Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Άνθρωποι στέκονται γύρω και τραβούν φωτογραφίες με το άγαλμα του Ομοσπονδιακού στρατηγού Άλμπερτ Πάικ αφού ανατράπηκε από διαδηλωτές στην πλατεία Δικαστικών στην Ουάσινγκτον στις 19 Ιουνίου 2020. (ERIC BARADAT / AFP μέσω Getty Images)

Ο Τραμπ καταδικάζει το κύμα ανατροπής αγαλμάτων

Αγάλματα Αμερικανών ιστορικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων δύο από τους Ιδρυτές Πατέρες της, Τζορτζ Ουάσινγκτον και Τόμας Τζέφερσον, ανατρέπονται βίαια σε ολόκληρη τη χώρα – μια πρόσφατη κλιμάκωση την οποία ο προέδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ρητώς καταδικάσει.

Αν και δεν είναι σαφές ποιος είναι ακριβώς πίσω από τη βεβήλωση κάθε μνημείου, ο Γενικός Εισαγγελέας Ουίλιαμ Μπαρρ δήλωσε πρόσφατα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδείξεις ότι η Antifa και άλλες παρόμοιες ομάδες έχουν «σφετεριστεί» ειρηνικές διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν πρόσφατα από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόυντ.

Στο πρώτο ράλι εκστρατείας επανεκλογής του, στην Τάλσα της Οκλαχόμα, ο Τραμπ συνέδεσε το πρόσφατο κύμα ανατροπής αγαλμάτων με την απόπειρα κομμουνιστικής επανάστασης.

«Αυτή η σκληρή εκστρατεία λογοκρισίας και αποκλεισμού παραβιάζει ό,τι θεωρούμε αξιότιμο ως Αμερικανοί», δήλωσε ο πρόεδρος στις 20 Ιουνίου. «Θέλουν να καταστρέψουν την κληρονομιά μας, ώστε να μπορούν να επιβάλουν το νέο καταπιεστικό καθεστώς τους στη θέση του».

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Ρ-Τέξας), εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε διαδηλωτές που γκρέμισαν ένα άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στη Μινεσότα ως «Αμερικανούς Ταλιμπάν».

Ο πρόεδρος είπε στο ράλι ότι ένας «τρελαμένος αριστερός όχλος» επιχειρεί «να βανδαλίσει την ιστορία μας… να γκρεμίσει τα αγάλματά μας και να τιμωρήσει, να ακυρώσει και να διώξει όποιον δεν συμμορφώνεται με τα αιτήματά τους για απόλυτο έλεγχο».

«Δεν συμμορφωνόμαστε», είπε.

Αγάλματα έχουν κατεβαστεί σε πολλές πολιτείες. Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, οι διαδηλωτές κατέρριψαν ένα άγαλμα του Ουάσιγκτον στις 18 Ιουνίου. Μερικοί από αυτούς τυλίγουν το κεφάλι του αγάλματος με μια αμερικανική σημαία και στη συνέχεια της βάζουν φωτιά. Ένα άγαλμα του Τζέφερσον ανατράπηκε επίσης στο Πόρτλαντ.

Οι διαδηλωτές στην Καλιφόρνια ανέτρεψαν ένα άγαλμα του Τζουνιπέρο Σέρρα, ενός Ρωμαιοκαθολικού Ισπανού ιερέα που θεωρείται ως ο θεμελιωτής των θρησκευτικών αποστολών στην Καλιφόρνια. Σε απάντηση, η Ισπανική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον εξέδωσε μια σειρά από δημοσιεύσεις στο Twitter, δηλώνοντας ότι «λυπάται βαθιά για την καταστροφή του αγάλματος… και θα ήθελε να υπενθυμίσει τις μεγάλες προσπάθειές του για την υποστήριξη των αυτόχθονων κοινοτήτων».

«Εκφράζουμε επίσης τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με αυτές τις επιθέσεις σε ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές, ζητώντας να προστατευθεί η μνήμη της πλούσιας κοινής μας ιστορίας, πάντα με τον απόλυτο σεβασμό για τις συζητήσεις που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσαν αξιωματούχοι της πρεσβείας.

Βάνδαλοι στην Καλιφόρνια κατέβασαν αγάλματα του Φράνσις Σκοτ Κι, ο οποίος έγραψε τον εθνικό ύμνο και του Οδυσσεύς Γκραντ, του φημισμένου στρατηγού που βοήθησε στη νίκη του εμφυλίου πολέμου, τερματίζοντας τη δουλεία στις ΗΠΑ. Ένα βίντεο που τραβήχτηκε την ώρα του σκηνικού δείχνει μια ομάδα ανθρώπων ντυμένη στα μαύρα να πανηγυρίζουν καθώς χρησιμοποιούν ένα σκοινί για να τραβήξουν κάτω το άγαλμα του Κι.

Ο Γκραντ ήταν ένας υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, που βοήθησε να κερδιθούν πολλές μάχες ενάντια στη Συνομοσπονδία κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, αναγκάζοντας τον Στρατηγό Ρόμπερτ Ε. Λι. να παραδοθεί το 1865. Ο Γκραντ συνέχισε να υπηρετεί ως ο 18ος πρόεδρος του έθνους και χρησιμοποίησε ομοσπονδιακά στρατεύματα για να διώξει τη Κου Κλουξ Κλαν. Εργάστηκε σκληρά για την επιβολή πολιτικών δικαιωμάτων για τους μαύρους και τους διόρισε σε εξέχουσες θέσεις στη διοίκησή του.

Ο Γκραντ, κατηγορούμενος από ορισμένους ακτιβιστές ότι ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων, απέκτησε έναν σκλάβο μέσω γάμου σε μια οικογένεια ιδιοκτητών σκλάβων, αλλά τον ελευθέρωσε περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Ένα άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι βανδαλίστηκε στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, καθώς και ένα άγαλμα του Μιγκελ ντε Θερβάντες στο Σαν Φρανσίσκο, ενός Ισπανού συγγραφέα ο οποίος ήταν ο ίδιος σκλάβος για πέντε χρόνια.

«Είναι πολύ λυπηρό. Με κάνει να νιώθω ότι είναι εντελώς εκτός ελέγχου και δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα», δήλωσε ένας τοπικός παρευρισκόμενος στο CBS SF.

Στην Ουάσινγκτον, οι διαδηλωτές ανέτρεψαν ένα μνημείο του Άλμπερτ Πάικ, πρώην Συνομοσπονδιακό στρατιώτη. Χρησιμοποιώντας πολλαπλό σύνολα σχοινιών, οι βάνδαλοι κατέβασαν το 11 ποδιών άγαλμα του Πάικ και του έβαλαν φωτιά, φωνάζοντας «Χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς ειρήνη!» και «Χωρίς ρατσιστική αστυνομία!» Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία του Κάπιτολ Χιλ παρακολουθούσε καθώς το άγαλμα κατεδαφιζόταν.

Ενώ ο Άλμπερτ Πάικ ήταν ομόσπονδος στρατηγός, το άγαλμα ανεγέρθηκε πραγματικά για να τιμήσει την υπηρεσία του ως Ελευθεροτέκτονας, σύμφωνα με το WUSA.

Εν μέσω της αναταραχής, μια δημοσκόπηση του ABC News / Ipsos στις 19 Ιουνίου διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ήμισυ – 56 τοις εκατό – αντιτίθεται στην αλλαγή στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ που πήραν το όνομά τους από τους ηγέτες των Συνομοσπονδιών.

Το 2017, ο Τραμπ προέβλεψε ότι τα αγάλματα προς τιμήν του Ουάσιγκτον και του Τζέφερσον θα στοχεύονταν.

Η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι (Δ-Καλιφ.), εν τω μεταξύ, στις 18 Ιουνίου διέταξε την απομάκρυνση από το Καπιτώλιο των πορτρέτων τεσσάρων Προέδρων που είχαν υπηρετήσει στη Συνομοσπονδία. Ζήτησε επίσης την απομάκρυνση 11 αγαλμάτων, εκ των οποίων εννέα ήταν Δημοκρατικοί, από την Εθνική Συλλογή Αγαλμάτων, λέγοντας ότι «αποτίουν φόρο τιμής στο μίσος».

Η Πελόσι, σε επιστολή της 10ης Ιουνίου προς τη Μεικτή Επιτροπή για τον Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης, Γερουσιαστή Ρόυ Μπλάντ (Ρ-Mo.) και την Αντιπρόεδρο της Ζώη Λόφγκρεν (Δ-Καλιφ.), αναφέρει ότι τα αγάλματα στο Καπιτώλιο «πρέπει να ενσωματώνουν τα υψηλότερα ιδανικά μας ως Αμερικανοί, εκφράζοντας ποιοι είμαστε και ποιοι φιλοδοξούμε να είμαστε ως έθνος.»

‘Πολιτιστική επανάσταση’

Ο συγγραφέας και ειδικός σε θέματα κομμουνισμού Τρέβορ Λούντον χαρακτήρισε την καταστροφή των αγαλμάτων «μαοϊκή τακτική διαγραφής της μορφής του πολιτισμού».

«Ο μαοϊσμός αφορά την οικοδόμηση ενός νέου ανθρώπου, μιας νέας κοινωνίας», δήλωσε ο Λούντον στην The Epoch Times. «Πρέπει να καταστρέψεις όλα τα απομεινάρια της παλιάς κοινωνίας. Πρέπει να καταστρέψεις τα μνημεία και τον πρώην πολιτισμό για να οικοδομήσεις μια νέα κοινωνία.»

Σύμφωνα με τον Λούντον, μαρξιστικές οργανώσεις όπως η Liberation Road και το Εργατικό Παγκόσμιο Κόμμα συμμετείχαν και οι δύο στις πρόσφατες κλιμακώσεις.

«Ακολουθούν τη γραμμή της Κινεζικής Πολιτιστικής Επανάστασης», δήλωσε ο Λούντον, ο οποίος είναι επίσης συνεργάτης της The Epoch Times. «Η Πολιτιστική Επανάσταση εξάλειψε τον προηγούμενο κινεζικό πολιτισμό· ανέτρεψαν αγάλματα και βεβηλώθηκαν μνημεία. ”

Το τελικό παιχνίδι, λέει ο Λούντον, έχει σκοπό να εγκαινιάσει μια αμερικανική επανάσταση που περιλαμβάνει την καταστροφή του Συντάγματος των ΗΠΑ και την καταστροφή της ιστορίας των ΗΠΑ.

«Όλα αυτά συνδέονται. Όλα αυτά είναι επαναστατική δραστηριότητα για να καταστρέψει τον παλιό πολιτισμό… και να χτίσει μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία. »

Ο Zachary Stieber συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε