Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Ένας άνδρας περπατά μπροστά από το λογότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην έδρα του στην Ουάσινγκτον στις 10 Μαΐου 2018. (Yuri Gripas/Reuters)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Είμαστε εντελώς πλημμυρισμένοι από ψευδοεπιστήμες», δηλώνει Νομπελίστας φυσικός για την κλιματική ατζέντα

Ο Τζον Κλάουζερ μιλάει χωρίς αναστολές για την ομιλία του που «αναβλήθηκε» από το ΔΝΤ

Ο νομπελίστας φυσικός Τζον Κλάουζερ (John Clauser) δεν φοβάται να πάει κόντρα στο ρεύμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 26 Ιουλίου στην Epoch Times, ο Κλάουζερ εξήγησε ότι διεξήγαγε την πρώιμη έρευνά του στην κβαντομηχανική ενάντια στις αντιδράσεις ορισμένων στον τομέα.

Ως νεαρός, πραγματοποίησε το πρώτο πείραμα για να αποδείξει την πραγματικότητα της μη τοπικής κβαντικής διεμπλοκής – δηλαδή της παράξενης σύνδεσης μεταξύ πολλαπλών σωματιδίων σε οποιαδήποτε φυσική απόσταση. Αυτή η πρωτοποριακή εργασία του χάρισε το ένα τρίτο του βραβείου Νόμπελ Φυσικής του 2022.

Σήμερα, ο 80χρονος επιστήμονας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα άλλο κατεστημένο. Αυτή τη φορά, όμως, δεν παραβιάζει απλώς μια πρόβλεψη ώστε να αποκλείσει μια εναλλακτική εξήγηση της κβαντομηχανικής. Παραβιάζει ένα ταμπού που αργά αλλά σταθερά έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα στην επιστήμη και την πολιτική.

«Είμαι, υποθέτω, αυτό που θα λέγατε «αρνητής της κλιματικής αλλαγής»», δήλωσε ο Κλάουζερ στην Epoch Times.

Η εκπαίδευσή του στην επιστήμη τον κάνει «λίγο διαφορετικό από κάποιους άλλους», είπε.

Ο φυσικός, ο οποίος κέρδισε επίσης το ένα τρίτο του Βραβείου Wolf για τη συμβολή του στην κβαντομηχανική, μοιράστηκε μερικές από τις απόψεις του για το κλίμα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ομιλίας του στη Νότια Κορέα, λίγο μετά την εκλογή του στο διοικητικό συμβούλιο του CO2 Coalition (Συνασπισμός για το CO2).

Επικίνδυνη παραπληροφόρηση

«Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί κρίση», δήλωσε ο Κλάουζερ στο ακροατήριο του Quantum Korea 2023.

Περιέγραψε επίσης τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC) ως «μία από τις χειρότερες πηγές επικίνδυνης παραπληροφόρησης».

Ο Κλάουζερ ανέπτυξε περαιτέρω τις απόψεις του στη συνέντευξή του στην Epoch Times.

Σε αντίθεση με την IPCC και άλλους σημαντικούς θεσμούς, υποστηρίζει ότι το κλίμα ρυθμίζεται κυρίως από αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «θερμοστάτη της νεφοκάλυψης», μια αυτορυθμιζόμενη διαδικασία κατά την οποία περισσότερα σύννεφα αρχίζουν να σκεπάζουν τη Γη όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, και το αντίστροφο. Αν και αποδέχεται τις παρατηρήσεις που δείχνουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, πιστεύει ότι η επίδραση του αερίου στη μεταφορά θερμότητας κατακλύζεται από έναν μεγάλο φυσικό κύκλο νεφών.

«Μπορεί [το διοξείδιο του άνθρακα] να προέρχεται ή να μην προέρχεται από τον άνθρωπο», δήλωσε ο Κλάουζερ. «Δεν έχει πραγματικά σημασία από πού προέρχεται».

Ο φυσικός πιστεύει ότι η αντικειμενική επιστήμη για το κλίμα έχει θυσιαστεί στην πολιτική. Η υπεροχή της πολιτικής είναι ακόμη χειρότερη, είπε, επειδή τόσα πολλά χρήματα έχουν ήδη πάει στο κλίμα.

«Μιλάμε για τρισεκατομμύρια δολάρια», είπε, προσθέτοντας ότι οι ισχυροί άνθρωποι δεν θέλουν να ακούνε ότι έχουν κάνει «λάθη τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Οι ανησυχίες για τέτοια λάθη μπορεί να ήταν σχετικές μετά την προγραμματισμένη ομιλία του Κλάουζερ ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) του ΟΗΕ στις 25 Ιουλίου.

Τα τελευταία χρόνια, ο διεθνής οικονομικός και νομισματικός οργανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο κλίμα. Οι αξιωματούχοι έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους διεθνείς φόρους άνθρακα.

«Η τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι χώρες με μεγάλες εκπομπές πρέπει να εισαγάγουν έναν φόρο άνθρακα που θα αυξάνεται γρήγορα στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού για τον μετριασμό του κλίματος.

Λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του, ο νομπελίστας έλαβε κάποια ανησυχητικά νέα.

Ο Κλάουζερ δήλωσε στην Epoch Times ότι είχε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδειχνε ότι ο διευθυντής του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office) του ΔΝΤ, Πάμπλο Μορένο (Pablo Moreno), δεν ήθελε να προχωρήσει η ομιλία εκείνη την ημέρα.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- IEO) δήλωσε στην Epoch Times ότι η ομιλία του Κλάουζερ «αναβλήθηκε για να αναδιοργανωθεί σε συζήτηση σε πάνελ».

«Εργαζόμαστε για να την επαναπρογραμματίσουμε μετά το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία

Προς το παρόν, δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία.

Ο Κλάουζερ επεσήμανε ότι μια προηγούμενη προσπάθεια για μια έντονη, διαφανή συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή – συγκεκριμένα, η άσκηση «κόκκινη ομάδα, μπλε ομάδα» που πρότεινε ο βετεράνος της διοίκησης Ομπάμα, Στιβ Κούνιν (Steve Koonin), το 2017 – τελικά ναυάγησε κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ. Όταν ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency-EPA) Σκοτ Προύιτ (Scott Pruitt) προσπάθησε να πραγματοποιήσει την άσκηση, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι (John Kelly), φέρεται να απέρριψε την ιδέα.

Στα μάτια ορισμένων παρατηρητών, η δηλωθείσα αναβολή μοιάζει περισσότερο με απλή ακύρωση.

«Ο Δρ Τζον Κλάουζερ, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής, 2022, & μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνασπισμού για το CO2, ακυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ως επιβεβαιωμένος ομιλητής στις 25 Ιουλίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λένε ότι η ομιλία του “αναβάλλεται”. Μην κρατάτε την αναπνοή σας!», έγραψε ο Πάτρικ Μουρ (Patrick Moore), συνιδρυτής της Greenpeace και τώρα υψηλού προφίλ σκεπτικιστής του κλίματος, στο X, τον ιστότοπο που παλαιότερα ήταν γνωστός ως Twitter.

Ο Μουρ είναι πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού για το CO2.

«Ό,τι κι αν κάνεις ανώνυμα, δεν πρέπει να αμφισβητείς την «Επιστήμη», ακόμη κι αν είσαι βραβευμένος με [N]obel», έγραψε στην ίδια ιστοσελίδα ο Τζόσουα Στάινμαν (Joshua Steinman), επιχειρηματίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο οποίος διετέλεσε μέλος του National Security Council (Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας) της κυβέρνησης Τραμπ.

Όταν και αν το IEO του ΔΝΤ ξανακαλέσει τον Κλάουζερ, οι παρατηρήσεις του θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πάταγο από την αρχικά προγραμματισμένη ομιλία του.

Ωστόσο, όπως και ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο Κλάουζερ μπορεί να δυσκολευτεί να περάσει το μήνυμά του, αν η αντιπολίτευση παραμείνει αρκετά παγιωμένη.

Προς το παρόν, ο φυσικός δεν φαίνεται πιθανό να υποχωρήσει.

«Είμαστε εντελώς πλημμυρισμένοι από ψευδοεπιστήμες», δήλωσε ο Κλάουζερ στην Epoch Times.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε