Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
(Από αριστερά προς τα δεξιά) Ο σύμβουλος του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ, ο Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’Μπράϊαν και άλλοι, χειροκροτούν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αφότου έχει ανακοινώσει μια συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, για την ομαλοποίηση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων, Λευκός Οίκος, 13 Αυγούστου 2020. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

Ιράν και Τουρκία καταδικάζουν τα ΗΑΕ στη συμφωνία τους με Ισραήλ για πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων

Στις 14 Αυγούστου, Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι επιτέθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), για την απόφασή τους να ομαλοποιήσουν πλήρως τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, με μια συμφωνία για την οποία εργάστηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ.

Επικεφαλής και από τα δύο κράτη κατηγόρησαν τα ΗΑΕ, αντίπαλό τους στην περιοχή, πως προδίδουν τον παλαιστινιακό αγώνα.

Η συμφωνία προτάθηκε την Πέμπτη ως μέρος του 80-σέλιδου ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ για την Μέση Ανατολή. Εγκαθιδρύει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της μοναρχίας του [Περσικού] Κόλπου και του Ισραήλ, ενώ σταματά τα Ισραηλινά σχέδια για κυριαρχία σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, περιοχής που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ως έδαφος του μελλοντικού τους έθνους.

Την Παρασκευή σε μια δήλωση, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την συμφωνία ως ένα «όπλο των ΗΑΕ που αδίκως έπεσε στις πλάτες των Παλαιστινίων και όλων των μουσουλμάνων». Είπε επίσης πως η συμφωνία ήταν μια πράξη «στρατηγικής ανοησίας» των ΗΑΕ, που «χωρίς αμφιβολία θα ενισχύσει τον αντιστασιακό άξονα στη περιοχή».
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως οι άνθρωποι στην περιοχή «δεν θα ξεχάσουν και δεν θα συγχωρήσουν ποτέ αυτήν την υποκριτική συμπεριφορά» εκ μέρους των ΗΑΕ.

«Την ώρα που προδίδουν τον παλαιστινιακό αγώνα για να ικανοποιήσουν τα περιορισμένα συμφέροντά τους, τα ΗΑΕ επιδιώκουν να παρουσιάσουν αυτήν την κίνηση ως αυτοθυσία για την Παλαιστίνη,» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την Πέμπτη, αφότου η συμφωνία επικυρώθηκε, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους πως «η ιστορική αυτή συμφωνία…θα επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση στους μουσουλμάνους παγκοσμίως στις ιστορικές τοποθεσίες του Ισραήλ».

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαμογελά στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, πλαισιωμένος από τους: (από τα αριστερά) Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Ιράν, Μπράϊν Χουκ, Βοηθό του Προέδρου και Ειδικό Εκπρόσωπο για Διεθνείς Διαπραγματεύσεις, Άμπραχαμ Μπέρκοβιτς, πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, Σύμβουλο του Προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και τον Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών (υπουργό Οικονομικών), Στίβεν Μνούτσιν.

 

«Μετά από μισόν αιώνα, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ομαλοποιήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις», συνέχισε ο Τραμπ. «Κανείς δεν πίστευε πως αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, για πολύ καιρό ακόμα. Αυτή είναι η πιο σημαντική διπλωματική πρόοδος από την συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ».

«Ξεκαθάρισα πως τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής μπορούν να λυθούν μόνο όταν άνθρωποι όλων των θρησκειών ενωθούν ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμό και δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες για ανθρώπους όλων των πίστεων,» ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ.

Τα δύο κράτη θα ανοίξουν πρεσβείες και θα συνεργαστούν άμεσα στη δημιουργία εμβολίου για τον ιό του ΚΚ Κίνας (Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας), που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν τα ΗΑΕ όσον αφορά την συμφωνία, λέγοντας πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαπραγματεύονται με το Ισραήλ εκ μέρους των Παλαιστινίων ή «να κάνουν παραχωρήσεις σε σημαντικά θέματα για την Παλαιστίνη».

Η συμφωνία θα κάνει τα ΗΑΕ την πρώτη χώρα του Περσικού Κόλπου – και την τρίτη αραβική χώρα, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία – που έχει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι λένε πως η συμφωνία ισοδυναμεί με «προδοσία» και καλούν τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να της αντισταθούν.

Η ιστορική αυτή συμφωνία έδωσε μία κρίσιμη νίκη στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ, καθώς προχωρά προς τις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου, και αντανακλά μια Μέση Ανατολή σε αλλαγή, στην οποία οι κοινές ανησυχίες για τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό Ιράν, έχουν κατά πολύ ξεπεράσει αυτές για την συνήθη αραβική στήριξη στους Παλαιστινίους. Ο Τραμπ προέβλεψε πως και άλλες χώρες στην περιοχή θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΑΕ.
Ο Τραμπ είπε πως η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των επικεφαλής του Ισραήλ και των ΗΑΕ θα λάβει μέρος στον Λευκό Οίκο σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε