Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Το λογότυπο της Apple διακρίνεται στο εξωτερικό του Bill Graham Civic Auditorium πριν από την έναρξη μιας εκδήλωσης στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. (Josh Edelson/AFP via Getty Images)

Τουρκία: Οι πελάτες της Apple δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν συσκευές από τα επίσημα καταστήματα μετά την κατάρρευση της λίρας

Η Apple διέκοψε προσωρινά τις online πωλήσεις ορισμένων συσκευών της στα επίσημα καταστήματά της στην Τουρκία, αφού το νόμισμα της χώρας, η λίρα, κατέρρευσε κατά 15% την Τρίτη έναντι του δολαρίου.

Επί του παρόντος, οι καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα της Apple, συμπεριλαμβανομένων iPhones και Mac, από το επίσημο κατάστημα της Apple στην Τουρκία είναι σε θέση να δουν τα προϊόντα στην ιστοσελίδα. Ωστόσο, οι πελάτες δεν είναι σε θέση να προσθέσουν τις συσκευές στο εικονικό καλάθι αγορών τους αυτή τη στιγμή.

Οι καταναλωτές μπορούν, ωστόσο, να εξακολουθούν να βλέπουν και να αγοράζουν τα προϊόντα του τεχνολογικού κολοσσού από δημοφιλείς ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Hepsiburada και Trendyol. Η Apple δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι έχει αναστείλει προσωρινά τις πωλήσεις στη χώρα και δεν είναι σαφές πότε οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν ξανά τα προϊόντα της εταιρείας.

Η Epoch Times επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Apple για κάποιο σχόλιο.

Αυτό έρχεται μετά την πτώση της τουρκικής λίρας κατά 15% την Τρίτη, στη δεύτερη χειρότερη ημέρα της ιστορίας της, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της χώρας από το 2003, δήλωσε ότι δεν θα πτοηθεί από την αύξηση του πληθωρισμού και υπερασπίστηκε τις πρόσφατες απότομες μειώσεις των επιτοκίων, κηρύσσοντας έναν “οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας”.

Το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 45% φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης σχεδόν 26% από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, κυρίως ως απάντηση σε μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου.

Ο Ερντογάν έχει ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, σε μια κίνηση που πιστεύει ακράδαντα ότι θα ενισχύσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας εντός της χώρας. Αλλά οι επικριτές φοβούνται ότι αυτό θα ρίξει περαιτέρω τη λίρα και θα προκαλέσει περαιτέρω πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα βρίσκεται κοντά στο 20% στη χώρα.

Πολλοί οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει τις μειώσεις των επιτοκίων απερίσκεπτες και κάλεσαν τον πρόεδρο να αντιστρέψει την πορεία του, ενώ οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει έκκληση για πρόωρες εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2023.

Η εκτίναξη των επιπέδων του πληθωρισμού είχε ήδη δραστικές επιπτώσεις στα πάντα, από το κόστος των βασικών αγαθών έως τις τιμές των ενοικίων στην Τουρκία, οι τελευταίες από τις οποίες έχουν εκτοξευθεί σε νέα ύψη -με ορισμένες περιοχές να βλέπουν τις μέσες τιμές να εκτοξεύονται κατά 100 τοις εκατό- και άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους να αγωνίζονται να πληρώσουν το ενοίκιο.

Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου πληθωρισμού και της επακόλουθης αύξησης του κόστους των αγαθών, ο πληθυσμός της Τουρκίας των περίπου 85 εκατομμυρίων κατοίκων είδε επίσης τους μισθούς του τοπικού νομίσματος να υποτιμούνται σοβαρά και πολλοί έμειναν τώρα να αναζητούν δεύτερες δουλειές για να κρατήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους στην επιφάνεια.

«Δεν έχει υπάρξει τέτοια καταστροφή στην ιστορία της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σε αυτό το σημείο, είσαι ένα θεμελιώδες πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για τη Δημοκρατία της Τουρκίας», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκια συνολικά κατά 400 μονάδες από τον Σεπτέμβριο, δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη βουτιά της λίρας.

Ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Σεμίχ Τουμέν, ο οποίος απολύθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο τον περασμένο μήνα σε μια ακόμη αναμόρφωση της ηγεσίας της τελευταίας στιγμής, ζήτησε την άμεση επιστροφή σε πολιτικές που προστατεύουν την αξία της λίρας.

«Αυτό το παράλογο πείραμα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως και πρέπει να επιστρέψουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία του τουρκικού λαού», ανέφερε στο Twitter.

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την πολιτική του και υποσχέθηκε να την ακολουθήσει, ενώ υποστήριξε ότι τα υψηλά επιτόκια δεν θα μειώσουν τα επίπεδα του πληθωρισμού, μια ανορθόδοξη άποψη που επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια.

«Απορρίπτω πολιτικές που θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την αποδυναμώσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», δήλωσε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε