Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Μια νοσοκόμα προετοιμάζει το εμβόλιο COVID-19 της Oxford-AstraZeneca στην Πόλη του Μεξικού στις 7 Δεκεμβρίου 2021. (Pedro Pardo/AFP μέσω Getty Images)

Δημιουργός εμβολίου COVID-19: «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε 6 μήνες»

Ο δημιουργός ενός από τα πιο διαδεδομένα εμβόλια COVID-19 στον κόσμο αναγνώρισε την Τρίτη ότι δεν είναι “βιώσιμο” να παρέχονται συνεχώς αναμνηστικές δόσεις στους ανθρώπους δύο φορές τον χρόνο.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph σε συνέντευξή του την Τρίτη, ο Άντριου Πόλαρντ, ένας από τους δημιουργούς του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca στην Οξφόρδη, επισήμανε: «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε έξι μήνες».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει, αντίθετα, να προσπαθήσουν να “στοχεύσουν στους ευάλωτους” κινούμενοι προς τα εμπρός και όχι να παρέχουν δόσεις σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας 12 ετών και άνω, δήλωσε ο Πόλαρντ, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το «αν, πότε και πόσο συχνά οι ευάλωτοι θα χρειαστούν πρόσθετες δόσεις», συνέχισε.

Αυτό έρχεται την ώρα που ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, αρχίζουν ή εξετάζουν την εξάπλωση μιας τέταρτης δόσης εμβολίου. Τη Δευτέρα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι άρχισαν να προσφέρουν τη δόση σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Στο Ισραήλ, οι αναμνηστικές δόσεις συνδέονται με τα διαβατήρια των ατόμων για το εμβόλιο COVID-19, γνωστά ως “πράσινα διαβατήρια”, τα οποία χρησιμοποιούνται για την είσοδο σε ορισμένες επιχειρήσεις. Οι αρχές ανακοίνωσαν πέρυσι ότι τα πράσινα διαβατήρια θα λήγουν εάν το άτομο δεν λάβει αναμνηστική δόση εντός έξι μηνών από τη λήψη της δεύτερης αρχικής δόσης εμβολίου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι οι Γερμανοί «θα χρειαστούν έναν τέταρτο εμβολιασμό» για τον COVID-19 τους επόμενους μήνες, ενώ οι αρχές στις Κάτω Χώρες παρατήρησαν την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν αγοράσει αρκετές δόσεις εμβολίου για να παρέχουν τρεις επιπλέον δόσεις μέχρι το 2023.

«Κάποια στιγμή, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει. Όταν ανοίξουμε, θα υπάρξει μια περίοδος με μια έξαρση λοιμώξεων, γι’ αυτό και ο χειμώνας δεν είναι ίσως η καλύτερη στιγμή», δήλωσε ο Πόλαρντ στη συνέντευξη της Τρίτης. «Αλλά αυτή είναι μια απόφαση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όχι για τους επιστήμονες».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε, δεν πρέπει να ακολουθήσει τυφλά τις πολιτικές αναμνηστικών εμβολίων που εφαρμόστηκαν ή προτείνονται σήμερα στη Γερμανία και στο Ισραήλ.

Από τότε που η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι εξαπλώθηκε γρήγορα και εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 128 χώρες, θέτοντας διλήμματα για πολλά έθνη και ανθρώπους που προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες και τις ζωές τους μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαταραχών που σχετίζονται με τον COVID.

Όμως, προκύπτουν περισσότερα στοιχεία ότι η παραλλαγή Όμικρον επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας ηπιότερα συμπτώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές και οδηγώντας σε χαμηλότερο ποσοστών θανάτου, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε