Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ένας παραστρατιωτικός αστυνομικός φρουρεί την είσοδο της πρεσβείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο στις 13 Δεκεμβρίου 2011. (David Gray/Reuters)

«Χρυσά διαβατήρια» για την ελίτ της Κίνας – Απόδραση στην Ευρώπη ως έσχατη λύση

Ενώ η Δύση εξακολουθεί να πιστεύει σε μια οικονομικά ισχυρή Κίνα και θεωρεί το Πεκίνο προβλέψιμο, οι Κινέζοι που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω, ήδη φεύγουν. Επειδή γνωρίζουν το απρόβλεπτο του καθεστώτος.

Η πανδημία ανάγκασε τον κόσμο έξω από την Κίνα να αμφισβητήσει την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων που προέρχονται από την Κίνα. Υπάρχει προφανώς ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της αλήθειας και των ιστοριών που λέει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εν τω μεταξύ, ο σκεπτικισμός επεκτείνεται και στον οικονομικό τομέα. Ωστόσο, Κινέζοι με το βλέμμα στο μέλλον, εργάζονται για την διαφυγή τους εδώ και πολλά χρόνια.

«Χρυσά διαβατήρια» από την Νότια Ευρώπη

Εδώ και χρόνια ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν θεσμοθετήσει τις λεγόμενες «χρυσές βίζες» ή «χρυσά διαβατήρια».

Αυτά τα προγράμματα δίνουν την δυνατότητα σε άτομα από χώρες εκτός ΕΕ να αποκτήσουν μακροχρόνιες θεωρήσεις βίζας ή ακόμη και να πολιτογραφηθούν από αυτές τις χώρες εάν αγοράσουν ακίνητα εκεί.

Οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτό το μέτρο περιλαμβάνουν την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Μάλτα, και οι Κινέζοι πολίτες σχεδόν πάντοτε αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό όσων το εκμεταλλεύονται.

Τα Έγγραφα Κύπρου

Παρά την προπαγάνδα του καθεστώτος του Πεκίνου ότι η Κίνα έχει ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι Κινέζοι βιώνουν την επιδείνωση στην ζωή τους, όπως την απώλεια θέσεων εργασίας, υψηλότερο κόστος ζωής και κυβερνητικών κανόνων που περιορίζουν την ελευθερία. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορεί να εκμεταλλευτούν την τελευταία ευκαιρία να φύγουν.

Το αραβικό κανάλι ειδήσεων Al Jazeera ανέφερε πρόσφατα σχετικά με την διαρροή εγγράφων γνωστών ως τα Έγγραφα Κύπρου. Αποκάλυψε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των 1.400 «Χρυσών Διαβατηρίων» στην Κύπρο από το 2017 έως το 2019 πήγε σε Κινέζους (περίπου 500 άτομα).

Το χρυσό διαβατήριο της Κύπρου επιτρέπει επίσης την είσοδο χωρίς βίζα στις άλλες 26 χώρες της ΕΕ — συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Σκαλοπάτι για την Ευρώπη

Το χρυσό διαβατήριο της Κύπρου είναι η ιδανική αφετηρία για πλούσιους Κινέζους που θέλουν να μεταναστεύσουν. Πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει για οκτώ άτομα που έλαβαν αυτά τα διαβατήρια:

Η Γιανγκ Χουιγιάν, μια δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία, είναι μία από αυτά. Είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων της Νότιας Κίνας, Country Garden, την οποία ίδρυσε ο πατέρας της, Γιανγκ Γκουοτσιάνγκ. Σύμφωνα με το Forbes, η κ. Γιανγκ κατατάσσεται στην 6η θέση στις «Πλουσιότερες Γυναίκες του 2020», με εκτιμώμενη καθαρή αξία περιουσίας τα $20,3 δισεκατομμύρια.

Επίσης, στην λίστα χρυσών διαβατηρίων της Κύπρου υπάρχουν αρκετά μέλη του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας και μέλη του Κινεζικού Λαϊκού Πολιτικού Συμβουλευτικού Συνεδρίου. Η πρακτική παραμένει μυστική σε αυτούς τους κύκλους, καθώς οι Κινέζοι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να αλλάξουν την εθνικότητά τους, ενώ διατηρούν θέσεις στο καθεστώς. Η κινεζική έκδοση της Epoch Times ανέφερε αυτά τα άτομα.

Επίσης στη λίστα διαφυγής είναι ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας ενέργειας China Resources Power.

Υπάρχουν επίσης δύο καταδικασμένοι Κινέζοι επιχειρηματίες στην χρυσή λίστα: Τζανγκ Κετσιάνγκ και Λι Τζιαντόνγκ. Ο Τζανγκ καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση για δωροδοκία και ο Λι τιμωρήθηκε από τις ΗΠΑ για νομιμοποίηση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δολαρίων για μια ομάδα πειρατείας στον κυβερνοχώρο της Βόρειας Κορέας.

Επηρεασμένη από την οικονομική κρίση, η μεσογειακή χώρα της Κύπρου ξεκίνησε το πρόγραμμα μετανάστευσης για προσέλκυση επενδύσεων. Προέτρεψε μη πολίτες να αγοράσουν ακίνητα εκεί και να επενδύσουν τουλάχιστον 2,15 εκατομμύρια ευρώ για να λάβουν ένα «Χρυσό Διαβατήριο».

Απόδραση στην Ευρώπη

Αυτά είναι πολλά χρήματα, για πολλούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

Εάν είναι δυνατόν, οι αξιωματούχοι που εγκατέλειψαν την χώρα χρησιμοποιούν μυστικά έγγραφα του ΚΚΚ για την προστασία τους, όπως για προστασία από την δίωξη μειονοτήτων και θρησκευτικών ομάδων που μπορεί να διέπραξαν στην Κίνα. Στην συνέχεια, παραδίδουν αυτά τα έγγραφα στις κυβερνήσεις άλλων χωρών και λαμβάνουν προστασία ώστε να μην εκδιωχθούν ποινικά. Ένας Κινέζος επιχειρηματίας, ο κ. Τζανγκ, δήλωσε στο Radio Free Asia ότι είναι επικίνδυνο να ζει στην Κίνα τώρα.

«Ο κίνδυνος είναι αποτέλεσμα της τρέλας και της παρορμητικότητας των επικεφαλής του ΚΚΚ. Θα μετατρέψουν τον πλούτο που συγκεντρώνουν εδώ και δεκαετίες σε στάχτη. Κανείς δεν θέλει να τον χάσει έτσι. Κανείς δεν θα διακινδυνεύσει την οικογένεια ή τον πλούτο του για την τρέλα του Πεκίνου».

(κ. Τζανγκ, πρώην διευθυντής μιας ιδιωτικής εταιρείας στην Χεϊλονγκτζιάνγκ)

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι εάν δεν φύγουν από την Κίνα, δεν θα υπάρχει ελπίδα για τα παιδιά τους. Ενώ μερικοί από τους εύπορους της Κίνας εκμεταλλεύονται την ευκαιρία του «χρυσού διαβατηρίου», λιγότερο εύποροι άνθρωποι βρίσκουν φθηνότερους τρόπους για να εγκαταλείψουν την χώρα.

Η κ. Σουν είναι πρώην κάτοικος της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Ανήκει ίσως σε αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «κατώτερο στρώμα του πληθυσμού». Πριν από έναν μήνα κατάφερε να διασχίσει τα σύνορα με το 11χρονο παιδί της. Τελικά, βρέθηκε σε μια μικρή χώρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είπε στο Radio Free Asia ότι το «πλοίο» της Κίνας βυθίζεται και ότι έχει ήδη περάσει το σημείο της μη επιστροφής. Είπε ότι σχεδίαζε την διαφυγή της για τρεις μήνες.

Με πληροφορίες από το NTD.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε