Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει στο Seacliff State Park στο Άπτος της Καλιφόρνια, στις 19 Ιανουαρίου 2023, αφού πρώτα είδε τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταιγίδες. (Susan Walsh/AP Photo)

Βρέθηκαν κι άλλα έγγραφα με απόρρητες ενδείξεις στο σπίτι του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ

Δεν είναι σαφής ο ακριβής αριθμός των εγγράφων με διαβαθμισμένη σήμανση

Σε έρευνα των αρχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) βρέθηκαν περισσότερα έγγραφα με ενδείξεις απόρρητου χαρακτήρα στο σπίτι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Η ανακοίνωση, που έγινε αργά το Σάββατο από τον προσωπικό δικηγόρο του Μπάιντεν, Μπομπ Μπάουερ, δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των εγγράφων με σήμανση απόρρητου χαρακτήρα.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε στην κατοχή του υλικό που έκρινε ότι εμπίπτει στο πλαίσιο της έρευνάς του, συμπεριλαμβανομένων έξι αντικειμένων που αποτελούνται από έγγραφα με σήμανση απόρρητου και συνοδευτικό υλικό, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από την υπηρεσία του προέδρου στη Γερουσία και ορισμένα από τη θητεία του ως αντιπρόεδρος», δήλωσε ο Μπάουερ. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε επίσης για περαιτέρω εξέταση προσωπικά χειρόγραφες σημειώσεις από τα χρόνια της αντιπροεδρίας».

Τα νέα ευρήματα έρχονται μετά την έρευνα που πραγματοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο σπίτι του Μπάιντεν την Παρασκευή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε «πλήρη πρόσβαση» στο ακίνητο, μεταξύ άλλων σε «προσωπικά χειρόγραφες σημειώσεις, αρχεία, έγγραφα, ντοσιέ, αναμνηστικά, λίστες εργασιών, χρονοδιαγράμματα και υπενθυμίσεις δεκαετιών», σύμφωνα με τον Μπάουερ.

Αυτά έρχονται να προστεθούν σε άλλα απόρρητα κυβερνητικά αρχεία από την εποχή που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος και τα οποία είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως. Η πρώτη παρτίδα υλικού βρέθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022 στο Penn Biden Center στην Ουάσινγκτον, όπου ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως ιδιωτικό γραφείο μετά τη θητεία του ως αντιπρόεδρος υπό την κυβέρνηση Ομπάμα.

Το εύρημα αυτό έδωσε το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα, η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη περισσότερων εγγράφων στις 20 Δεκεμβρίου στο γκαράζ του Μπάιντεν στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον. Αργότερα βρέθηκαν περισσότερα έγγραφα στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Μπάιντεν στις 11 και 12 Ιανουαρίου.

Η έρευνα φέρεται να πραγματοποιήθηκε επί 12 ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής. Ο Μπάουερ σημείωσε για την έρευνα στις 20 Ιανουαρίου: «Κατόπιν συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, παρόντες ήταν εκπρόσωποι τόσο της προσωπικής νομικής ομάδας όσο και του γραφείου του συμβούλου του Λευκού Οίκου».

Ο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν δεν ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της έρευνας, δήλωσε ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Ρίτσαρντ Σάουμπερ σε ξεχωριστή δήλωση το Σάββατο.

«Από την αρχή, ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να χειριστεί το θέμα με υπευθυνότητα, επειδή το παίρνει σοβαρά», δήλωσε ο Σάουμπερ. «Οι δικηγόροι του προέδρου και το γραφείο του συμβούλου του Λευκού Οίκου θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Ειδικό Σύμβουλο για να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι διόρισε τον Ρόμπερτ Χουρ, πρώην εισαγγελέα του Μέριλαντ, ως ειδικό σύμβουλο για να επιβλέψει την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τα έγγραφα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Μπάιντεν ή άλλοι χειρίστηκαν παράνομα τα έγγραφα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ξεκινήσει τη δική τους έρευνα σχετικά με την κατοχή διαβαθμισμένου υλικού από τον Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέιμς Κόμερ (R-Ky.) ζήτησε στις 13 Ιανουαρίου μια σειρά εγγράφων από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Στιούαρτ Ντέλερι στο πλαίσιο της έρευνας.

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζιμ Τζόρνταν (R-Ohio) έστειλαν επιστολή στον Γκάρλαντ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας έγγραφα και επικοινωνίες σχετικά με τον διορισμό του Χουρ. Είπαν στον Γκάρλαντ ότι «ασκούν επίβλεψη στις ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με τον κακό χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων από τον [Μπάιντεν]».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε