Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι παρά την πτώση των ποσοστών, ο ιός μπορεί να ανακάμψει. (Patrick Semansky/Pool/Getty Images)

Άποψη: Το ευγενές ψεύδος

Σχολιασμός

Σε ένα αμφιλεγόμενο απόσπασμα της «Πολιτείας» του Πλάτωνα, ο Σωκράτης εισήγαγε την ιδέα του «ευγενούς ψεύδους» ή αλλιώς «γενναίον ψεύδος».

Ένα μεγαλοπρεπές ψεύδος, λέει, θα μπορούσε μερικές φορές να εξυπηρετήσει την κοινωνία, πείθοντας τους απληροφόρητους πολίτες για κάτι καλό γι’ αυτούς.

Έκτοτε, πολλοί που κατέφυγαν σε υπεκφυγές χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία ότι είπαν ψέματα για το κοινό καλό.

Πάρτε τον Δρ. Άντονι Φάουτσι για παράδειγμα, τον μπροστάρη στην επιδημία COVID-19.

Ο Φάουτσι παραπλάνησε τη χώρα σχετικά με τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ισχυριζόμενος ότι ήταν ελάχιστα χρήσιμη. Υποστήριξε όμως ότι είπε ψέματα για να μην τρέξει το πλήθος να προμηθευτεί μάσκες, να εξαντλήσει τις προμήθειες και να στερήσει έτσι από τους υγειονομικούς τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Ο Φάουτσι είπε επίσης “ευγενή” ψέματα σχετικά με το πιθανό ποσοστό του κόσμου που χρειαζόταν να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης. Συνέχισε να ανεβάζει τον πήχη – από το 60 τοις εκατό στο 70 τοις εκατό στο 75 τοις εκατό στο 80 τοις εκατό στο 85 τοις εκατό.

Προφανώς, ο Φάουτσι φοβόταν ότι ένα χαμηλότερο ποσοστό, ακόμη και αν ήταν ακριβές, θα μπορούσε να παρασύρει τον κόσμο σε εφησυχασμό σχετικά με τον εμβολιασμό.

Ο Φάουτσι είπε επίσης ψέματα σχετικά με τον δικό του ρόλο στη δρομολόγηση χρημάτων από το αμερικανικό ταμείο βοήθειας για την επιδότηση της έρευνας “κέρδους-λειτουργίας” για τον ιό στο εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν – την πιθανή γενέτειρα του COVID-19.

Είτε ο Φάουτσι έκρυβε τη δική του ενοχή, είτε πίστευε ότι ο αμερικανικός λαός δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί πλήρως ότι ορισμένοι από τους ίδιους τους αξιωματούχους υγείας προωθούσαν το είδος της έρευνας που ήταν εν μέρει υπεύθυνο για περισσότερους από 700.000 αμερικανικούς θανάτους.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας έχει επανειλημμένα πει ψέματα σχετικά με τον αριθμό των λαθρομεταναστών που έχουν περάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι έφιπποι αστυνομικοί μαστίγωναν τους μετανάστες. Ψεύδεται για την υποτιθέμενη έλλειψη ομοσπονδιακών στοιχείων για συλλήψεις, κρατήσεις και απελάσεις. Ο ισχυρισμός του ότι τα σύνορα είναι ασφαλή ήταν ένα αστείο.

Προφανώς, ο Μαγιόρκας πιστεύει ότι το κοινό θα γινόταν έξαλλο, ή ότι δεν θα άρεσε καθόλου στην κυβέρνησή του, αν έλεγε την πικρή αλήθεια για τα σύνορα: από πρόθεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν τα άφησε προφανώς εσκεμμένα ορθάνοιχτα.

Και αυτό θα επιτρέψει πιθανότατα την είσοδο 2 εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά στη χώρα κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Πολλοί άλλοι μη εκλεγμένοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είπαν ψέματα τα τελευταία πέντε χρόνια, ισχυριζόμενοι ή υπονοώντας ότι το να βλάψουν την κυβέρνηση Τραμπ ήταν προς το δημόσιο συμφέρον.

Οι πρώην διευθυντές του FBI Άντριου Μακέιμπ και Τζέιμς Κόμεϊ πιθανότατα παραπλάνησαν το έθνος. Ο Μακέιμπ παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα όταν ισχυριζόταν ότι δεν διέρρευσε πληροφορίες του FBI στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Κόμεϊ είπε ψέματα ενόρκως πολλές φορές σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στο Κογκρέσο και ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ή δεν μπορούσε να θυμηθεί βασικά γεγονότα σχετικά με τον δικό του ρόλο στην προώθηση της απάτης περί ρωσικής σύμπραξης.

Προφανώς, ο Κόμεϊ και ο Μακέιμπ πίστευαν ότι με το να είναι λιγότερο ειλικρινείς, θα μπορούσαν να ευνουχίσουν πιο αποτελεσματικά τον Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν επωφελές για την Αμερική.

Οι πρώην ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών μας ίσως ήταν οι πιο θρασύτατοι ψεύτες. Ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ είπε ψέματα στο Κογκρέσο για το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA, αν και το αρνήθηκε.

Όταν πιάστηκε, ο Κλάπερ επέστρεψε στο ευγενές ψέμα ότι έδωσε τη λιγότερο αναληθή απάντηση, προφανώς με το πρόσχημα ότι δεν ήθελε να βλάψει τη φήμη μιας σημαντικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το ίδιο και ο Τζον Μπρέναν, ο πρώην επικεφαλής της CIA. Σε δύο περιπτώσεις, είπε ψέματα ενόρκως σχετικά με την παρακολούθηση των υπολογιστών των υπαλλήλων της Γερουσίας από την υπηρεσία και τους θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τις αποστολές δολοφονίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων του Αφγανιστάν.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, έλεγε επί μέρες ψέματα για τις λεπτομέρειες μιας τυχαίας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε αθώες γυναίκες και παιδιά στο Αφγανιστάν.

Είτε ο Μίλεϊ λέει τώρα ψέματα όταν λέει ότι προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν για τις επερχόμενες καταστροφές στο Αφγανιστάν είτε ο Μπάιντεν λέει ψέματα όταν αρνείται ότι άκουσε τέτοιες συμβουλές.

Πολλές από τις λεπτομέρειες των συνομιλιών του Μίλεϊ με τους συγγραφείς Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα, όπως αναφέρθηκαν στο πρόσφατο καταγγελτικό βιβλίο τους, ο Μίλεϊ τις αρνήθηκε παταγωδώς.

Ο κατάλογος αυτών των ψεμάτων θα μπορούσε να επεκταθεί κατά πολύ.

Η λειτουργός της IRS Λόις Λέρνερ δεν αποκάλυψε ποτέ όλα τα ψέματα για την οπλοποίηση της IRS.

Η πρώην Γενική Εισαγγελέας Λορέτα Λιντς έπλεξε ένα απίθανο αφήγημα ότι έπεσε τυχαία πάνω στον Μπιλ Κλίντον σε μια πίστα στο Φοίνιξ και δεν συζήτησε ποτέ την τότε τρέχουσα έρευνα του FBI για τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ είπε ένα απίστευτο ψέμα ενόρκως, ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον φάκελο Στιλ και τις περιπέτειες της Fusion GPS. Και τα δύο ήταν οι καταλύτες που προκάλεσαν εξ αρχής ολόκληρη την έρευνά του για “συμπαιγνία”.

Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, όταν συλλαμβάνονται και εκτίθενται, οι ψεύτες θα αντισταθμίσουν την κατάσταση ισχυριζόμενοι προσωρινή αμνησία.

Αλλά μερικές φορές, παραδέχονται ότι είπαν ψέματα, αλλά υποστηρίζουν ότι το έκαναν για ανώτερους σκοπούς, όπως η εθνική ασφάλεια.

Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπήρχε τίποτα το ευγενές στο ψέμα τους. Απλώς διέδιδαν αναλήθειες για να προστατεύσουν τη δική τους καριέρα που κινδύνευε, συγκαλύπτοντας τα δικά τους λάθη ή φορτώνοντάς τα σε άλλους.

Με άλλα λόγια, τα “ευγενή ψέματα” σπάνια διαδίδονται για τα συμφέροντα οποιουδήποτε άλλου εκτός από αυτά των ίδιων που τα λένε.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

2 thoughts on “Άποψη: Το ευγενές ψεύδος”

Σχολιάστε