Κυριακή, 02 Οκτ, 2022
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο προχωρά για να δώσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, 2 Φεβρουαρίου 2009. (Darren Staples / WPA Pool / Getty Images)

Διαρροή εγγράφου: Μέλη του ΚΚΚ κατέχουν θέσεις σε Βρετανικά προξενεία, Αμερικανικές και Βρετανικές επιχειρήσεις

Μια βάση δεδομένων που διέρρευσε πρόσφατα αποκάλυψε ότι 1,95 εκατ. εγγεγραμμένα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) εργάζονται σε πανεπιστήμια, μεγάλες εταιρείες και βρετανικά προξενεία σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένα μέλη έχουν υπάρξει υπάλληλοι της αμερικανικής εταιρείας αεροδιαστημικής Boeing και της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer.

Η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία σε θέματα Κίνας- Inter-Parliamentary Alliance on China- (IPAC), ένας παγκόσμιος συνασπισμός νομοθετικών οργάνων, έλαβε τη βάση δεδομένων από έναν άγνωστου ταυτότητας Κινέζο αντιφρονούντα, και στη συνέχεια μοιράστηκε το υλικό με τέσσερις οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Mail στις 12 Δεκεμβρίου, η οποία έλαβε την λίστα και την εξέτασε.

Η IPAC, σε δήλωσή της στις 13 Νοεμβρίου, είπε ότι ένας από τους εκπροσώπους της έλαβε τη βάση δεδομένων από μια «μη κυβερνητική πηγή» και ότι ανέθεσε σε εμπειρογνώμονες να επαληθεύσουν τη λίστα.

«Η IPAC θα πιέσει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να ανταποκριθούν και να καθορίσουν πώς σκοπεύουν να διαφυλάξουν τις αξίες τους ενόψει αυτής της παρείσφρησης», δήλωσε η IPAC.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η βάση δεδομένων περιέχει ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και εθνικότητα, ενώ για ορισμένους υπήρχαν επίσης διευθύνσεις και αριθμοί τηλεφώνου. Η βάση δεδομένων για πρώτη φορά διέρρευσε στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ενώ φέρεται ότι αποσπάστηκε το 2016 από άτομα που πιστεύεται ότι ήταν Κινέζοι αντιφρονούντες, από έναν διακομιστή της Σαγκάης.

Τα περισσότερα μέλη του ΚΚΚ που βρίσκονται στη βάση δεδομένων είναι από τη Σαγκάη.

Η Mail διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες αεροδιαστημικές εταιρείες Airbus, Rolls-Royce και Boeing είχαν προσλάβει εκατοντάδες μέλη του ΚΚΚ. Επιπλέον, η Pfizer και η Βρετανή φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca απασχολούσαν συνολικά 123 μέλη του Κόμματος. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar Land Rover απασχολούσε επίσης μέλη του ΚΚΚ.

Η βάση δεδομένων έδειξε επίσης ότι πάνω από 600 μέλη του ΚΚΚ απασχολούνταν σε 19 καταστήματα των βρετανικών τραπεζών HSBC και Standard Chartered.

Κινέζοι ακαδημαϊκοί που ήταν επίσης μέλη του Κόμματος εργάζονταν σε βρετανικά πανεπιστήμια, όπου συμμετείχαν σε εμπιστευτικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιαστημικής και της χημείας.

Μερικά μέλη του ΚΚΚ εργάζονταν σε βρετανικά προξενεία. Στο βρετανικό προξενείο της Σαγκάη, ένα μέλος του ΚΚΚ ήταν ανώτερος αξιωματούχος του οποίου τα καθήκοντα περιελάμβαναν την υποστήριξη επισκέψεων βρετανών αξιωματούχων στην Κίνα. Ένα άλλο μέλος του ΚΚΚ εργαζόταν «κοντά σε μια ομάδα αξιωματικών της MI6 που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη», σύμφωνα με την The Mail. Η MI6 είναι η υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

Η Mail κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιος από την λίστα μελών του κόμματος έχει ασκήσει κατασκοπεία για την Κίνα». Ωστόσο, η εφημερίδα δήλωσε ότι μια ομάδα περίπου 30 βουλευτών είπε ότι θα υποβάλει ένα επείγον ερώτημα σχετικά με τη βάση δεδομένων στη Βουλή των Κοινοτήτων, το κατώτερο τμήμα του διμερούς κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Βρετανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να κινηθεί ώστε να αποβάλει και να απομακρύνει τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος από τα προξενεία μας σε όλη την Κίνα. Μπορούν είτε να υπηρετήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο είτε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν μπορούν να κάνουν και τα δύο», δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής Ίαν Ντάνκαν Σμιθ στην The Mail.

Ένας ανώνυμος πρώην πράκτορας της CIA και αναλυτής πληροφοριών του Λευκού Οίκου δήλωσε στην εφημερίδα ότι το ΚΚΚ δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης.

«Πάντα αναζητούν ευκαιρίες ώστε να επωφεληθούν από σχέσεις, φιλίες, ή οτιδήποτε άλλο, για να προωθήσουν τα συμφέροντα του Κομμουνιστικού Κόμματος», δήλωσε ο πρώην πράκτορας της CIA.

Τα μέλη του ΚΚΚ απαιτούνται να δηλώσουν πίστη στο Κόμμα. Για να γίνουν μέλη, πρέπει πρώτα να πάρουν όρκο με τη γροθιά τους σηκωμένη, λέγοντας ότι πρέπει «να εκτελούν τις απόφασεις του Κόμματος, να τηρούν αυστηρά τους κανόνες του Κόμματος… να είναι πιστοί στο Κόμμα… και να μην προδόσουν ποτέ το Κόμμα».

Σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας Xinhua, υπήρχαν περισσότερα από 91 εκατομμύρια μέλη του ΚΚΚ στα τέλη του 2019, με βάση μια έκθεση του τμήματος οργάνωσης του κινεζικού καθεστώτος. Η πλειοψηφία των μελών ήταν εργάτες και αγρότες, αντιπροσωπεύοντας το 34,8%. Η Κίνα έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων.

Το ΚΚΚ δεν είναι ο μόνος οργανισμός του Κόμματος στην Κίνα. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ενταχθεί στις οργανώσεις νεολαίας του Κόμματος στο δημοτικό και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στους Νέους Πρωτοπόρους και στην Κομμουνιστική Ομάδα Νέων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τους τελευταίους μήνες, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις απειλές που θέτει το ΚΚΚ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ μιλούσε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας, ο Πομπέο δήλωσε ότι «το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δηλητηριάζει τα ιδρυμάτα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μας για τους δικούς του σκοπούς και… αυτές οι ενέργειες υποβαθμίζουν τις ελευθερίες μας και την αμερικανική εθνική ασφάλεια».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 3 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στην θεώρηση βίζας για τα μέλη του ΚΚΚ και τις οικογένειές τους, μειώνοντας τις τουριστικές βίζες B-1 και B-2 σε έναν μήνα από 10 έτη που ήταν προηγουμένος.

Ακολουθήστε τον Frank στο Twitter: @HwaiDer

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε