δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές στις Ηνωμένες Πολιτείες με παρουσία του Φάλουν Γκονγκ, μιας πνευματικής άσκησης που διώκεται έντονα στην κομμουνιστική Κίνα, για να εξετάσει πώς η δίωξη του κινεζικού καθεστώτος επηρεάζει τους ασκούμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 10 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Γέιλ, το Πανεπιστήμιο Μπράουν, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Κολέγιο Γουέλσλι, περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα σπουδών τους για το μάθημα κινεζικής γλώσσας εγχειρίδιο που περιέχει δυσφημιστική προπαγάνδα για την πνευματική πρακτική.

Το εγχειρίδιο, με τίτλο «Συζητώντας τα πάντα για τα κινέζικα» (“Discussing Everything Chinese”), περιέχει μια ενότητα για το Φάλουν Γκονγκ στην οποία «επιχειρείται η νομιμοποίηση της θρησκευτικής δίωξης του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ, μέσω της παραποίησης της πρακτικής και της παρουσίασης των οπαδών της ως έχοντες ψυχολογικά προβλήματα», αναφέρει η έκθεση, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ).

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική άσκηση που περιλαμβάνει διαλογιστικές ασκήσεις και ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται σε τρεις βασικές αρχές: την αλήθεια, την καλοσύνη και την ανεκτικότητα. Η πρακτική απέκτησε δημοτικότητα στην Κίνα κατά τη δεκαετία του 1990, με εκτιμώμενο αριθμό ασκουμένων από 70 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το κομμουνιστικό καθεστώς, φοβούμενο ότι ο μεγάλος αριθμός των ασκουμένων αποτελούσε απειλή για τον αυταρχισμό του, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1999 μια σαρωτική εκστρατεία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, για να καταστείλει την πρακτική και τους οπαδούς της.

Από τότε, εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν οδηγηθεί σε φυλακές, στρατόπεδα εργασίας και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα.

Μια κρίσιμη συνιστώσα της δίωξης του κινεζικού καθεστώτος είναι η εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της πρακτικής, με στόχο να στρέψει τους Κινέζους πολίτες κατά του Φάλουν Γκονγκ και των οπαδών του. Για το σκοπό αυτό το καθεστώς έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην προπαγάνδα, προωθώντας μια αρνητική εικόνα της πνευματικής άσκησης, συκοφαντώντας τους ασκούμενούς της και υποδαυλίζοντας αρνητικά συναισθήματα εναντίον τους.

Η προπαγανδιστική εκστρατεία του ΚΚΚ επεκτάθηκε και στη Δύση, όπου επικεντρώνεται στην «κακόβουλη και ανακριβή» επισήμανση του Φάλουν Γκονγκ ως «αίρεση», σε μια προσπάθεια να δαιμονοποιήσει την πρακτική, σύμφωνα με την έκθεση της 25ης Μαΐου.

«Η εκστρατεία του ΚΚΚ για την εξάλειψη του Φάλουν Γκονγκ συνοδεύτηκε από μια μαζική, συστηματική προπαγανδιστική προσπάθεια δυσφήμησης και συκοφάντησης του Φάλουν Γκονγκ, διάδοσης ψευδών γεγονότων και υποκίνησης αβάσιμων φόβων ότι η ομάδα είναι επικίνδυνη ή βίαιη», αναφέρεται στην έκθεση.

Πανό του Φάλουν Γκονγκ μπροστά από τη Βιβλιοθήκη Low Memorial στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 2018. (Ευγενική προσφορά του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα)

 

Το «Συζητώντας τα πάντα για τα κινέζικα» απηχεί την προπαγάνδα του ΚΚΚ, συνεχίζει η έκθεση, εισάγοντας γενικές δηλώσεις όπως, «το Φάλουν Γκονγκ μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στην τρέλα» και κατηγορώντας τους ασκούμενους ότι προωθούν «ακραίες ιδέες όπως η πείνα, η αναγκαστική στέρηση ύπνου και η απόρριψη οποιασδήποτε ιατρικής θεραπείας» – ισχυρισμοί που το Κέντρο Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα δεν αποδέχεται. Οι εργασίες [που περιέχει το εγχειρίδιο] ζητούν ακόμη από τους μαθητές να συνδέσουν την πνευματική πρακτική με τους αιρετικούς.

Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει επίσης ασκήσεις που επιδοκιμάζουν την πολιτική ενός παιδιού της Κίνας «ως νόμιμο μέσο ελέγχου της αύξησης του πληθυσμού» και προωθούν «έντονα αντιαμερικανικά αισθήματα», σύμφωνα με την έκθεση.

Παρενόχληση και λογοκρισία

Η έκθεση διαπίστωσε ότι σε τουλάχιστον εννέα πανεπιστήμια, οι ερωτηθέντες στην έρευνα αντιμετώπισαν ή άκουσαν για παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις του Φάλουν Γκονγκ- έξι από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν τη σχετιζόμενη με το προξενείο Ένωση Κινέζων Φοιτητών και Επιστημόνων (CSSA).

Ενώ υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους διεθνείς φοιτητές και να προωθήσουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές, οι Ενώσεις Κινέζων Φοιτητών και Επιστημόνων αποτελούν μέρος των εκτεταμένων δραστηριοτήτων του Πεκίνου για την εξάπλωση της επιρροής του στο εξωτερικό, οι οποίες υπάγονται στο Τμήμα Εργασίας Ενιαίου Μετώπου (UFWD) του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ). Σύμφωνα με αναλυτές, η κομματική μονάδα συντονίζει χιλιάδες ομάδες για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων πολιτικής επιρροής στο εξωτερικό, την καταστολή κινημάτων αντιφρονούντων, τη συλλογή πληροφοριών και τη διευκόλυνση της μεταφοράς αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα.

Ένα περιστατικό παρενόχλησης συνέβη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (UPenn), όπου η λέσχη Φάλουν Ντάφα συνδιοργάνωσε μια προβολή του ντοκιμαντέρ «Στο όνομα του Κομφούκιου», το οποίο προβάλλει τους δεσμούς μεταξύ των Ινστιτούτων Κομφούκιου -ένα πρόγραμμα κινεζικής γλώσσας που συνδέεται με πάνω από 1.600 ξένα πανεπιστήμια και σχολεία σε όλο τον κόσμο- και του κινεζικού καθεστώτος.

(Παραχώρηση της επίσημης ιστοσελίδας του ντοκιμαντέρ «Στο όνομα του Κομφούκιου»)

 

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το Ινστιτούτο Athenai και τους Φοιτητές για ένα Ελεύθερο Θιβέτ και διαφημίστηκε από τη Συνέλευση Μεταπτυχιακών και Επαγγελματικών Φοιτητών (GAPSA).

Μετά την εκδήλωση, τουλάχιστον 79 φοιτητές και πρώην απόφοιτοι που συνδέονται με τη CSSA έστειλαν παράπονα στην GAPSA, ενοχοποιώντας τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης ως «αντι-κινεζικές» οργανώσεις, αναφέρεται στην έκθεση. Κατηγόρησαν επίσης την GAPSA για την προώθηση της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «πράξη περιθωριοποίησης της κινεζικής κοινότητας στο UPenn».

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα, ορισμένοι Κινέζοι φοιτητές που συνδέονται με την CSSA προσπάθησαν να απονομιμοποιήσουν την εκδήλωση λέγοντας ότι προωθούσε «αντι-ασιατικό μίσος», παρά το γεγονός ότι τόσο ο σκηνοθέτης της ταινίας όσο και ο πρόεδρος της λέσχης Φάλουν Γκονγκ είναι κινεζικής εθνικότητας.

«Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε ένα μοτίβο που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις, όπου Κινέζοι φοιτητές υποβάλλουν παράπονα για εκδηλώσεις που ασκούν κριτική στο ΚΚΚ, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για εκδηλώσεις που προωθούν το αντι-ασιατικό μίσος», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι φοιτητές της CSSA πραγματοποίησαν επίσης μια εκστρατεία διαδικτυακής παρενόχλησης και πίεσαν το πανεπιστήμιο να τιμωρήσει τη λέσχη Φάλουν Γκονγκ.

Ως αποτέλεσμα, ο τότε πρόεδρος της λέσχης Φάλουν Γκονγκ υπέστη συνεχιζόμενο ψυχικό τραύμα και άγχος από την παρενόχληση, σύμφωνα με την έκθεση.

«Πρόκειται για ένα είδος τάσης», δήλωσε η Σάρα Κουκ, ανώτερη αναλύτρια για την Κίνα στο Freedom House σχετικά με το περιστατικό.

«Μέρος του ζητήματος ήταν ότι, στη συνέχεια, έδιναν  σε αυτούς τους φοιτητές την ευκαιρία να μιλήσουν, αλλά όχι την ευκαιρία στον εκπρόσωπο του Συλλόγου Φάλουν Ντάφα να μιλήσει, το οποίο είναι προβληματικό, σωστά; Έτσι καταλήγεις σε αυτό το πολύ μονόπλευρο πράγμα», δήλωσε στην Epoch Times, προσθέτοντας ότι παρόμοια περιστατικά έχουν «συμβεί αρκετές φορές για αρκετά διαφορετικά θέματα και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται προληπτικά πώς θα το αντιμετωπίσουν και όχι να περιμένουν να συμβεί κάποιο περιστατικό πρώτα».

Λέσχη Φάλουν Ντάφα στην Αριζόνα σε  έκθεση προσανατολισμού φοιτητών το φθινόπωρο του 2018. (ευγενική παραχώρηση του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα)

 

«Υπάρχουν θεμιτοί λόγοι για τους οποίους οι Κινέζοι φοιτητές μπορεί να βιώνουν ρατσισμό και μίσος, αλλά το γεγονός ότι κάποιος επικρίνει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα -ειδικά αν το άτομο αυτό είναι Κινέζος- δεν μετράει πραγματικά».

Σημείωσε ότι αυτοί οι φοιτητές είναι «πολύ καλοί στο» να εκμεταλλεύονται την «αυξανόμενη ευαισθησία των πανεπιστημίων προς τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανοχής».

«Αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει ένα περιβάλλον ανοχής για όσους ασκούν κριτική και συχνά θυματοποιούνται προσωπικά από το ΚΚΚ».

Στίγμα και τραύμα

Τα ίχνη της παρακολούθησης και της δίωξης του Πεκίνου κατά του Φάλουν Γκονγκ είναι εμφανή σε πολλά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την έκθεση.

Επτά ιδρύματα έχουν αναφέρει τουλάχιστον ένα περιστατικό ύποπτης φυσικής ή ψηφιακής παρακολούθησης. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής από το Ιλινόις δήλωσε ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες στο Σικάγο έδωσαν εντολή στον πρόεδρο της CSSA να τον απομακρύνει από την ομάδα λόγω της συμμετοχής του σε δραστηριότητες του Φάλουν Γκονγκ.

Πανό του Φάλουν Γκονγκ σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τον Αύγουστο του 2019. (ευγενική παραχώρηση του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα)

 

Ένας άλλος φοιτητής από τη Βόρεια Καρολίνα δήλωσε ότι ο πατέρας του στην Κίνα παρενοχλούνταν και συχνά τηλεφωνούσε στη μητέρα του προτρέποντάς την να σταματήσει να ασκεί το Φάλουν Γκονγκ και να παρευρίσκεται σε δημόσιες εκδηλώσεις, αναφέρει η έκθεση. Ερωτηθέντες από την Αριζόνα, την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη είπαν ότι ορισμένοι Κινέζοι τούς βιντεοσκοπούσαν ή τους φωτογράφιζαν σε εκδηλώσεις του Φάλουν Γκονγκ.

Οι επιθετικές εκστρατείες παρενόχλησης και οι παραπλανητικές περιγραφές της άσκησης στα μαθητικά βιβλία και από Κινέζους φοιτητές που συνδέονται με τη CSSA έχουν προκαλέσει τραύμα στους φοιτητές που ασκούν το Φάλουν Γκονγκ, αναφέρει η έκθεση.

Η έρευνα του Κέντρου Πληροφόρησης για το Φάλουν Ντάφα διαπίστωσε ότι πολλοί οπαδοί του Φάλουν Γκονγκ στα πανεπιστήμια αισθάνονται «φόβο για το στίγμα» και τις «αρνητικές αντιδράσεις» Κινέζων φοιτητών ή μελών ΔΕΠ. Ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι αντιμετώπισαν εχθρικές αντιδράσεις από Κινέζους δεύτερης γενιάς ή μη Κινέζους φοιτητές που είχαν διαβάσει την προπαγάνδα του ΚΚΚ.

Το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι αισθάνεται λίγο ή πολύ άβολα να αυτοπροσδιορίζεται ως ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ ή να μιλάει γι’ αυτό στην τάξη. Μια πανεπιστημιακή λέσχη Φάλουν Γκονγκ της Μινεσότα αποφάσισε να κρατήσει την ταυτότητα των Κινέζων μελών της κρυφή, επειδή φοβήθηκε ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους συγγενείς τους στην Κίνα.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν, επίσης, διαδικτυακές παρενοχλήσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες είχαν ως στόχο να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις του Φάλουν Γκονγκ ή να συναναστραφούν ασκούμενους.

Τόσο οι Κινέζοι όσο και οι μη Κινέζοι στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, «βιώνουν τις διακρίσεις και το στίγμα […] με τρόπους που θα θεωρούνταν γενικώς απαράδεκτοι στην περίπτωση άλλων πίστεων», κατέληξε η έκθεση.

 

Με τη συμβολή της Danella Pérez Schmieloz

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε