Τρίτη, 16 Απρ, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάλερ έστησε «παγίδα παρεμπόδισης Δικαιοσύνης» για τον Τραμπ, λέει ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Γουίτακερ

Αποκλειστική συνέντευξη της Epoch Times.

Η έρευνα για υποτιθέμενη συνεργασία με την Ρωσία, με επικεφαλής ερευνητή τον τότε Ειδικό Σύμβουλο Ρόμπερτ Μάλερ παρατάθηκε τεχνητά με την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κινηθεί για να την τερματίσει και, συνεπώς, να μπορεί να κατηγορηθεί για παρακώλυση της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα (τον ανώτατο εισαγγελέα του κράτους) Μάθιου Γουίτακερ.

Ο Γουίτακερ, ο οποίος ηγήθηκε του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) μεταξύ 7 Νοεμβρίου 2018 και 14 Φεβρουαρίου 2019, δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, η ομάδα του Μάλερ ενήργησε ακατάλληλα για να δημιουργήσει μια «παγίδα παρεμπόδισης Δικαιοσύνης» για τον Τραμπ και την διοίκησή του.

Ο πρώην διευθυντής του FBI Μάλερ, διορίστηκε από τον τότε αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα Ροντ Ρόζενστιν τον Μάιο του 2017 για να αναλάβει μια έρευνα πάνω στην υπηρεσία πληροφοριών του FBI, για να εξακριβώσει εάν η εκστρατεία «Τραμπ 2016» συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να επηρεάσει τις εκλογές.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2019, ο Μάλερ την είχε ολοκληρώσει, λέγοντας ότι η διερεύνηση δεν μπόρεσε να βρει αποδεικτικά στοιχεία ότι πραγματοποιήθηκε τέτοια συνεργασία.

Ο Μάλερ, ωστόσο, το γνώριζε ήδη αυτό το 2018, δήλωσε ο Γουίτακερ στον Γιαν Γεκίλεκ, παρουσιαστή της σειράς «American Thought Leaders» της Epoch Times.

Λίγο μετά την ανάληψη της διεύθυνσης στο DOJ, ο Γουίτακερ ενημερώθηκε «για τις γενικές γραμμές και για το τι ήταν η έρευνα του Μάλερ», είπε.

«Δεν υπήρχε ένδειξη εγκληματικής συνωμοσίας ή σύνδεσης ή συνεργασίας, ό,τι θέλετε να το ονομάσετε, μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ, μελών της εκστρατείας Τραμπ — συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ — και της ρωσικής κυβέρνησης. Επομένως, ο πρωταρχικός και μοναδικός σκοπός αυτής της έρευνας είχε θεμελιωδώς αποτύχει να αποδείξει το οτιδήποτε, και ήταν σαφές ότι αυτό ήταν γνωστό για αρκετό καιρό».

Η διατήρηση μιας τέτοιας έρευνας ανοιχτής δεν είναι η «συνήθης εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης», σύμφωνα με τον Γουίτακερ.

Προσφέρει μια θεωρία για το γιατί συνέβη.

«Θα έπρεπε να υπάρξει κάποιος όλον αυτόν τον καιρό που να λέει ότι όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αλλά ούτε αναπτύξαμε νέα αποδεικτικά στοιχεία, επομένως, αυτή η έρευνα πρέπει να κλείσει», είπε.

«Υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν λάβει αυτήν την απόφαση. Και για μένα, φαίνεται σαν να παρέμενε ανοιχτή ώστε να παρενοχλήσει αυτόν τον πρόεδρο, να αναιρέσει τις εκλογές του 2016 και να δημιουργήσει μια παγίδα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούσε να σταματήσει την διερεύνηση, παρόλο που, στη θέση του, αυτό θα ήταν το σωστό πράγμα να κάνει, ανέφερε.

Το σημείο της «παγίδας» ήταν ότι «αν προσπαθούσαμε να βάλουμε το δάκτυλό μας στην κατάσταση ή με κάποιον τρόπο, κατά την αντίληψή τους, να παρέμβουμε στην έρευνα του Μάλερ, θα ήταν έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να δημιουργήσουν προβλήματα για οποιονδήποτε από εμάς», είπε, αποκαλώντας το «πολύ ακατάλληλο» και «ένα πολύ επικίνδυνο σκεπτικό».

Η ομάδα του Μάλερ έφτασε στο σημείο να παραπλανήσει τους επόπτες του DOJ σχετικά με την κατάσταση της διερεύνησης, δήλωσε ο Γουίτακερ.

«Εάν βάλεις τον εαυτό σου στην θέση μου τον Νοέμβριο του 2018, είμαι υπεύθυνος για τη ρωσική έρευνα, μου λένε ότι η έκθεση αναφοράς ολοκληρώνεται, μου λένε ότι η απόπειρα παρεμπόδισης της δικαιοσύνης δεν είναι έγκυρη νομική θεωρία, και μου λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία συνεργασίας», είπε.

Αλλά πέρασαν εβδομάδες και η αναφορά δεν εμφανιζόταν.

«Ήμουν πραγματικά έκπληκτος … που δεν είχα λάβει την αναφορά του Μάλερ, για την οποία, μου είχαν υποσχεθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών που ήμουν ο Γενικός Εισαγγελέας, ότι θα την λάμβανα», είπε ο Γουίτακερ.

Ακόμη και ο διάδοχός του, Γουίλιαμ Μπαρ, έπρεπε να περιμένει έξι εβδομάδες για να παραδώσει τελικά ο Μάλερ την αναφορά της έρευνας.

«Μου φαίνεται ότι αυτό που έλεγε η ομάδα Μάλερ στους επόπτες τους δεν ήταν σύμφωνο με αυτό που πραγματικά συνέβαινε μέσα στην έρευνα Μάλερ», δήλωσε ο Γουίτακερ.

Υποστήριξε ότι όχι μόνο ο Μάλερ, αλλά και οι υφιστάμενοί του, πρέπει να πιεστούν να δώσουν εξηγήσεις.

«Υπάρχουν άτομα, τα ονόματά τους είναι πολύ γνωστά, που πρέπει να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις και ελπίζω να κληθούν μπροστά από είτε την Γερουσία ή κάποιο άλλο δικαστήριο για να μάθουμε γιατί δεν ήταν ειλικρινείς με ανθρώπους που τους επόπτευαν», είπε ο Γουίτακερ.

Ακολουθήστε τον Petr στο Twitter: @petrsvab

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε