Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν πυροβόλο νερού κατά των διαδηλωτών που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κοντά στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη, λίγες ώρες μετά την εισβολή και τον εμπρησμό της πρεσβείας ενόψει της αναμενόμενης καύσης του Κορανίου στη Στοκχόλμη. Βαγδάτη, 20 Ιουλίου 2023. (Ahmed Saad/Reuters)

Ανησυχίες προκαλούν στη σουηδική κυβέρνηση τα συνεχιζόμενα αιτήματα για συγκεντρώσεις με στόχο τη βεβήλωση του Κορανίου

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τις συνέπειες αν συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις στις οποίες βεβηλώνονται αντίτυπα του Κορανίου, καθώς η σουηδική κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν εγκρίνει τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά προστατεύονται από τους νόμους περί ελευθερίας της έκφρασης.

«Έχουν υποβληθεί περαιτέρω αιτήματα για χορήγηση αδειών» για συγκεντρώσεις όπου οι διοργανωτές σκοπεύουν να βεβηλώσουν αντίτυπο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT. «Αν χορηγηθούν οι άδειες, θα ζήσουμε ορισμένες μέρες όπου υπάρχει σαφής κίνδυνος να συμβεί κάτι σοβαρό. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το πού μπορεί να οδηγήσει η κατάσταση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε σήμερα ότι το σουηδικό κράτος δεν εγκρίνει ούτε επικροτεί τέτοιες συγκεντρώσεις βεβήλωσης αντιτύπων του Κορανίου, αλλά οι άδειες για τέτοιες εκδηλώσεις χορηγούνται με βάση τη σουηδική νομοθεσία περί ελευθερίας του λόγου.

«Σε ορισμένες χώρες υπάρχει μια αντίληψη ότι το σουηδικό κράτος βρίσκεται πίσω από αυτό ή το επικροτεί. Δεν ισχύει», τόνισε ο Μπίλστρομ σε δημοσιογράφους. «Πρόκειται για ενέργειες που διαπράττονται από άτομα, αλλά τις κάνουν στο πλαίσιο των νόμων για την ελευθερία του λόγου», είπε.

Χθες Τετάρτη, η Στοκχόλμη κατηγόρησε τη Ρωσία και άλλους φορείς που επιχορηγούνται από το ρωσικό κράτος ότι διαδίδουν παραπληροφόρηση με σκοπό να βλάψουν τη φήμη της Σουηδίας και μαζί την προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας τόνισε ότι επικοινώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, του Ιράκ, της Αλγερίας και του Λιβάνου, μεταξύ άλλων, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Και μόλις τώρα θα συνομιλήσω με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας», δήλωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ. «Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις», είπε.

Στη Σουηδία έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες όπου αντίτυπα του Κορανίου έχουν καταστραφεί ή καεί, προκαλώντας οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και διαδηλώσεις κατά σουηδικών αντιπροσωπειών σε μουσουλμανικές χώρες.

ΓΣ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε