Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατυπώνει παρατηρήσεις σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ στο East Room του Λευκού Οίκου, στις 10 Μαΐου 2021. (Kevin Lamarque / Reuters)

Μπάιντεν: Μέλη της Κοινότητας Πληροφοριών πιστεύουν ότι η COVID-19 προήλθε από κινεζικό «εργαστηριακό ατύχημα»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 26 Μαΐου ότι η Κοινότητα Πληροφοριών των ΗΠΑ (IC) πιστεύει ότι υπάρχουν «δύο πιθανά σενάρια» που μπορεί να προκάλεσαν το ξέσπασμα του ιού του ΚΚΚ στην Κίνα, σημειώνοντας ότι ένας σημαντικός αριθμός αξιωματούχων πιστεύει ότι ο ιός εξαπλώθηκε εξαιτίας «εργαστηριακού ατυχήματος».

Η δήλωσή του, που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο, έρχεται την ίδια ώρα με δηλώσεις αξιωματούχων που λένε ότι δεν πιστεύουν ότι ο ιός αναπτύχθηκε φυσικά – σε αντίθεση με το επίσημο αφήγημα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο ανέφερε ότι ο ιός εξαπλώθηκε μέσω μιας αγοράς θαλασσινών στη Γούχαν της επαρχίας Χεμπέι, στα τέλη του 2019. Τις τελευταίες ημέρες, ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, έχουν υπαινιχθεί ότι ο ιός δεν αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο.

«Αφότου έγινα Πρόεδρος, τον Μάρτιο, έβαλα τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας μου να αναθέσει στην Κοινότητα Πληροφοριών την προετοιμασία μιας έκθεσης σχετικά με την πιο πρόσφατη ανάλυσή τους σχετικά με την προέλευση της COVID-19, συμπεριλαμβανομένου εάν προέκυψε από ανθρώπινη επαφή με μολυσμένο ζώο ή από εργαστηριακό ατύχημα», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ήθελε οι μυστικοί πράκτορες να «διπλασιάσουν» τις προσπάθειές τους στην εύρεση της προέλευσης του ιού.

«Από σήμερα, η Αμερικανική Κοινότητα Πληροφοριών έχει «συγκεντρώσει δύο πιθανά σενάρια», αλλά δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. «Εδώ είναι η τρέχουσα θέση τους: “ενώ δύο στοιχεία στο IC κλίνουν προς το πρώτο σενάριο και ένα κλίνει περισσότερο προς το δεύτερο – το καθένα με χαμηλή ή μέτρια εμπιστευτικότητα – η πλειοψηφία των στοιχείων δεν πιστεύει ότι υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί κάποιο πιο πιθανό από το άλλο”».

Το εργαστήριο P4 (L) στην πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου ιολογίας στη Γούχαν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας στις 27 Μαΐου 2020. (Hector Retamal / AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Μπάιντεν είπε ότι ήθελε το IC – η ομάδα ξεχωριστών κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και δευτερευόντων οργανισμών – να συντάξει μια έκθεση σε 90 ημέρες σχετικά με την προέλευση του ιού.

Από την έναρξη της πανδημίας, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπέδειξαν ότι ο ιός μπορεί να έχει αναπτυχθεί και να δραπέτευσε από το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν (WIV), ένα εργαστήριο κορυφαίας ασφάλειας που βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα από την προαναφερθείσα αγορά θαλασσινών. Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προσπάθησαν να ερευνήσουν την προέλευση του ιού στην Κίνα, αν και πολλοί έχουν επισημάνει ότι αξιωματούχοι του Κ.Κ.Κ. ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια των προσπαθειών του ΠΟΥ και επικριτές ανέφεραν ότι το καθεστώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έρευνα.

Κατά την έναρξη της πανδημίας, το κινεζικό καθεστώς κατηγορήθηκε για συγκάλυψη της προέλευσης του ιού και σίγαση γιατρών, αξιωματούχων και επιστημόνων που προσπάθησαν να μιλήσουν.

«Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος εμπεριστατωμένων στοιχείων… που υποστηρίζει μια διαρροή από εργαστήριο ως την προέλευση του COVID-19», ανέφερε μια έκθεση της 19ης Μαϊου των Ρεπουμπλικανών με επικεφαλής τον βουλευτή Ντέβιν Νούνες. «Αντίθετα, ελάχιστα εμπεριστατωμένα στοιχεία έχουν προκύψει για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό της [Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας] της ΛΔΚ ότι η COVID-19 ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο μεταφέρθηκε από κάποια άλλα είδη στους ανθρώπους.

Ο πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ένας ιολόγος, είπε επίσης στο CNN νωρίτερα αυτή τη χρονιά ότι ο ιός πιθανότατα “δραπέτευσε” από το εργαστήριο, σημειώνοντας: «Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για τα παθογόνα αναπνευστικού που ερευνώνται σε εργαστήριο να μολύνουν έναν εργαζόμενο».

Το Κ.Κ.Κ. αρνήθηκε ότι η προέλευση του ιού συνδέεται με το WIV και έχει συχνά πει ότι ο ιός μεταδόθηκε σε ανθρώπους από έναν ξενιστή ζώων, αν και δεν είναι σαφές από ποια χώρα ισχυρίζεται ότι προέρχεται το ζώο.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε