Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Μια παρουσίαση αναγνώρισης προσώπου και τεχνητής νοημοσύνης προβάλλεται σε οθόνες στην έδρα Μπάντιεν της Huawei στην Σεντζέν της Κίνας, στις 26 Απριλίου 2019. (Kevin Frayer/Getty Images)

Οι τεχνολογίες στρατοπέδων εργασίας της Huawei γίνονται παγκόσμιες

Οι τεχνολογίες της Huawei επιτρέπουν μαζικές διώξεις και εξάγονται σε όλο τον κόσμο

Σχολιασμός

Η Huawei, ο δεχόμενος επιθέσεις κινεζικός πάροχος εξοπλισμού δικτύου, έχει μια νέα κατηγορία για να αντιμετωπίσει. Στη Δύση, η εταιρεία ήταν γνωστή για τον εξοπλισμό δικτύου 5G και ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Είναι επίσης ηγέτης στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, η Huawei έχει μια πολύ πιο σκοτεινή πλευρά ως μέσο πολιτικής για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Μπορεί να θυμάστε ότι η ηγεσία της εταιρείας κατηγορήθηκε για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, με αποτέλεσμα τη σύλληψη της CFO Μενγκ Γουαντζόου της Huawei στον Καναδά τον Δεκέμβριο του 2018, όπου παραμένει υπό κράτηση.

Το κακόβουλο λογισμικό της Huawei είναι παντού

Ωστόσο, η Huawei έχει καταδικαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους για την ενσωμάτωση spyware (κακόβουλου λογισμικού) μέσα στο υλικό σώμα (hardware) των συσκευών της και ότι ενσωματώνει επίσης και άλλες πίσω πόρτες για συλλογή δεδομένων και κλοπή με θύματα χρήστες διαδικτύου. Η χρήση του εξοπλισμού δικτύου Huawei 5G μεταξύ συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε αμφισβητούμενο θέμα.

Κατά συνέπεια, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους συμμάχους ότι η πραγματοποίηση συμφωνιών για εγκατάσταση εξοπλισμού Huawei θα οδηγήσει σε ελαχιστοποίηση της ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών και πληροφοριών ασφαλείας. Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει τη χρήση της Huawei για την αναβάθμιση του δικτύου σε 5G, αναφέροντας σαφείς κινδύνους ασφαλείας.

Κατά συνέπεια, τα τελευταία τρία χρόνια, η εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Huawei έχει κοστίσει στην εταιρεία απώλεια εσόδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, νέες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως που σκοτεινιάζουν περισσότερο την κακή φήμη της Huawei.

Κάνοντας δυνατή την μαζική φυλάκιση

Σε πρόσφατα άρθρα, το Forbes αναφέρει ότι η Huawei διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στον εκτενέστατο και βαθύ Οργουελιανό κρατικό μηχανισμό παρακολούθησης της Κίνας. Σε μια έκθεση του Νοεμβρίου, ο συνεισφέρων του Forbes, Ζακ Ντόρφμαν, εξηγεί πώς η προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης και εντοπισμού της εταιρείας είναι κρίσιμος παράγοντας για την καταπίεση, τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια εκατομμυρίων Ουιγούρων στη Δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ:

«Η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας (Huawei) για τη στήριξη όλων αυτών γίνεται εμφανής παντού. Αυτό περιλαμβάνει παρακολούθηση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, συλλογή δεδομένων που καταστρέφει την ιδιωτικότητα και παρακολούθηση smartphone και γενικών επικοινωνιών. Τυχόν λάθη δημιουργούν κίνδυνο σύλληψης. Και μόλις συλληφθούν, μόνο η τροποποίηση της σκέψης και συμπεριφοράς φαίνεται να διασφαλίζουν την απελευθέρωση».

Επιπλέον, το άρθρο παραθέτει πληροφορίες από την Διεθνή Ένωση Ερευνητικών Δημοσιογράφων, η οποία δημοσίευσε την έρευνα China Cables (Κινέζικα Καλώδια), που εκθέτει πληροφορίες που υποκλάπηκαν σχετικά με οδηγίες λειτουργίας και αναφορές κατάστασης για το οικοσύστημα παρακολούθησης και τα στρατόπεδα κράτησης της Σιντζιάνγκ. Οι πολιτικές και οι διαδικασίες που περιέχονται στα εγχειρίδια φαίνεται ότι έχουν εγκριθεί προσωπικά από την αρχή ασφαλείας της Σιντζιάνγκ.

Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI), το οποίο διενήργησε τη δική του έρευνα για τους ισχυρισμούς της China Cables. Η έκθεση του ASPI κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, «το έργο της Huawei στην Σιντζιάνγκ είναι εκτεταμένο και περιλαμβάνει την άμεση συνεργασία με τα γραφεία δημόσιας ασφάλειας της κινεζικής κυβέρνησης στην περιοχή … Οι δραστηριότητες της Huawei στην Σιντζιάνγκ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάρκεια συζητήσεων σχετικά με τις τεχνολογίες Huawei και 5G».

Φυσικά, η Huawei δεν αρνείται ότι η τεχνολογία της χρησιμοποιείται από άλλους στην Σιντζιάνγκ, αλλά επιμένει ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που χρησιμοποιείται. Απορρίπτει επίσης οποιαδήποτε εμπλοκή στην υποστήριξη και ενίσχυση της εκστρατείας του ΚΚΚ εναντίον του πληθυσμού των Ουιγούρων της Κίνας, της μεγαλύτερης μαζικής φυλάκισης οποιουδήποτε πληθυσμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή οποιουδήποτε άλλου πληθυσμού.

Ωστόσο, η έκθεση του ASPI έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Huawei, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, «το έργο της Huawei στην Σιντζιάνγκ είναι εκτεταμένο και περιλαμβάνει απευθείας συνεργασία με τα γραφεία δημόσιας ασφάλειας της κινεζικής κυβέρνησης στην περιοχή».

Η αλήθεια είναι ότι στην Κίνα, οι τεχνολογίες παρακολούθησης και καταγραφής της Huawei είναι τα μέσα του πανταχού παρόντος αστυνομικού κράτους του ΚΚΚ. Επίσης, επιτρέπουν και υποστηρίζουν την πολιτική δίωξης, φυλάκισης και αναμόρφωσης του ΚΚΚ έναντι του πληθυσμού των Ουιγούρων.

Η Κίνα ως μεγάλος αδελφός στον κόσμο;

Δυστυχώς, ωστόσο, οι τεχνολογίες παρακολούθησης και καταγραφής της Huawei δεν περιορίζονται στην Κίνα και το Κόμμα. Όπως σημείωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην έκθεση του Νοεμβρίου 2019, η Huawei διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική της Κίνας με όνομα «εξαγωγή αυταρχισμού».

Το ολοκληρωμένο πακέτο τεχνολογίας και διαδικασιών παρακολούθησης πολιτών της Huawei είναι εξοπλισμένο με το μαλακό άγκιστρο για μάρκετινγκ, της τεχνολογίας «ασφαλής πόλη», έναν ευφημισμό που κρύβει τον πραγματικό σκοπό της τεχνολογίας να επιτρέπει στο κράτος να παρακολουθεί και να ελέγχει και να καταπιέζει αποτελεσματικά τους πολίτες του.

Και μεγάλο μέρος του κόσμου ακολουθεί το παράδειγμα της Κίνας, ιδίως στην Ασία και την Αφρική. Αυτά τα έθνη τείνουν να είναι πολύ λιγότερο ελεύθερα και ανοιχτά από τις δυτικές κοινωνίες και κυρίως αποτελούνται από στρώματα χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Ωστόσο, η τάση αυτών των χωρών να χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Huawei για να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν τις δικές τους «ασφαλείς και εξυπνότερες κοινωνίες» είναι ανησυχητική, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι το 90% της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού θα συμβεί στην Ασία και την Αφρική. Επιπλέον, οι τεχνολογίες της Huawei θα ενημερώνουν αναμφίβολα το Πεκίνο, καθώς και τους διαχειριστές της χώρας υποδοχής.

Από τον Απρίλιο του 2019, περισσότερες από 230 πόλεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία παρακολούθησης «ασφαλούς πόλης» της Huawei, κυρίως στην Κεντρική Ασία και την Αφρική, αλλά ορισμένες στη Λατινική Αμερική και σε άλλα μέρη επίσης. Υποθέτοντας ότι η Κίνα έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτών των πόλεων και χωρών, θέτει το Πεκίνο σε ισχυρή θέση ως «Big Brother» του Όργουελ για μεγάλο μέρος του κόσμου.

Οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθούν.

Η ανάπτυξη και η επέκταση της τεχνολογίας «ασφαλούς πόλης» της Huawei σε όλο τον κόσμο απειλεί την εξάπλωση και ακόμη και την επιβίωση των δυτικών φιλελεύθερων και δημοκρατικών ιδανικών και βοηθά στην εξάπλωση του αυταρχισμού. Η τεχνολογία δίνει στους δικτάτορες και στα μη δημοκρατικά κράτη, στην πραγματικότητα, την ίδια την Κίνα, την ικανότητα να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν δημοκρατικά κινήματα και ηγέτες προτού καταστούν αποτελεσματικοί παράγοντες απελευθέρωσης στα κράτη-πελάτες της Huawei, όπου κι αν βρίσκονται.

Ο στόχος της Κίνας, φυσικά, είναι να αφαιρέσει την αμερικανική επιρροή από τον κόσμο και να τον αναδιαμορφώσει στην δική της απολυταρχική εικόνα. Θα μπορούσε να το επιτύχει. Τα φιλελεύθερα ιδανικά του δυτικού πολιτισμού θα εξασθενίσουν γρήγορα και θα αφανιστούν εάν ο κόσμος δεν ακούει ποτέ για αυτά.

Ο James R. Gorrie είναι ο συγγραφέας του «The China Crisis» (Wiley, 2013) και γράφει στο ιστολόγιό του, TheBananaRepublican.com. Κατοικεί στη Νότια Καλιφόρνια.

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε