Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024

Δύο νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας εγκαινιάζει το Υπουργείο Υγείας

Το πρώτο πανελλαδικά Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων στη Μεταμόρφωση και το Κέντρο Υποστήριξης Εργαζομένων της Βορείου Ελλάδας «IASIS At Work» στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκαν την Παρασκευή, 5 και την Πέμπτη, 4 Μαΐου αντίστοιχα, από την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία τίμησε την τελετή εγκαινίων του πρώτου με την παρουσία της και συμμετείχε σε αυτή του δεύτερου διαδικτυακά.

Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων στη Μεταμόρφωση

Η δομή δημιουργήθηκε κατόπιν διαγωνισμού, από την ΑΜΚΕ Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας, με στόχο να στηρίξει τις ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων που παρουσιάζουν διάφορες μορφές διαταραχής στη συμπεριφορά, τη μάθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Το νέο Κέντρο Ημέρας είναι μία από στις 106 νέες δομές που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας σε όλη την χώρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στις οποίες περιλαμβάνονται κλινική εκτίμηση και διάγνωση, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, αντιμετώπιση δυσκολιών μάθησης και συμπεριφοράς, οικογενειακές συνεδρίες, συμβουλευτική γονέων και επαγγελματικού προσανατολισμού στους μαθητές, πρόληψη αυτοκτονικότητας σε εφήβους και ενημέρωση της κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος και των προκαταλήψεων.

Επίσης, η δομή προσφέρει συνεργασία με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του οικείου Τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Στελεχώνεται με διεπιστημονικό προσωπικό που περιλαμβάνει παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ειδικό παιδαγωγό, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και το απαιτούμενο διοικητικό προσωπικό.

Κέντρο Υποστήριξης Εργαζομένων της Βορείου Ελλάδας

Παράλληλα, την Πέμπτη, εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Υποστήριξης Εργαζομένων της Βορείου Ελλάδας «IASIS At Work».

Η δομή δημιουργήθηκε κατόπιν διαγωνισμού από την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη να συμμετέχει στην τελετή εγκαινίων διαδικτυακά.

Το νέο Κέντρο Υποστήριξης Εργαζομένων παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, που περιλαμβάνουν προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας, αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης και του εργασιακού στρες, αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας, του εργασιακού εκφοβισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και επανένταξη στην εργασία. Η Δομή στελεχώνεται με πολυκλαδική ομάδα επαγγελματιών υγείας που περιλαμβάνει ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους σταδιοδρομίας, ψυχιάτρους και το απαιτούμενο διοικητικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων η υφυπουργός Υγείας δήλωσε:

«Οι νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι εργαζόμενοι. Έχουμε ήδη εγκαινιάσει 19 Δομές και συνεχίζουμε. Επίσης, έχουμε ήδη προκηρύξει τους διαγωνισμούς για άλλες 30 Δομές Ψυχικής Υγείας. Η λειτουργία τους εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία που καταρτίσαμε με ορίζοντα 10ετίας και εγκρίθηκε από την Βουλή».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε