Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ Ουν επισκέπτεται έκθεση διαφόρων ειδών εκρηκτικών κεφαλών σχεδιασμένων για να προσαρτώνται σε πυραύλους, σε απροσδιόριστη περιοχή της Βόρειας Κορέας, στις 27 Μαρτίου 2023. (Από το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων/Korea News Service via AP)

Αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν, η Βόρεια Κορέα μπορεί να επιτεθεί στη Νότια Κορέα

Αναφορά

Σύμφωνα με νέα αναφορά, η Βόρεια Κορέα μπορεί να εκμεταλλευτεί πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν για να εξαπολύσει τη δική της επίθεση ενάντια στη Νότια Κορέα.

Θα χρειαστεί οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τη Νότια Κορέα να βελτιώσει τις διμερείς και ολιγομερείς συμφωνίες της προκειμένου να αποτρέψει παρόμοιο ενδεχόμενο, λέει αναφορά που δημοσίευσε το Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (Center for a New American Security, CNAS):

«Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει την πρόθεση να αλλάξει την τοπική και διεθνή τάξη πραγμάτων, όπως και τη δύναμη σε κάθε τομέα να το πράξει.

»Στη Νότια Κορέα… Γίνεται ολοένα σημαντικότερο και επείγον να ορίσουμε ποια θα είναι η πολιτική γραμμή μας απέναντι στην Κίνα. Μέχρι τώρα προτεραιότητα ήταν η συνεργασία και οι οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο, ενώ οι γεωπολιτικές διαφορές υποβαθμίζονταν. Αυτό ίσως χρειαστεί να αλλάξει.»

Κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για αλλαγή πολιτικής γραμμής κατέχουν οι φόβοι της Νότιας Κορέας για την επιθετικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) απέναντι στην Ταϊβάν και άλλες δυνάμεις του Ινδο-Ειρηνικού, κάτι που [η Νότια Κορέα] αντιλαμβάνεται ως μια όλο και πιο αποσταθεροποιητική κατάσταση, συνεχίζει η αναφορά.

Αν το ΚΚΚ επιτεθεί στην Ταϊβάν, παρασύροντας τις ΗΠΑ και όλους τους πόρους τους στη σύγκρουση, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να επιτεθεί στη Νότια Κορέα:

«Η στρατιωτική επιθετικότητα της Κίνας στην Ασία και ιδιαίτερα η αυξανόμενη πίεση που ασκεί στην Ταϊβάν, προκαλούν έντονες ανησυχίες στη Νότια Κορέα σχετικά με τη φιλοδοξία του Πεκίνου να αναδιαμορφώσει την τάξη πραγμάτων στην περιοχή», λέει η αναφορά.

«Η Σεούλ φοβάται ότι αν οι ΗΠΑ ανταποκριθούν στις κινεζικές στρατιωτικές προκλήσεις και απαντήσουν στην επιθετικότητα της Κίνας προς την Ταϊβάν, η απορρόφησή τους σε εκείνο το πεδίο ίσως παρακινήσει τη Βόρεια Κορέα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να επιτεθεί στη Νότια Κορέα.»

Οι ΗΠΑ  να εντάξουν τη Νότια Κορέα σε πολυμερείς θεσμούς

Η αναφορά διαπιστώνει ότι αφενός η ευκαιρία που δίνει το Πεκίνο στη Βόρεια Κορέα αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, αφετέρου υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες να αυξηθούν οι συνεργασίες με στόχο τη βελτίωση της περιφερειακής ασφάλειας.

«Η απειλή της Βόρειας Κορέας παραμένει σοβαρή… Αλλά θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά», είπε ο Τζέηκομπ Στόουκς, ένας από τους συντάκτες της αναφοράς, σε μια εκδήλωση στις 4 Απριλίου.

«Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι για τις ΗΠΑ τώρα, η Κίνα δίνει τον ρυθμό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σύμφωνα με την αναφορά οι ΗΠΑ θα έπρεπε να βοηθήσουν τη Νότια Κορέα να ενταχθεί σε διμερείς και μονομερείς προσπάθειες συνεργασίας, ιδίως στον αμυντικό τομέα.

«Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να υποστηρίξει την επιθυμία της Σεούλ να συνεργαστεί με μεγαλύτερες δημοκρατίες, ακόμα και ως άτυπο μέλος ή ‘έξτρα’ μέλος των G7, του ΝΑΤΟ και του Quad [Quadrilateral Security Dialogue (QSD)]», συνεχίζει η αναφορά, καταλήγοντας:

«Επιπλέον, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες να συνεργαστούν σε πολυμερή θεσμικά όργανα για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, ιδίως εκεί όπου οι παραδοσιακές διαδικασίες παρεμποδίζονται.»

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε