Παρασκευή, 01 Δεκ, 2023
Έλεγχος αντισωμάτων COVID-19 στο Πίκο Ριβέρα της Καλιφόρνια, στις 17 Φεβρουαρίου 2021. (Frederic J. Brown / AFP μέσω Getty Images)

Άτομα που ανάρρωσαν από COVID-19 παρουσιάζουν «Πολύ χαμηλό κίνδυνο» επανεμφάνισης: Μελέτη

Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από COVID-19 και έχουν αναρρώσει πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι πολύ χαμηλός, δήλωσε ένας γιατρός μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης στην οποία συμμετείχε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία από το Curative, ένα κλινικό εργαστήριο που εδρεύει στο Σαν Ντίμας, με εξειδίκευση στις δοκιμές COVID-19 που κατά τη διάρκεια της πανδημίας διεξήγαγε συστηματική εξέταση στο εργατικό του δυναμικό. Κανένας από τους 254 υπαλλήλους που εμφάνισαν COVID-19 και ανάρρωσαν, δεν επανεμφάνισαν τον ιό, ενώ τέσσερις από τους 739 που είχαν εμβολιαστεί πλήρως προσβλήθηκαν από την ασθένεια.

«Το συμπέρασμα ήταν ότι εάν δεν έχεις εμβολιαστεί και δεν έχεις μολυνθεί προηγουμένως, έχεις πολύ υψηλό κίνδυνο να μολυνθείς – το 24 τοις εκατό των εργαζομένων σε περίοδο ενός χρόνου ήταν θετικό. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, εάν έχεις εμβολιαστεί ή είχες μολυνθεί προηγουμένως, ο κίνδυνος ήταν σχεδόν μηδενικός», δήλωσε στην Epoch Times ο Δρ. Τζέφρεϊ Κλούσνερ, κλινικός καθηγητής προληπτικής ιατρικής και φαρμάκου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Keck.

Ο Κλούσνερ και ο Δρ. Νόα Κοτζίμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Τμήμα Ιατρικής του Λος Άντζελες, συνεργάστηκαν με τους θεραπευτές για να αναλύσουν τα αρχεία. Κυκλοφόρησαν μια παρουσίαση της μελέτης στο διαδίκτυο αυτήν την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 4.313 υπαλλήλους που δεν είχαν προηγουμένως μολυνθεί ή πλήρως εμβολιαστεί, 254 από αυτούς μολύνθηκαν.

Τα ευρήματα συμφωνούν στον αυξανόμενο αριθμό ερευνών που δείχνουν ότι τα άτομα που πέρασαν COVID-19 και ανάρρωσαν, απολαμβάνουν παρόμοια επίπεδα προστασίας με εκείνους που έχουν λάβει το εμβόλιο, μετά από μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια από ερευνητές του Cleveland Clinic.

«[Η έρευνα] θα πρέπει να δώσει εμπιστοσύνη σε άτομα που έχουν αναρρώσει, ότι διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο για να μολυνθούν ξανά και ορισμένοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, πιστεύουν ότι η προστασία [που λαμβάνουν] ισούται με τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Κλούσνερ στην Epoch Times.

Μια ηλεκτρονική μικρογραφία μετάδοσης δείχνει σωματίδια του ιού SARS-CoV-2, απομονωμένα από έναν ασθενή. (NIAID)

 

Οι περιορισμοί της νέας μελέτης, που έχει υποβληθεί σε ένα περιοδικό και εξετάζεται από ειδικούς, περιλαμβάνουν τη πιθανότητα των υπαλλήλων να έχουν βρεθεί θετικοί για τον COVID-19 εκτός του προγράμματος ελέγχου ή του προγράμματος δοκιμών υπαλλήλων.

Η ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περεταίρω ανάλυση σχετικά με τα δεδομένα της ίασης.

Ο Δρ. Ντέιβιντ Μπούλγουερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε στην Epoch Times μέσω email, ότι η μελέτη «προσθέτει στο σώμα της βιβλιογραφίας ότι γενικά υγιείς ενήλικες κάτω των 65 ετών, που είχαν μολυνθεί με COVID-19, δεν διατρέχουν γενικά κίνδυνο επαναλαμβανόμενης λοίμωξης SARS-CoV-2, βραχυπρόθεσμα μετά την αρχική συμπτωματική λοίμωξη.

Το SARS-CoV-2 είναι ένα άλλο όνομα για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), που προκαλεί την ασθένεια της COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Editorial: Δίνοντας το σωστό όνομα στον ιό που έχει προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία

Ο Μπούλγουερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, σημείωσε ότι η μέση ηλικία αυτών που δοκιμάστηκαν ήταν 29 ετών και πιθανότατα υπήρχαν λίγα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ή πολλά άτομα χωρίς προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Έτσι, αυτό μπορεί να μην ισχύει για ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με σημαντικές και πολλές ασθένειες – αλλά πιθανότατα ισχύει για ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών, χωρίς σοβαρά ιατρικά προβλήματα», ενώ προσθέτει ότι επειδή η χρονική περίοδος παρακολούθησης αυτών η μελέτη ήταν σχετικά μικρή, η έρευνα δεν μας δίνει εικόνα για μακροπρόθεσμη προστασία.

«Η μακροχρόνια προστασία είναι άγνωστη, γι’ αυτό τα άτομα που έχουν νοσήσει εξακολουθούν να συνιστώνται να λαμβάνουν τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου, αλλά δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αυτό, (και η αναμονή θα μπορούσε να κρατήσει πιθανότατα και 3 μήνες)», είπε.

Ο Κλούσνερ είπε ότι εκτός από την ενίσχυση της ιδέας της φυσικής ανοσίας, η μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός στο χώρο εργασίας είναι σημαντικός.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τον εμβολιασμό στον χώρο εργασίας ως απαραίτητο. Οι επιχειρήσεις έχουν την εξουσία, την ικανότητα και τη νομική δύναμη να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν», ανέφερε.

Ο Zachary Stieber συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του άρθρου.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε