Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Ρωσικά πυρηνικά παρελαύνουν στη Μόσχα. (φωτ. αρχείου/Shutterstock)

Αρνείται η Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία με ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα

Η συμφωνία New Start, η τελευταία διμερής αμερικανορωσική συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, εκπνέει το 2026 και το μέλλον της αμφισβητείται, καθώς η Ρωσία γνωστοποίησε σήμερα πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες πάψουν να είναι εχθρικές έναντι της Μόσχας.

«Πιστεύουμε πως χωρίς αλλαγή στη βαθιά και θεμελιωδώς εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας είναι απλούστατα αδύνατο να επαναλάβουμε το διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, μεταξύ άλλων και για τη New Start», δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον πρότεινε την επανάληψη του διαλόγου γι’ αυτά τα ζητήματα, θέλοντας να «αποσυνδέσει» αυτές τις συζητήσεις «από όλα όσα συμβαίνουν», εννοώντας προφανώς τις πολυάριθμες συγκρούσεις που φέρνουν αντιμέτωπες τις δύο χώρες, ιδιαίτερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα απαντήσουμε στους Αμερικανούς σε εύθετο χρόνο. Με ποια μορφή; Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το πούμε», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο Ριαμπκόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενέκρινε σήμερα την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών – μια νέα οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ενέκριναν ομόφωνα το νομοσχέδιο για την ανάκληση της επικύρωσης της εν λόγω συνθήκης με 156 ψήφους, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή του από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Εξάλλου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως δεν ανησυχεί από το γεγονός ότι η Κίνα αυξάνει τις δυνατότητες του πυρηνικού οπλοστασίου της και υπογράμμισε την «προωθημένη στρατηγική σύμπραξη» με το Πεκίνο, καθώς και το κυριαρχικό δικαίωμα της Κίνας να προάγει την ασφάλειά της.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε