Τετάρτη, 07 Ιούν, 2023
Τρία ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη συνοδεύουν στρατιωτικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 9 Δεκεμβρίου 2021. (Ευγενική προσφορά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας)

Αξιωματούχος: Η Πολωνία δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία εν μέσω της σύγκρουσης με την Ρωσία

Ο στρατός της Πολωνίας δεν έχει στείλει και δεν πρόκειται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τον στρατό της χώρας εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Μάρτσιν Πρζίντατς, δήλωσε στο Radio Zet ότι «δεν θα ανοίξουμε τα αεροδρόμιά μας και τα πολωνικά αεροσκάφη δεν θα πολεμήσουν για την Ουκρανία … Τα πολωνικά αεροπλάνα δεν θα πολεμήσουν για την Ουκρανία». Όμως ένας άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πιότρ Μιούλερ, δήλωσε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν φαίνεται ότι θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση», σύμφωνα με τη μετάφραση της δήλωσής του, την οποία μετέδωσαν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει λάβει το «πράσινο φως» για να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στις ουκρανικές δυνάμεις.

«Στην πραγματικότητα, συζητάμε με τους Πολωνούς φίλους μας αυτή τη στιγμή για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες τους, εάν, πράγματι, επιλέξουν να παράσχουν τα μαχητικά αεροσκάφη τους στους Ουκρανούς. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν υποστήριξη για τα αεροσκάφη που θα παραδώσουν στους Ουκρανούς;», δήλωσε ο Blinken στο CBS News.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η κυβέρνησή του έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να στείλουν όπλα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της χώρας από τη Ρωσία.

«Συνεργαζόμαστε κυρίως με τους Αμερικανούς φίλους και συμμάχους μας, για τη σταθερή προμήθεια όλων των πυρομαχικών, των αντιαεροπορικών, αντιαρματικών και αεροσκαφών για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τη χώρα μας», δήλωσε την Κυριακή η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Οξάνα Μαρκάροβα.

Αλλά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε προειδοποίηση προς άλλες χώρες σχετικά με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο Κονασένκοφ δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είναι ενήμερο για «ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη που πέταξαν νωρίτερα προς τη Ρουμανία και άλλες γειτονικές χώρες», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν εκκλήσεις από την κυβέρνηση Ζελένσκι να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ και τον Λευκό Οίκο θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση.

Αν και δήλωσε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η κίνηση αυτή θα οδηγούσε σε επιθέσεις στρατιωτικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εναντίον ρωσικών μέσων προκειμένου να επιβληθεί μια τέτοια πολιτική.

Την Κυριακή το πρωί, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο ABC News ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ή ενδεχομένως σε μια πυρηνική σύγκρουση.

«Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων έχει γίνει ένα σύνθημα. Δεν είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι κατανοούν πλήρως τι σημαίνει αυτό», δήλωσε ο Ρούμπιο στο ABC News. «Αυτό σημαίνει να πετούν AWACS (Airborne Warning And Control System) 24 ώρες την ημέρα, αυτό σημαίνει την προθυμία να καταρρίψουν και να εμπλακούν εναέρια με ρωσικά αεροσκάφη. Αυτό σημαίνει, ειλικρινά, ότι δεν μπορείτε να στείλετε αυτά τα αεροπλάνα εκεί πάνω, εκτός αν είναι πρόθυμοι να εξουδετερώσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν αναπτύξει οι Ρώσοι, και όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία και στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Ρούμπιο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε