Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Εργαζόμενος σε εργαστήριο στο Πεκίνο στις 14 Μαΐου 2020. (Nicolas Asfouri / AFP via Getty Images)

Διαρροή εγγράφων δείχνει ότι το Πεκίνο συνεχίζει την παροχή κονδυλίων για να προσελκύσει ταλέντα της Δύσης

Το κινεζικό καθεστώς συνεχίζει να στοχεύει κορυφαία ταλέντα στο εξωτερικό μέσω ενός καλά χρηματοδοτούμενου προγράμματος προσλήψεων – του προγράμματος Thousand Talents – το οποίο άρχισε να υπόκειται σε προσεκτικό έλεγχο από τις ΗΠΑ για τις αισθητές απειλές προς την εθνική της ασφάλεια, σύμφωνα με μια σειρά εσωτερικών εγγράφων που έλαβε η Epoch Times .

Το πρόγραμμα Thousand Talents, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε από το Πεκίνο το 2008, είναι το μεγαλύτερο κινεζικό κρατικό πρόγραμμα προσλήψεων ταλέντων. Εκατοντάδες παρόμοια προγράμματα υπάρχουν σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, που στοχεύουν στην προσέλκυση ταλαντούχων Κινέζων του εξωτερικού και αλλοδαπών, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να δώσουν πνοή στην ενίσχυση της καινοτομίας.

Από το 2007 έως το 2017, περισσότεροι από 7.000 «υψηλού επιπέδου επαγγελματίες» – οι περισσότεροι από το εξωτερικό – έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Thousand Talents, συμπεριλαμβανομένων έξι βραβευμένων με βραβείο Νόμπελ, σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών κρατικών μέσων. Εν μέσω  ανησυχιών σχετικά με την κλοπή τεχνογνωσίας και μια σειρά από σημαντικές ομοσπονδιακές διώξεις των ΗΠΑ, το πρόγραμμα μπήκε στην αφάνεια, με Κινέζους λογοκριτές να διαγράφουν διαδικτυακές αναφορές σε αυτό.

Τα έγγραφα που είδαν οι The Epoch Times αποκαλύπτουν ότι δώδεκα ερευνητές και ειδικοί που έλαβαν υποψηφιότητες για το πρόγραμμα κατέχουν διδακτορικούς τίτλους από δυτικά πανεπιστήμια ή είχαν προηγουμένως εργαστεί σε δυτικές εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ένας κατάλογος, που συντάχθηκε στα τέλη του 2019 από έναν κυβερνητικό οργανισμό της επαρχίας Σαανσί, αποκαλύπτει όλους τους προσληθφέντες των Thousand Talents που επρόκειτο να εργαστούν στην πόλη Σι’αν, την πρωτεύουσά της. Το έγγραφο περλαμβάνει τους προηγούμενους τίτλους εργασίας τους και πότε θα άρχιζαν να εργάζονται σε μια τοπική εταιρεία της Σι’αν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν.

Οι ειδικοί, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, ξεχωρίζουν σε τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοϊατρικής, της φαρμακευτικής και της βιοχημείας – βιομηχανίες που το Πεκίνο έχει στοχεύσει ως μέρος των φιλοδοξιών του να γίνει ένα υψηλής τεχνολογίας εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Ένας καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign, ο οποίος ειδικεύεται στη νανοτεχνολογία και τη μοριακή βιολογία, προτάθηκε για το πρόγραμμα και υπέγραψε σύμβαση με μια εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών στην Σι’αν τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με το έγγραφο.

Απαντώντας σε ερώτηση μέσω email, είπε στην The Epoch Times ότι εκείνη την εποχή, ήταν «σε ένα μεταβατικό επίπεδο» στην τρέχουσα δουλειά του και είχε σκεφτεί να επιστρέψει στην Κίνα για να αναλάβει τη δουλειά ενός συμβούλου μερικής απασχόλησης στην εταιρεία στην Σι’αν. Αργότερα απέρριψε την προσφορά εργασίας και την υποψηφιότητα «ακριβώς επειδή η UIUC και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκπαιδεύουν τους ανθρώπους ότι αυτά τα προγράμματα ενδέχεται να εγείρουν ανησυχίες κατασκοπείας», και ως εκ τούτου, «δεν συμμετείχε ποτέ ξανά σε κάποιο πρόγραμμα ταλέντου», είπε.

Η Daiichi Sankyo Company, μια ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία και η Oxford Cancer Biomarkers με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μια εταιρεία ανάπτυξης διαγνωστικών τεστ καρκίνου, δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα σχολιασμού σχετικά με τους υπαλλήλους τους που βρίσκονται στη λίστα.

Ταλέντα που ελέγχονται από το Κόμμα

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), το οποίο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εκτέλεση του σχεδίου προσλήψεων, είναι σε θέση να «ασκήσει εξαιρετικά» επίπεδα ελέγχου στα μέλη για να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα εξυπηρετεί τις προτεραιότητές του, σημείωσε μια έκθεση της Γερουσίας του 2019 (.pdf).

Μέλη του Thousand Talents υπογράφουν δεσμευτικές συμβάσεις με κινεζικά ιδρύματα που ενδέχεται να περιέχουν συμφωνίες τήρησης απορρήτου και οι οποίες τους δίνουν κίνητρο να πουν ψέματα όταν υποβάλλουν αίτηση για ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις των ΗΠΑ, να ιδρύσουν «εργαστήρια-βιτρίνα» στην Κίνα και να μεταφέρουν πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ, ανέφερε η έκθεση.

«Το Κόμμα ελέγχει τα ταλέντα», δηλώνει το Σχέδιο Εφαρμογής Thousand Talents της Σαανσί που δημοσιεύθηκε το 2017, μια φράση που έχει εμφανιστεί σε πολλές ομιλίες και πολιτικές του Κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η διατύπωση από μόνη της θα έπρεπε να προκαλεί υποψίες, δήλωσε ο σχολιαστής υποθέσεων της Κίνας Λι Λινγί. Ο λόγος που έδωσαν τέτοια έμφαση, είπε, είναι ότι «το ΚΚΚ χρειάζεται τους  εμπειρογνώμονες του εξωτερικού να υπακούν στο Κόμμα και να βοηθούν το Κόμμα στην κλοπή προηγμένων ξένων τεχνολογιών».

Μεταξύ του 2008 και του 2016, η Κίνα προσέλαβε περίπου 60.000 επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και ερευνητές του εξωτερικού χρησιμοποιώντας πάνω από 200 προγράμματα πρόσληψης ταλέντων στο εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένων του Thousand Talents – και τουλάχιστον 600 «γραφεία προσέλκυσης ταλέντων» του ΚΚΚ στο εξωτερικό, σύμφωνα με έκθεση του think tank Australian Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής, επικαλούμενο επίσημα στατιστικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο έχουν 146 τέτοια γραφεία, τον υψηλότερο αριθμό στον κόσμο.

Κερδοφόρες ανταμοιβές

Τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή στο Thousand Talents είναι δελεαστικά.

Οι τελευταίες διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες από την κυβέρνηση της Σαανσί δείχνουν ότι, πέρα από τους μισθούς τους, τα «κορυφαία ταλέντα» και εκείνοι που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην «ομάδα καινοτομίας» μπορούν να περιμένουν οικονομική βοήθεια έως και 2 εκατομμύρια γιουάν (292.637 $), με επιπλέον κίνητρα για εκπαίδευση και έρευνα και ανάπτυξη που κανονίζονται κατά περίπτωση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι νεοσύλλεκτοι που κατηγοριοποιούνται ως «νεαρά ταλέντα» και «ξένοι εμπειρογνώμονες» λαμβάνουν επίσης κυβερνητικά βραβεία μεταξύ 300.000 έως 1 εκατομμυρίου γιουάν (146.319 $ έως 438.956 $). Οι ξένοι εμπειρογνώμονες απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση σε διαμονή με βίζα, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορά, ασφάλιση και την εκπαίδευση των παιδιών τους. «Τα σχετικά τμήματα παρέχουν πολύ αποδοτικές και βολικές υπηρεσίες», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σαανσί.

Για να τους ενθαρρύνουν να εργαστούν στη ζώνη υψηλής τεχνολογίας της Σι’αν, οι αρχές μπορούν να ανταμείψουν έως και 4,5 εκατομμύρια γιουάν (658.434 $) κάθε άτομο με πρόσθετες επιδοτήσεις στέγασης έως 700.000 γιουάν (102.423 $), μαζί με επιπλέον επιδόματα διαβίωσης.

Η ζώνη υψηλής τεχνολογίας από το 2018 έχει εκπαιδεύσει 77 εμπειρογνώμονες για τα εθνικά προγράμματα πρόσληψης ταλέντων της Κίνας και 82 για το πρόγραμμα Thousand Talents στο επαρχιακό επιπέδο της Σαανσί και έχει προσλάβει πάνω από 4.600 ξένους εμπειρογνώμονες και πάνω από 5.400 Κινέζους μελετητές που σπούδασαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ορισμένοι από τους εμπειρογνώμονες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα Thousand Talents της Σαανσί έχουν εργαστεί πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογίας 5G, του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Beidou της Κίνας και μεγάλων φωτονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπ υπολογιστών) για να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές εταιρείες  υπολογιστών όπως η IBM και η Intel, σύμφωνα με ένα ξεχωριστό εσωτερικό έγγραφο που συνοψίζει τα επιτεύγματα του προγράμματος.

Δράσεις των ΗΠΑ

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς τους τελευταίους μήνες έχουν κατηγορήσει τουλάχιστον έξι ερευνητές των ΗΠΑ για δεσμούς με το Thousand Talents.

Τον Ιούλιο, ο Τζέιμς Πάτρικ Λιούις, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος εργάστηκε στην κρατική Ακαδημία Επιστημών της Κίνας στο πλαίσιο του προγράμματος Thousand Talents, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για ομοσπονδιακό πρόγραμμα απάτης.

Σχεδόν την ίδια περίοδο, ένας Μαλαισιανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας κατηγορήθηκε από το 1988 για 42 κατηγορίες εταιρικής απάτης και δύο κατηγορίες απάτης διαβατηρίων – κυρίως λόγω της αποτυχίας του να αποκαλύψει δεσμούς με την Κίνα και τις κινεζικές εταιρείες.

Ο Τσαρλς Λίμπερ, πρώην πρόεδρος του τμήματος χημείας και βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κατηγορήθηκε τον Ιούνιο ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις στις ομοσπονδιακές αρχές και πάλι τον Ιούλιο για απόκρυψη των εσόδων που λάμβανε από το Thousand Talents.

Σε ομιλία του στις 7 Ιουλίου, ο Κρίστοφερ Ρέι, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, δήλωσε ότι ο οργανισμός ανοίγει μια νέα υπόθεση περίπου κάθε 10 ώρες για να αντιμετωπίσει τις απειλές που προέρχονται από την Κίνα.

«Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πληρώνουν τον λογαριασμό για την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας. Στη συνέχεια, η Κίνα αξιοποιεί τα παράνομα κέρδη της για να υποτιμήσει τα ερευνητικά ιδρύματα και τις εταιρείες των ΗΠΑ, μετριάζοντας την πρόοδο του έθνους μας με  κόστος πολλών αμερικανικών θέσεων εργασίας», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε