Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περπατά μαζί με τον αντιπρόεδερο Τζο Μπάιντεν καθώς καταφτάνουν για να μιλήσουν για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που εγκρίνει τα κυβερνητικά επιδόματα που αποτελούν τον Νόμο Προσβάσιμης Φροντίδας, γνωστό ως Obamacare, στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, Ουάσινγκτον. (Saul Loeb/AFP Getty μέσω Images)

Ειδικοί επικρίνουν την «ανεύθυνη» επέκταση του Obamacare με νόμο παροχής $1,9 τρις

Ειδικοί στον χώρο της υγείας επικρίνουν μια επέκταση του Obamacare που προστέθηκε χωρίς δημοσιότητα στο τελευταίο νομοσχέδιο παροχής χρημάτων για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), λέγοντας ότι κυρίως ωφελεί τα πιο πλούσια νοικοκυριά και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Λένε ότι τα περισσότερα χρήματα του νόμου θα δοθούν σε πράγματα διάφορα της προσπάθειας τερματισμού της πανδημίας το συντομότερο δυνατόν.

Ενώ το πακέτο στήριξης των $1,9 τρισεκατομμυρίων έχει βρεθεί ότι χρηματοδοτεί ένα φάσμα βιομηχανιών που δεν σχετίζονται άμεσα με την πανδημία, όπως πέντε έργα συγκοινωνίας που συνολικά κοστίζουν πάνω από $175 εκατομμύρια, η δημόσια αναφορά και σχολιασμός για την επέκταση του Obamacare – επίσης γνωστό ως Νόμος Προσβάσιμης Φροντίδας – ήταν σπάνια.

Ο Νταγκ Μπάτζερ, επισκέπτης συνεργάτης στον τομέα εγχώριας πολιτικής στο Heritage Foundation και ένας πρώην σύμβουλος πολιτικής στον Λευκό Οίκο, την Γερουσία των ΗΠΑ, και το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, σημείωσε πως τα περισσότερα από τα χρήματα που θα δοθούν στην επέκταση του Obamacare θα ωφελήσουν ανθρώπους που ήδη λαμβάνουν πολύ υψηλά επιδόματα ιατρικής φροντίδας.

«Είναι μια λύση που ψάχνει να βρει ένα πρόβλημα», είπε ο Μπάτζερ στην Epoch Times. «Τα έγγραφα που κατατίθενται από τους κρατικούς ελέγχους στις ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν ότι δεν υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ανασφάλιστων ανθρώπων. Ούτε η Υπηρεσία Προϋπολογισμού Γερουσίας (CBO) πιστεύει πως η επέκταση θα αλλάξει πραγματικά τον αριθμό των ανασφάλιστων.»

«Αντ΄αυτού, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ωφεληθούν το περισσότερο λαμβάνοντας ακόμα μεγαλύτερα κυβερνητικά επιδόματα που θα σχετίζονται με ανθρώπους που ήδη έχουν κάλυψη», πρόσθεσε. «Η κυβέρνηση παραπλανά τον κόσμο να πιστεύει ότι η νομοθεσία χρειάζεται για την καταπολέμηση της πανδημίας.»

Το πακέτο χρηματοδότησης επεκτείνει τα επιδόματα του Νόμου Προσβάσιμης Φροντίδας για δύο χρόνια με κόστος $34 δισεκατομμυρίων. Τα επιδόματα πρόκειται να σταματήσουν το 2022, λιγότερο από δύο μήνες μετά τις επόμενες εκλογές της Γερουσίας, είπε ο Μπάτζερ, προσθέτοντας ότι η χώρα μπορεί να περιμένει από την κυβέρνηση και τους συμμάχους της να καλέσουν για περαιτέρω επέκταση των επιδομάτων αντί να «περιορίσουν τα επιδόματα» προς τα εκατομμύρια ανθρώπων που ήδη έχουν κάλυψη Obamacare.

Δημοκρατικοί της Γερουσίας πίεσαν τον νόμο μέσω μιας συνεδρίασης στις 4 Μαρτίου με βοήθεια της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρρις για να υπερβούν την ισοψηφία 50-50. Στις 6 Μαρτίου, η Γερουσία πέρασε το πρόγραμμα στήριξης των $1,9 τρισεκατομμυρίων σε μια τελείως κομματική ψηφοφορία. Οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να προσθέσουν περίπου τριάντα τροπολογίες, αλλά δεν είχαν επιτυχία.

Ο Μπράιαν Μπλέιζ, που υπηρέτησε ως ειδικός βοηθός στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Εθνική Οικονομική Επιτροπή του Λευκού Οίκου, είπε ότι η επέκταση επιδομάτων αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό την ιδιωτική δαπάνη με δημόσια δαπάνη. Το πακέτο στήριξης παρέχει σημαντικού μεγέθους νέα επιδόματα ασφάλισης υγείας σε νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα, και περιέγραψε σε ένα πρόσφατο άρθρο ένα παράδειγμα ενός ζευγαριού 60 χρονών με δύο παιδιά που έχει εισόδημα $200.000 και θα λάβει επίδομα $12.000.

Ο Μπλέιζ, βασικός αρχιτέκτονας της ατζέντας υγειονομικής πολιτικής του Τραμπ, είπε ότι πιστεύει ότι η πρόσφατη νομοθεσία είναι «ανεύθυνη».

«Δεν έχει σκοπό να παρέχει ανακούφιση από τον κορωνοϊό στους Αμερικανούς, και είναι ανήθικη προς τους νέους του έθνους μας και προς μελλοντικές γενιές Αμερικανών που θα πρέπει να τα πληρώσουν όλα αυτά [μέσω φόρων]», είπε ο Μπλέιζ στην Epoch Times.

«Σε κάποια μέρη της χώρας όπου τα ασφάλιστρα είναι υψηλά, οικογένειες με εισοδήματα που υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο δολάρια θα λάβουν χιλιάδες δολάρια σε επιδόματα για να αγοράσουν ένα πρόγραμμα Obamacare», σημειώνει ο Μπλέιζ. «Σε αντίθεση, μια οικογένεια που κερδίζει $40.000 λαμβάνει πρόσθετο επίδομα μόνο $1.600».

Το CBO εκτιμά ότι τα επεκταθέντα επιδόματα θα μειώσουν τον μέσο αριθμό ανασφάλιστων κατά ένα εκατομμύριο με κόστος $34 δισεκατομμυρίων στα δύο αυτά χρόνια, αναφέρει.

Ο Μπλέιζ είπε στην Epoch Times ότι 75 τοις εκατό της παράτασης των επιδομάτων Obamacare αντιπροσωπεύει οικονομική μετατόπιση, δηλαδή ότι η κυβέρνηση απλώς αντικαθιστά αυτό που τα νοικοκυριά θα δαπανούσαν με τους δικούς τους πόρους, αναφέροντας σαν στήριξη τις εκτιμήσεις του CBO. Η επέκταση επιδομάτων COBRA, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώνει το 100 τοις εκατό των ασφαλίστρων, θα αντιπροσωπεύσει μεγάλη μετατόπιση επίσης, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι για αυτό το έτος και το επόμενο έτος, οι Δημοκρατικοί προτείνουν να κάνουν αυτά τα επιδόματα «πιο γενναιόδωρα για όλους όσους ήδη λαμβάνουν επιδόματα και να αφαιρέσουν το άνω όριο ώστε ακόμα και πλούσιοι άνθρωποι να μπορούν να λαμβάνουν. Η τρέχουσα πρόταση ωφελεί τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος πολύ περισσότερο από τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Το κόστος σε 10 έτη σε περίπτωση που οι προσωρινή παράταση γίνει μόνιμη «θα μπορούσε εύκολα να είναι $500 δισεκατομμύρια», είπε ο Μπλέιζ στην Epoch Times.

«Τα νεά επιδόματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα από την αξία της φορολογικής εξαίρεσης για κάλυψη από τον εργοδότη. Πιστεύω θα ήταν ανόητο για τους περισσότερους εργοδότες με λιγότερους από 50 εργάτες να παρέχουν κάλυψη», είπε. «Μπορούν να αυξήσουν μισθούς και οι εργάτες τους θα μπορούν να λάβουν μεγάλα επιδόματα.»

Εκτός από την οικονομική πτυχή, ο νόμος έχει επίσης δεχτεί επίκριση για το ότι πέρασε με πίεση και χωρίς δικομματική υποστήριξη ή πολλή συζήτηση. Η Χάρρις έπρεπε να σπάσει την ισοψηφία στον διαχωρισμένο κατά 50-50 κοινοβούλιο με την ψήφο της.

Όπως η γερουσιαστής Σίντυ Χάυντ-Σμιθ (Ρ-Μισσ.) έδειξε σε διαγράμματα που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Τουίτερ, τα πέντε προηγούμενα πακέτα στήριξης πανδημίας είχαν περάσει με σχεδόν ομόφωνη δικομματική στήριξη. Η Χάυντ-Σμιθ σημειώνει πως «θα υποστήριζε άνετα ένα νέο, στοχευμένο πακέτο εκεί όπου θα χρειαζόταν.»

«Θα πρέπει να προχωρούμε μπροστά μαζί, όχι με αυτόν τον τρόπο», έγραψε η Χάυντ-Σμιθ στο Τουίτερ στις 5 Μαρτίου.

Ο Ντέιβιντ Σάιν, καθηγητής και αντιπρύτανης μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο πανεπιστήμιο Στ. Τόμας, είπε ότι το πακέτο στήριξης όπως είναι τώρα «θα περνούσε μόνο με υποστήριξη ενός κόμματος.»

«Η πονηρή πρόταση για την επαναφορά του Obamacare παίρνοντας $44 δισεκατομμύρια συν $16 δισεκατομμύρια από σκληρά εργαζόμενους φορολογούμενους μέσω μιας διάταξης στο χαλκευμένο Νομοσχέδιο Στήριξης COVID είναι καθαυτή ανήθικη», είπε ο Σάιν στην Epoch Times. «Αυτό δεν μοιάζει με την υπόσχεση “ενότητας” του Μπάιντεν.»

Το πακέτο στήριξης δημιουργεί αποθάρρυνση για εργασία καθώς καθιστά όλους όσους λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας ικανούς να λάβουν δωρεάν Obamacare, είπε ο Νταγκ Μπάτζερ.

«Όταν συνδυάζεται με την επιπρόσθετη πρόταση για $400 ανά εβδομάδα μπόνους ανεργίας, η προοπτική της δωρεάν ασφάλισης υγείας θα έκανε πολλά άτομα να είναι οικονομικά καλύτερα ως άνεργοι παρά ως εργαζόμενοι», είπε ο Μπάτζερ στην Epoch Times. «Αυτή η επιπρόσθετη αποθάρρυνση για εύρεση εργασίας στον Νόμο Αμερικανικής Ανάκαμψης θα μπορούσε να παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη και να ζημιώσει τους ανέργους εργάτες μακροπρόθεσμα μειώνοντας τις προοπτικές τους για εύρεση εργασίας και για κατάλληλο εισόδημα.»

Μόλις η Γερουσία άρχισε να εξετάζει τον νόμο, ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (Ρ-Ουισ.) ανάγκασε τους κλητήρες της βουλής να αρχίσουν να διαβάζουν προς όλους ολόκληρο το μέτρο των 628 σελίδων. Ήταν ο μοναδικός γερουσιαστής που βρισκόταν στο έδρανό του την μεγαλύτερη διάρκεια της βραδιάς, και φαινόταν να παρακολουθεί σιωπηλά, την κάθε σελίδα.

Καθώς η βραδιά προχωρούσε, κάθε τόσο σηκωνόταν και περπατούσε στην περίμετρο της αίθουσας, διαβάζοντας καθώς περπατούσε. Είχε πει νωρίτερα ότι το έκανε αυτό ώστε «να ρίξει φως σε αυτό το καταχρηστικό και ανήθικο ποσό χρημάτων.»

«Αφότου άκουσα ολόκληρες τις 11 ώρες ανάγνωσης αυτού του νομοσχεδίου, είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο ανακούφισης για την COVID», είπε ο Τζόνσον στου Τουίτερ στις 5 Μαρτίου. «Είναι εκπληκτικό πόσες δαπάνες υπάρχουν για το 2022-2028. Αυτό είναι απλώς μια λίστα επιθυμιών των Δημοκρατικών.»

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε