Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Στρατιωτικοί των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων μεταφέρουν αμερικανικούς πυραύλους FIM-92 Stinger και άλλη στρατιωτική βοήθεια που μεταφέρθηκε από τη Λιθουανία στο αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου στις 13 Φεβρουαρίου 2022. (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)

Το Πεντάγωνο παραδέχεται «λογιστικό λάθος» ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι έχει υπερεκτιμήσει την αξία των όπλων που έστειλε στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια κατά 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σφάλμα αυτό συνέβη επειδή αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δεν μέτρησαν την πραγματική αξία όσων αποσύρθηκαν από το οπλοστάσιο του Πενταγώνου και στάλθηκαν στην Ουκρανία, αλλά χρησιμοποίησαν την αξία της αντικατάστασης αυτών των όπλων, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ. Τα νέα όπλα που παράγονται συνήθως κοστίζουν περισσότερο από τα πλεονάζοντα παλιά που θα αντικαταστήσουν.

«Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων, οι υπηρεσίες χρησιμοποίησαν το κόστος αντικατάστασης αντί της καθαρής λογιστικής αξίας, υπερεκτιμώντας έτσι την αξία του εξοπλισμού που αντλήθηκε από τα αμερικανικά αποθέματα και παραδόθηκε στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Βλήματα πυροβολικού (155 mm)έτοιμα για αποστολή αποθηκεύονται στο Scranton Army Ammunition Plant στο Σκράντον της Πενσυλβάνια, στις 12 Απριλίου 2023. (Hannah Beier/Getty Images)

 

Συγκεκριμένα, υπήρξε λάθος ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οικονομικό έτος 2022 και 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο πρόκειται να λήξει πολύ σύντομα.

«Επιβεβαιώσαμε ότι για το οικονομικό έτος 23, ο τελικός υπολογισμός είναι 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια και για το οικονομικό έτος 22 είναι 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή συνολικά 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε η Σινγκ. «Αυτά τα σφάλματα αποτίμησης σε καμία περίπτωση δεν περιορίζουν ή περιόρισαν το μέγεθος οποιουδήποτε από τα PDA μας ή επηρέασαν την παροχή στήριξης στην Ουκρανία».

Η προεδρική αρχή ανάληψης, ή PDA, είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για να επιταχύνει τη μεταφορά όπλων και άλλου εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Αυτός ο τελικός υπολογισμός του λογιστικού λάθους είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο μήνα. Το Πεντάγωνο είχε δηλώσει τότε ότι μπορεί να είχε υπερτιμήσει την αξία των όπλων κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ουκρανική αντεπίθεση

Η ανακοίνωση της Τρίτης είναι βολική για το Κίεβο, το οποίο διεξάγει αντεπίθεση και συνεχίζει να ζητά περισσότερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από την Ουάσινγκτον επιπλέον των πακέτων βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη λάβει.

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός περπατά μέσα σε ένα πολιτιστικό κέντρο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο πρόσφατα απελευθερωμένο χωριό Μπλαγκοντάτνε, στην περιοχή Ντονέτσκ, στις 16 Ιουνίου 2023, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. (Anatolii Stepanov/AFP via Getty Images)

 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NBC News, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η αντεπίθεση αντιμετωπίστηκε με σκληρή ρωσική απάντηση, ειδικά όταν τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 δεν παραδόθηκαν άμεσα λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει γραφειοκρατία», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Αλλά χάνουμε χρόνο, χάνουμε ανθρώπους και, το σημαντικότερο, χάνουμε το πλεονέκτημά μας».

«Η Ρωσία ελέγχει τον εναέριο χώρο», συνέχισε. «Η Ουκρανία θέλει να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί στον αέρα – ας το κάνουμε σήμερα».

Ο Ζελένσκι αντέδρασε επίσης στα σχόλια των Ρεπουμπλικανών προεδρικών υποψηφίων που εξέφρασαν σκεπτικισμό για τη συνέχιση του εξοπλισμού της Ουκρανίας με τον σημερινό ρυθμό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ζελένσκι ρωτήθηκε σχετικά με τον χαρακτηρισμό του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις για τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας ως «εδαφική διαμάχη» και τον όρκο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό.

«Αν κάποιος υποψήφιος πιστεύει ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι πολύ δαπανηρή, είναι έτοιμος να πάει σε πόλεμο; Είναι έτοιμοι να πολεμήσουν; Να στείλουν τα παιδιά τους; Να πεθάνουν;» δήλωσε ο Ζελένσκι στον Ρίτσαρντ Ένγκελ του NBC.

«Θα πρέπει να το κάνουν ούτως ή άλλως αν το ΝΑΤΟ μπει σε αυτόν τον πόλεμο, και αν η Ουκρανία αποτύχει και η Ρωσία μας καταλάβει, θα προχωρήσουν στη Βαλτική ή στην Πολωνία ή σε κάποια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Και τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της διατήρησης του ΝΑΤΟ ή της εισόδου στον πόλεμο».

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί αν ορισμένοι υποψήφιοι κερδίσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024, ο Ζελένσκι είπε ότι πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα επιλέξουν τον «πιο άξιο» ηγέτη και ότι θα σεβαστεί την επιλογή τους.

«Ο αμερικανικός λαός θα επιλέξει τον πιο άξιο πρόεδρο και εμείς θα υποστηρίξουμε αυτή την επιλογή. Και αυτό είναι φυσιολογικό και δίκαιο», δήλωσε.

«Φυσικά, κάποιες δηλώσεις από εκπροσώπους συγκεκριμένων ομάδων και πολιτικούς που ζητούν μειωμένη υποστήριξη της Ουκρανίας, ναι, αυτό μας ανησυχεί. Νομίζω ότι αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ουκρανία. Δεν είναι το πρόσωπο στην κεφαλή, είναι η αλλαγή πολιτικής που θέλουμε να αποφύγουμε. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε