Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
(Nok Lek Travel Lifestyle/Shutterstock)

Διαλειμματική νηστεία: Ένα όπλο κατά του καρκίνου του ήπατος

Ένα από τα πολλά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι και η εξυγίανση του ήπατος.

Νέα έρευνα αναφέρει πως η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προστατεύσει από τη φλεγμονή και τον καρκίνο του ήπατος.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου και το Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν και δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, στοχεύει στην κατανόηση των επιπτώσεων της διαλειμματικής νηστείας στο ήπαρ. Οι ερευνητές βρήκαν πως η νηστεία μπορεί να μειώσει την πρόοδο μη αλκοολικής λιπώδους νόσος του ήπατος (NAFLD), πρόδρομο της χρόνιας ηπατικής φλεγμονής και του καρκίνου του ήπατος.

Επεξήγηση των αποτελεσμάτων

Το πείραμα βασίστηκε στην εφαρμογή νηστείας σε ποντίκια με προϋπάρχουσα φλεγμονή στο ήπαρ. Βρήκαν πως, ύστερα από τέσσερεις μήνες διαλειμματικής νηστείας, τα ποντίκια έδειξαν βελτίωση στην λειτουργία του ήπατος, λιγότερο λίπος σε αυτό, μειωμένη κυστική ίνωση και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος μελλοντικά.

Εφαρμόστηκε μια δίαιτα νηστείας 5:2, όπου τα ποντίκια έκαναν νηστεία για δύο ημέρες και ύστερα μπορούσαν να καταναλώσουν όσες θερμίδες ήθελαν για τις ακόλουθες πέντε ημέρες. Ο κύκλος έπειτα επαναλήφθηκε για τέσσερεις μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης.

Η υγεία είναι σημαντική

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης δύο πρωτεΐνες (γνωστές ως PPAR-άλφα και PCK1) στα ηπατικά κύτταρα που φαίνεται να συμβάλουν στα προληπτικά αποτελέσματα της διαλειμματικής νηστείας. Η μελέτη υποστηρίζει την έρευνα του Μαρτίου η οποία αναφέρει πως η νηστεία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη συνολική υγεία.

«Τα πρόσφατα χρόνια, οι έρευνες για τον θερμιδικό περιορισμό και τη νηστεία εμφανίζουν πολλά οφέλη για την υγεία, περιλαμβάνοντας και την πρόληψη του καρκίνου. Είναι ευρέως γνωστό πως μεταβολικοί παράγοντες όπως τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης και το σάκχαρο στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού», αναφέρει ο  Δρ Φρανσίσκο Κοντρέρας στους Epoch Times μέσω email. Ο Δρ Κοντρέρας είναι πιστοποιημένος ογκολόγος με ασθενείς στην Καλιφόρνια και το Μεξικό.

«Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί πως μειώνει αυτούς τους παράγοντες, όπως επίσης μειώνει και τον κίνδυνο επανεμφάνισης αυτών μετά τη θεραπεία. Ασθενείς που έκαναν διαλειμματική νηστεία κατά τη διάρκεια της θεραπείας βίωσαν ανακούφιση από τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας και της κυτταροτοξικότητας με σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.»

Τι είναι διαλειμματική νηστεία;

Διαλειμματική νηστεία είναι μια μέθοδος διατροφής με εναλλαγή περιόδων λήψης και αποχής της τροφής. Οι περισσότεροι το κάνουν για λόγους υγείας και οι έρευνες υποστηρίζουν πως αυτός είναι ένας καλός τρόπος διαχείρισης του βάρους και κάποιων ασθενειών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Κατά τη διάρκεια της νηστείας, το σώμα χρησιμοποιεί κετόνες, οι οποίες προέρχονται από τα αποθέματα λίπους (τριγλυκερίδια). Αυτές όμως λειτουργούν ως κάτι παραπάνω από καύσιμο. Ρυθμίζουν την έκφραση πολλών πρωτεϊνών και μορίων που ανταλλάσσουν σήματα μεταξύ των κυττάρων», είπε η Δρ Κάρολιν Γουόκερ στους Epoch Times μέσω email. Η Δρ Γουόκερ είναι πιστοποιημένη γαστρεντερολόγος με έδρα το Ντέντον στο Τέξας. «Πιστεύουμε πως μέσω αυτών των μορίων έχει η διαλειμματική νηστεία επιδρά στην ανάπτυξη και την ελαστικότητα των κυττάρων, στην αναδόμηση των ιστών, στη μειωμένη έκθεση ινσουλίνης και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, στο μειωμένο προφίλ των λιπιδίων, στη βελτίωση της πίεσης και ακόμη και στη βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος.»

Σύμφωνα με τον Δρα Κοντρέρας, κάποια από τα άλλα οφέλη της μείωσης της πρόσληψης τροφής, είτε μέσω μείωσης της ποσότητας είτε μέσω νηστείας, περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια βάρους
 • Αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη
 • Βελτιωμένο ανοσοποιητικό
 • Αποτοξίνωση
 • Μειωμένη χοληστερίνη
 • Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Τα παραπάνω οφέλη μπορούν δυνητικά να αποτρέψουν χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2, παθήσεις της καρδιάς, νευροεκφυλιστικές διαταραχές, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο καρκίνος.

Παρότι υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας για να επιλέξει κανείς, γενικά καλό είναι να μην μένουμε νηστικοί για περισσότερες από 24 ώρες, καθώς συχνά αυτό προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Έρευνες σχετικά με τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας έχει επίσης μεικτά αποτελέσματα, με μια έρευνα του Ιανουαρίου του 2023 να δείχνει πως δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία πως η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει την μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Επιπλέον, καλό είναι να θυμόμαστε πως η διαλειμματική νηστεία δεν είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή για όλους και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε άτομα με ορισμένες παθήσεις.

«Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να μιλάνε με τον θεράποντα ιατρό τους προτού ξεκινήσουν διαλειμματική νηστεία. Ενδεχομένως να μην είναι κατάλληλη για αυτούς με διαβήτη τύπου 1, ιστορικό τροφικών διαταραχών, έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν (ή που προσπαθούν να μείνουν έγκυες) ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά όπως βαρφαρίνη», συστήνει η Δρ Γουόκερ.

Άτομα με κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικής φλεγμονής ή καρκίνου

Η πιο συνηθισμένη πάθηση ήπατος παγκοσμίως είναι γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος. Εκτιμάται πως το 24% όλων των ενηλίκων και σχεδόν το 10% των παιδιών στις ΗΠΑ πάσχουν από αυτήν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή αυτού, γνωστή και ως στεατοηπατίτιδα, όπως εξηγεί και ο Δρ Κοντρέρας:

«Δεν τίθεται το ερώτημα πως οι διατροφικές συνήθειες της γενιάς μας είναι βασικός παράγοντας των μεταβολικών διαταραχών που προκαλούνται από την παχυσαρκία, και το ήπαρ είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο. Η  μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να μετατραπεί σε στεατοηπατίτιδα και κίρρωση, η οποία εν συνεχεία μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, μια από τις πιο επιθετικές μορφές κακοήθειας και ο πιο γρήγορα ανερχόμενος καρκίνος στις ΗΠΑ.»

Σύμφωνα με τη Δρα Γουόκερ, η ομάδα των ατόμων που βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης NAFLD περιλαμβάνει όσους έχουν:

 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Κοιλιακή παχυσαρκία (προσδιορίζεται ως έχοντας περιφέρεια ίση ή μεγαλύτερη από 100cm για τους άντρες και 90cm για τις γυναίκες)
 • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
 • Χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL
 • Υψηλή πίεση
 • Υψηλά επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα
 • Ηπατίτιδα Β ή Γ
 • Βαριά χρήση αλκοόλ

Πέρα από προϋπάρχουσες παθήσεις, τα γονίδια και η διατροφή επίσης επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης NAFLD. Επιστήμονες μελετούν επίσης πως η φυσική χλωρίδα του εντέρου μπορεί να έχει αντίκτυπο στο NAFLD και έχουν ήδη ανακαλύψει διαφορές στο μικροβίωμα ανθρώπων με  NAFLD, σε αντίθεση με όσους δεν πάσχουν από τη νόσο.

Ευκαιρίες για μελλοντική έρευνα

Παρόλο που η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, οι ερευνητές αποδέχονται το γεγονός ότι επειδή η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με σαφήνεια αν η διαλειμματική νηστεία θα είχε τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της διαλειμματικής νηστείας ως εργαλείο πρόληψης για τους ανθρώπους.

Πέρα από αυτό, η Δρ Γουόκερ αισθάνεται πως υπάρχει μια σημαντική  ευκαιρία στο μέλλον να συγκρίνουν ομάδες μελέτης που ακολούθησαν τη μέθοδο νηστείας 5:2 με άλλες ομάδες που ακολούθησαν διαφορετικές διατροφικές αγωγές.

«Πιστεύω πως θα μπορούσαν να προσδώσουν αξία στην εργασία τους με το να έχουν μια ελεγχόμενη ομάδα ποντικιών που έχασαν βάρος με άλλου είδους έλεγχο της διατροφής. Αυτό θα πρόσθετε αξία, συγκεκριμένα στην υπόθεση ότι η νηστεία συγκεκριμένα ευθύνεται για τις αλλαγές στην κυτταρική ίνωση», λέει η Δρ Γουόκερ.

Της Ayla Roberts

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε