Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Χάρτης που δείχνει τη τοποθεσία του σεισμού μεγέθους 5,2 Ρίχτερ στο Βανουάτου , στις 9 Ιανουαρίου 2023. (Google Maps/Screenshot μέσω The Epoch Times)

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο στο Βανουάτου εκρήγνυται, οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στις ακτές του νησιού Έπι του Βανουάτου εξερράγη μετά από ημέρες σεισμικής δραστηριότητας που είχαν καταγραφεί στην περιοχή, αναγκάζοντας τις αρχές να ανακατευθύνουν τη ναυσιπλοΐα και τα αεροσκάφη.

Το γεγονός αυτό έρχεται την ώρα που το Τμήμα Μετεωρολογίας και Γεωλογικού Κινδύνου του Βανουάτου αύξησε την κατάσταση συναγερμού για τρία από τα πέντε ενεργά ηφαίστεια της χώρας στο επίπεδο δύο και που παρουσιάζουν σημάδια μεγάλης αναταραχής.

Σε συναγερμό που εκδόθηκε στη σελίδα του Τμήματος Μετεωρολογίας και Γεωλογικού Κινδύνου του Βανουάτου στο Facebook το απόγευμα της Τετάρτης, το τμήμα ανέφερε ότι οι τελευταίες παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν ότι ο ηφαιστειακός κώνος συσσωρεύεται με τις συνεχείς εκπομπές τέφρας. Με τις συνεχιζόμενες φρεατικές εκρήξεις, την απελευθέρωση αερίων και τις εκπομπές, όρισαν μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων ζώνης κινδύνου.

«Οι κάτοικοι της Επικράτειας και των γύρω νησιών συνιστάται επίσης να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν μεγάλο σεισμό που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες ηφαιστειακές εκρήξεις και θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανό τσουνάμι», ανέφεραν.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, πριν από την εκδήλωση ηφαιστειακής έκρηξης, το ανερχόμενο μάγμα μπορεί να παραμορφώσει την περιοχή γύρω από τον κώνο προκαλώντας διόγκωση στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί αισθητός ατμός ή δραστηριότητα ηφαιστειακών αερίων μαζί με νέες ή διευρυμένες περιοχές θερμού εδάφους.

Προειδοποίησαν επίσης ότι οι εκρήξεις ατμού από το ηφαίστειο μπορεί να συμβούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, καθώς το υπέρθερμο νερό εκρήγνυται σε ατμό.

Έκρηξη αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει προειδοποιήσεις

Ο ανώτερος αξιωματικός του υποβρυχίου για το ηφαίστειο Ρικάρντο Γουίλιαμ δήλωσε στο Radio New Zealand ότι η έκρηξη ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει αρκετές προειδοποιήσεις.

«Η δραστηριότητα του ηφαιστείου αυξήθηκε λίγο σε εκρήξεις που εκτόξευσαν τέφρα σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων που πέφτουν γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο», είπε.

«Δώσαμε συμβουλές στην αεροπορική βιομηχανία καθώς και στις μαρίνες να μείνουν μακριά από την περιοχή ανατολικά του νησιού Άπια».

Συναγερμός επιφυλακής εκδόθηκε επίσης για άλλα νησιά που περιβάλλουν το Άπι.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο East Api είναι στην πραγματικότητα ένα από μια αλυσίδα ενεργών υποθαλάσσιων ηφαιστείων και μια καλδέρα που ξέσπασε για τελευταία φορά το 2004. Έχει τρεις μεγαλύτερους κώνους που ονομάζονται Epi-A, Epi-B και Epi-C.

Το Βανουάτου, που βρίσκεται πάνω από το τόξο σεισμικών ρηγμάτων του Ειρηνικού, γνωστό ως «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», είναι επίσης επιρρεπές σε εκρήξεις ηφαιστείων και κυκλώνες και έχει καταταχθεί από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών ως το έθνος με τον μεγαλύτερο κίνδυνο φυσικών καταστροφών στον κόσμο.

Η έκρηξη έρχεται ένα χρόνο μετά την έκρηξη στο Τόνγκα

Η ηφαιστειακή έκρηξη στο Βανουάτου έρχεται λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά από μια τεράστια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα, η οποία εξαπέλυσε ένα ατμοσφαιρικό ωστικό κύμα που εκπέμφθηκε με ταχύτητα που πλησίαζε την ταχύτητα του ήχου.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της Τόνγκα και το επακόλουθο τσουνάμι στις 15 Ιανουαρίου εξαφάνισαν ένα ολόκληρο χωριό σε ένα από τα μικρά εξωτερικά νησιά της Τόνγκα και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Η έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου στα ανοικτά της Τόνγκα, η οποία προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι σε πολλά νησιωτικά έθνη του Νότιου Ειρηνικού, σε εικόνα του δορυφόρου NOAA GOES-West που ελήφθη στις 15 Ιανουαρίου 2022. (CIRA/NOAA/Handout via Reuters)

 

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη σχετικά με την ηφαιστειακή έκρηξη της Τόνγκα, που δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο ακαδημαϊκό περιοδικό Science, η ηφαιστειακή έκρηξη ήταν τόσο βίαιη που το νέφος της διείσδυσε στη στρατόσφαιρα, εκτοξεύοντας τουλάχιστον 50 τεραγραμμάρια (50 δισεκατομμύρια κιλά) υδρατμών.

Η στρατόσφαιρα είναι το στρώμα της ατμόσφαιρας μεταξύ 8 και 33 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της γης.

«Το γεγονός αυτό αύξησε την ποσότητα των υδρατμών στο αναπτυσσόμενο στρατοσφαιρικό νέφος κατά αρκετές τάξεις μεγέθους και πιθανώς αύξησε την ποσότητα των παγκόσμιων υδρατμών της στρατόσφαιρας κατά περισσότερο από 5 τοις εκατό», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε μια μελέτη της NASA που διεξήχθη στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της υπηρεσίας στη Νότια Καλιφόρνια, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ποσότητα των υδρατμών που απελευθερώθηκε ήταν περίπου 146 τεραγραμμάρια, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που αναφέρεται στη μελέτη του Science.

Η NASA δήλωσε ότι το «τεράστιο» σύννεφο υδρατμών ισοδυναμεί με περισσότερες από 58.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο Λουίς Μίλαν, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Jet Propulsion Laboratory, στην έκθεση της NASA. Ήταν επικεφαλής της μελέτης των υδρατμών που προκάλεσε η ηφαιστειακή έκρηξη της Τόνγκα.

Τα τελευταία 18 χρόνια, μόνο δύο άλλες ηφαιστειακές εκρήξεις έστειλαν «αξιοσημείωτες ποσότητες» υδρατμών σε τόσο μεγάλα υψόμετρα -το γεγονός Kasatochi του 2008 στην Αλάσκα και η έκρηξη Calbuco το 2015 στη Χιλή- σύμφωνα με τη NASA.

Και οι δύο εκρήξεις ήταν «απλές εκρήξεις» σε σύγκριση με την ηφαιστειακή έκρηξη της Τόνγκα και οι υδρατμοί που παρήχθησαν διαλύθηκαν γρήγορα. Οι υδρατμοί από το ηφαίστειο της Τόνγκα θα μπορούσαν να παραμείνουν στη στρατόσφαιρα για «αρκετά χρόνια», δήλωσε η NASA.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε