Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Τα πατατάκια κρίκετ έρχονται στα σχολεία της Αυστραλίας, καθώς οι επιστήμονες παροτρύνουν την επόμενη γενιά να αγκαλιάσει τις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες απαιτήσεις σε τρόφιμα. (Dan Kitwood/Getty Images)

1.000 σχολεία της Αυστραλίας εισάγουν «φιλικά προς το περιβάλλον» πατατάκια από βρώσιμα έντομα

Στα παιδιά των σχολείων της Αυστραλίας προσφέρθηκαν πατατάκια πασπαλισμένα με πρωτεΐνη γρύλου που παρασκευάζεται από την εταιρεία βρώσιμων εντόμων Circle Harvest.

Η εταιρεία λέει ότι τα προϊόντα βοηθούν τον πλανήτη να αντιμετωπίσει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Η εταιρεία του Δυτικού Σίδνεϊ άρχισε να πουλάει τα πατατάκια της από έντομα σε 1.000 σχολεία φέτος και αναμένει να εξαπλασιάσει τον αριθμό αυτό μέχρι τα μέσα του 2023.

Μέχρι στιγμής, σχολεία στη Νέα Νότια Ουαλία, το Κουίνσλαντ, τη Νότια Αυστραλία και τη Δυτική Αυστραλία έχουν αγοράσει περισσότερα από 500.000 πακέτα.

Η ιδρύτρια και εντομολόγος Σκάι Μπλάκμπερν λέει ότι η εταιρεία έχει επίσης αρχίσει να συνεργάζεται με γηροκομεία για την εισαγωγή πρωτεϊνών εντόμων που είναι πιο εύπεπτες και είναι πιο δημοφιλείς στους ηλικιωμένους.

Η Circle Harvest παρουσιάστηκε ως μελέτη περίπτωσης σε έκθεση του CSIRO του 2021 με τίτλο «Edible insects: A roadmap for the strategic growth of an emerging Australian industry» (Βρώσιμα έντομα: Ένας χάρτης για τη στρατηγική ανάπτυξη μιας αναδυόμενης αυστραλιανής βιομηχανίας).

Ο εθνικός οργανισμός επιστημονικών και βιομηχανικών ερευνών διαπίστωσε ότι το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγοράς βρώσιμων εντόμων ήταν η τρέχουσα κατάσταση της στάσης των καταναλωτών.

Ο Μπλάκμπερν δεν πτοείται, λέγοντας ότι το φυστικοβούτυρο, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού επιτρέπεται ήδη να περιέχουν μικρό αριθμό τμημάτων εντόμων.

«Τρώτε ήδη έντομα – απλώς δεν το γνωρίζετε», δήλωσε στην Daily Telegraph.

«Είναι καλύτερο για εσάς και είναι καλύτερο για τον πλανήτη», είπε.

Ενδεχομένως επιβλαβές για τον άνθρωπο

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με το προϊόν, αφού εκπρόσωπος της Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) δήλωσε ότι η Αυστραλία δεν έχει κανονισμούς για τα έντομα όπως οι ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια για τα έντομα στα τρόφιμα- ωστόσο, η παρουσία ξένων αντικειμένων, όπως τα έντομα, μπορεί να καταστήσει τα τρόφιμα ακατάλληλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FSANZ στην Epoch Times.

«Ο Κώδικας ορίζει ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την πιθανότητα μόλυνσης των τροφίμων, όπως το να διατηρούν τους χώρους επεξεργασίας τροφίμων και τον εξοπλισμό καθαρούς, καλά συντηρημένους και απαλλαγμένους από παράσιτα».

Ο κορυφαίος οργανισμός της Αυστραλίας για την επιστήμη των τροφίμων Ανάλυση Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου Κινδύνου (Hazard Analysis Critical Control Point-HACCP) δήλωσε επίσης ότι τα τρόφιμα πρέπει να είναι «ανόθευτα», «κατάλληλα» και «να μην περιέχουν ξένα σώματα, όπως έντομα».

Η εκτροφή εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση είναι μια σχετικά πρόσφατη τάση που δεν είναι τόσο διαδεδομένη στις δυτικές χώρες όσο στις αναπτυσσόμενες.

Οι δυτικοί καταναλωτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως οι μικροβιολογικοί και χημικοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση εντόμων.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το 18% των θανατηφόρων αντιδράσεων σε τρόφιμα στην Κίνα ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης εντόμων, ενώ σχεδόν το 8% των καταναλωτών εντόμων στο Λάος παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι συγγραφείς μιας άλλης μελέτης δήλωσαν ότι η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την τροφή από έντομα είναι ελλιπής, ίσως λόγω του γεγονότος ότι είναι δημοφιλής στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει τόση επίσημη τεκμηρίωση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τα βρώσιμα έντομα.

Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν αλλεργιογόνα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, μυκοτοξίνες, βαρέα μέταλλα, παθογόνους μικροοργανισμούς και παράσιτα, μεταξύ άλλων.

Ενώ η κατανάλωση εντόμων έχει συγκεντρώσει παγκόσμια προσοχή, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη των βρώσιμων εντόμων ως αναδυόμενη πηγή τροφίμων πρέπει να σταθμιστούν έναντι των πιθανών ζητημάτων ασφάλειας των τροφίμων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε