Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Γουίνιπεγκ σε φωτογραφία αρχείου. (John Woods/The Canadian Press)

Αποκλειστικό: Δείγματα των πρώτων ασθενών της Γουχάν βρέθηκαν με γενετικά τροποποιημένο ιό Henipah

Ο Henipah ήταν ένας από τους δύο τύπους ιών που στάλθηκαν από εργαστήριο του Καναδά

Δείγματα των πρώτων ασθενών με COVID-19 της Γουχάν δείχνουν την παρουσία γενετικά τροποποιημένου ιού Henipah, διαπίστωσε ένας Αμερικανός επιστήμονας.

Ο Henipah ήταν ένας από τους δύο τύπους ιών που στάλθηκαν στην Κίνα από Κινέζους επιστήμονες που εργάζονταν σε καναδικό εργαστήριο, με το ζήτημα να έρχεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για την απόλυση των επιστημόνων και τη συνεργασία τους με Κινέζους στρατιωτικούς ερευνητές. Δεν είναι σαφές εάν ο ιός που βρέθηκε στα κινεζικά δείγματα σχετίζεται με τα δείγματα ιού που στάλθηκαν από το καναδικό εργαστήριο στα τέλη Μαρτίου 2019.

Το εύρημα επιβεβαιώθηκε για την Epoch Times από έναν άλλο εξειδικευμένο επιστήμονα.

Τα στοιχεία βρέθηκαν για πρώτη φορά από τον Δρ. Στήβεν Κουέι, ιατρό-επιστήμονα με έδρα το Σιάτλ και πρώην μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Ο Κουέι εξέτασε τα αρχικά δείγματα COVID-19 που ανέβασαν σε βάση δεδομένων επιστήμονες από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν (WIV) λίγο αφότου η Κίνα ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ξέσπασμα του SARS-CoV-2.

Η Κινέζα ιολόγος Shi Zhengli (Αριστερά) φαίνεται στο εργαστήριο P4 στην Γουχάν, επαρχία Χουμπέι, Κίνα, στις 23 Φεβρουαρίου 2017. (Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)

 

Τα δείγματα των ασθενών, οι οποίοι φέρεται να βρέθηκαν να έχουν «άγνωστη ασθένεια πνευμονίας» τον Δεκέμβριο του 2019, ανέβηκαν στη βάση δεδομένων γενετικής αλληλουχίας GenBank, στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Ο Κουέει είπε ότι ενώ άλλοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονταν κυρίως να εξετάσουν το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ανέβασαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, αυτός ήθελε να δει τι άλλο υπήρχε στα δείγματα που συλλέχθηκαν από τους ασθενείς.

Συνεργάστηκε λοιπόν με μερικούς άλλους επιστήμονες για να αναλύσει ακολουθίες από τα δείγματα.

«Αρχίσαμε να ψάχνουμε για παράξενα πράγματα», είπε ο Κουέι στην Epoch Times.

Αυτό που βρήκαν, λέει, είναι τα αποτελέσματα της πιθανής μόλυνσης από διαφορετικά πειράματα στο εργαστήριο που εισέρχονται στα δείγματα, καθώς και στοιχεία για τον ιό Henipah.

«Βρήκαμε γενετική τροποποίηση του ιού Nipah, ο οποίος είναι πιο θανατηφόρος από τον Έμπολα». Ο Nipah είναι ένας τύπος ιού Henipah.

Η Epoch Times ζήτησε από τον Joe Wang, PhD, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής ενός προγράμματος ανάπτυξης εμβολίων για τον SARS στον Καναδά σε μία από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, να επαληθεύσει το εύρημα. Ο Wang είναι σήμερα πρόεδρος του NTD Television Canada, της αδελφής εταιρείας της Epoch Times στον Καναδά.

Αφού εξέτασε τα στοιχεία, ο Wang είπε ότι μπόρεσε να αναπαράγει τα ευρήματα του Κουέι για τον ιό Henipah. Εξηγεί ότι η γενετική τροποποίηση του ιού πιθανότατα έγινε για τους σκοπούς της ανάπτυξης εμβολίων.

Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν από την καναδική κυβέρνηση αναφέρουν ότι η προβλεπόμενη χρήση των δειγμάτων από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν που στάλθηκαν από τον Καναδά  ήταν “καλλιέργεια αποθέματος ιού”, το οποίο με απλούστερους όρους σημαίνει την αποθήκευση των ιών διατηρώντας τους ζωντανούς. Η γενετική τροποποίηση δεν εμπίπτει στο πεδίο αυτής της περιγραφής.

Εργαστήριο στο Γουίνιπεγκ

Η απόλυση της Κινέζας επιστήμονα  Xiangguo Qiu και του συζύγου της, Keding Cheng, από το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας (NML) στο Γουίνιπεγκ αποτέλεσε αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων στον Καναδά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέζουν την κυβέρνηση για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση και η κυβέρνηση να αρνείται να δημοσιοποιήσει πληροφορίες, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και την προστασία περί προσωπικών δεδομένων.

Η Qiu και ο Cheng μαζί με αρκετούς Κινέζους φοιτητές απομακρύνθηκαν υπό συνοδεία από το NML, το μόνο εργαστήριο του Καναδά που έχει οριστεί στο επίπεδο ασφαλείας 4 – ή P4, το υψηλότερο επίπεδο βιοασφάλειας – εν μέσω αστυνομικής έρευνας τον Ιούλιο του 2019. Οι δύο επιστήμονες απολύθηκαν επίσημα τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC), ο οποίος είναι υπεύθυνος για το NML, είπε ότι η απόλυση ήταν αποτέλεσμα «διοικητικού θέματος» και «πιθανών παραβιάσεων των πρωτοκόλλων ασφαλείας», αλλά αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος την ασφάλεια και ανησυχίες περί προσωπικών δεδομένων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Άντονι Ρότα προειδοποιεί τον Πρόεδρο του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Καναδά Ιάιν Στιούαρτ στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 21 Ιουνίου 2021, για την παράλειψη παροχής εγγράφων που σχετίζονται με την απόλυση δύο επιστημόνων από το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Γουίνιπεγκ. (The Canadian Press/Sean Kilpatrick)

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο NML, η Qiu ταξίδεψε αρκετές φορές με επίσημη ιδιότητα στο WIV, βοηθώντας την εκπαίδευση προσωπικού στο επίπεδο ασφάλειας 4. Η Globe and Mail ανέφερε αργότερα ότι επιστήμονες στο NML συνεργάζονται με Κινέζους στρατιωτικούς ερευνητές σε θανατηφόρα παθογόνα και ότι ένας από τους Κινέζους στρατιωτικούς ερευνητές εργάστηκε στο εργαστήριο υψηλής ασφάλειας Γουίνιπεγκ για ένα χρονικό διάστημα.

Τα έγγραφα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κυκλοφόρησαν από το PHAC δείχνουν ότι η αποστολή δειγμάτων Henipah και Ebola έγινε με την άδεια των αρχών του NML.

Σε ένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018, ο David Safronetz, επικεφαλής ειδικών παθογόνων στο PHAC, ενημέρωσε τον τότε επικεφαλής του NML Matthew Gilmour και άλλους διαχειριστές εργαστηρίου για το αίτημα του WIV για αποστολή των δειγμάτων, λέγοντας «Έχω εμπιστοσύνη στο εργαστήριο».

Σε απάντηση, ο Gilmour ρωτά για τη φύση των εργασιών που θα γίνουν στο εργαστήριο της Γουχάν και γιατί το εργαστήριο δεν παίρνει το υλικό από “άλλα, πιο τοπικά εργαστήρια”. Λέει επίσης στον Safronetz ότι «είναι καλό να γνωρίζουμε ότι εμπιστεύεστε αυτήν την ομάδα», ρωτώντας πώς συνδέθηκε το NML μαζί τους.

Στην απάντησή του, ο Safronetz δεν λέει συγκεκριμένα για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα δείγματα στην Κίνα, αλλά σημειώνει ότι θα σταλούν μόνο όταν ολοκληρωθούν όλα τα έγγραφα και η πιστοποίηση. Λέει επίσης ότι το WIV ζητά το υλικό από το NML “λόγω συνεργασίας” με τον Qiu.

Και προσθέτει, «Ιστορικά, ήταν επίσης ευκολότερο να λάβουν υλικό από εμάς σε αντίθεση με τα αμερικανικά εργαστήρια. Δεν νομίζω ότι άλλα, πιο κοντινά εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν αυτά τα υλικά».

Ο Γκίλμουρ παραιτήθηκε από τη θέση του στο NML τον Μάιο του 2020 και προσχώρησε σε μια εταιρεία βιοερευνών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι βουλευτές ρώτησαν τη διοίκηση του NML γιατί επετράπη η αποστολή των δειγμάτων και αν γνωρίζουν εάν η Κίνα πραγματοποιεί οποιαδήποτε έρευνα Gain of Function (GoF) στο WIV. Η έρευνα GoF περιλαμβάνει την αύξηση είτε του θανατηφόρου επιπέδου (μολυσματικότητας) είτε της μεταδοτικότητας των παθογόνων ή και των δύο.

Ο γενικός επιστημονικός διευθυντής του NML, Guillaume Poliquin, δήλωσε στους βουλευτές κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις 22 Μαρτίου ότι το εργαστήριο έστειλε τα δείγματα στο WIV μόνο αφότου έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί έρευνα GoF.

Ο συντηρητικός βουλευτής Τζον Γουίλιαμσον πίεσε για περισσότερες απαντήσεις, λέγοντας ότι η υπόσχεση του κρατικού κινεζικού εργαστηρίου δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπιστοσύνης καθώς το κινεζικό καθεστώς «έχει ιστορικό κλοπών και ψεμάτων».

Το ζήτημα της έρευνας GoF στο WIV αποτέλεσε σημείο διαμάχης στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των νομοθέτων και του Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του NIH. Ο οργανισμός του Φάουτσι χρηματοδότησε την έρευνα (μέσω της EcoHealth Alliance) για τους κορωνοϊούς στο εργαστήριο της Γουχάν. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ραντ Πωλ λέει ότι δημοσιευμένη εργασία του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν για κορονοϊούς δείχνει ότι το εργαστήριο διεξάγει έρευνα GoF, μια κατηγορία την οποία ο Φάουτσι αρνείται.

Το εργαστήριο P4 στην πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου ιολογίας στη Γούχαν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, στις 13 Μαΐου 2020. (Hector Retamal / AFP μέσω Getty Images)

 

Η Epoch Times ζήτησε σχόλιο από τον PHAC, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός αντιμετώπισε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τη συνεργασία για την ανάπτυξη τυχόν προϊόντων όπως εμβόλια με το WIV, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση τη στιγμή της δημοσίευσης.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόλυση των δύο επιστημόνων του NML, η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων αρνήθηκε να παράσχει αρχεία, λέγοντας ότι υπάρχουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και την προστασία του απορρήτου.

Αφού η Βουλή των Κοινοτήτων εξέδωσε εντολή που απαιτούσε από την κυβέρνηση να αποκαλύψει τις πληροφορίες, η κυβέρνηση πήγε τον πρόεδρο της Βουλής στο δικαστήριο για να λάβει επιβεβαίωση από έναν δικαστή ότι μπορεί να παρακρατήσει τα έγγραφα. Η κυβέρνηση διέκοψε αργότερα τη δικαστική της υπόθεση μόλις ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό προκήρυξε εκλογές και το Κοινοβούλιο διαλύθηκε.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε