Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Ασθενείς με COVID-19 στο Δεύτερο Συνδεδεμένο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου Τσονγκτσίνγκ στη νοτιοδυτική ομώνυμη πόλη της Κίνας στις 23 Δεκεμβρίου 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

«Είτε ζεις είτε πεθαίνεις, κανείς δεν νοιάζεται»: Κινέζοι μένουν αβοήθητοι εν μέσω της κρίσης COVID στην Κίνα

Υγειονομικό σύστημα, υπερφορτωμένα κρεματόρια - ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μεταξύ των ελίτ του ΚΚΚ

Μέσα στο νεκροτομείο του κορυφαίου νοσοκομείου της πέμπτης πολυπληθέστερης πόλης της Κίνας, την Γκουανγκζού, τα πτώματα συσσωρεύονται στο πάτωμα από τότε που οι ψυκτικοί θάλαμοι γέμισαν. Σε άλλα μέρη, μεγάλες ουρές αυτοκινήτων που περιμένουν με πτώματα προς αποτέφρωση έχουν σχηματιστεί έξω από τα διάφορα νεκροτομεία στο νοτιοδυτικό δήμο Τσονγκτσίνγκ.

Στα βόρεια, στην πρωτεύουσα της Κίνας, τα πτώματα ήταν τόσα πολλά που οι ψυκτικοί θάλαμοι των κρατικών εταιρειών τροφίμων μετατράπηκαν σε χώρους προσωρινής αποθήκευσης νεκρών.

Οι ζοφερές σκηνές που εκπέμπονται από την Κίνα τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες μοιράστηκαν μάρτυρες που επικοινώνησαν με την Epoch Times, θυμίζουν την κατάσταση πριν από σχεδόν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η COVID-19 στη χώρα. Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος μάθαινε να ζει με τον ιό, το καθεστώς παρέμεινε σταθερό στην κομμουνιστικού τύπου εκστρατεία του, γνωστή ως «μηδενική COVID», η οποία αποσκοπούσε στην εξάλειψη της νόσου μέσω ενός συνδυασμού μαζικών αποκλεισμών, παρεμβατικής επιτήρησης και υποχρεωτικών εξετάσεων – παρά το βαρύ οικονομικό, ανθρωπιστικό και ψυχολογικό τίμημα.

Στη συνέχεια, μετά από πανεθνικές αναταραχές που ξέσπασαν τον Νοέμβριο, το καθεστώς χαλάρωσε την πολιτική μηδενικής COVID στις αρχές Δεκεμβρίου. Η αντιστροφή έγινε χωρίς προειδοποίηση ή ανακοίνωση μέτρων.

Έκτοτε, ο ιός έχει σαρώσει τον τεράστιο πληθυσμό, ο οποίος δεν ήταν προετοιμασμένος για την ξαφνική έξαρσή και μετά από σχεδόν τρία χρόνια μηδενικών περιορισμών, δεν διαθέτει φυσική ανοσία για να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα της επιδημίας.

Η χώρα βρίσκεται τώρα σε κρίση με τα συστήματα υγείας και τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής να έχουν κατακλυστεί. Οι δικαστικές υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις επιβολής του νόμου έχουν κλείσει λόγω των εκτεταμένων λοιμώξεων. Τα ράφια των φαρμακείων έχουν απογυμνωθεί. Τα νοσοκομεία, τα οποία είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένα, προσπάθησαν να προσλάβουν συνταξιούχους εργαζόμενους στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στην εισροή ασθενών με COVID.

Η καταστροφή συνεχίζει να εξελίσσεται παρά τη διαβεβαίωση του Πεκίνου στις 27 Δεκεμβρίου ότι «δίνει μια μάχη για την οποία έχει προετοιμαστεί».

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ασχολείται μόνο με την πολιτική», δήλωσε στην Epoch Times ο Κινέζος ιστορικός Λι Γιουάνχουα, ο οποίος ζει στην Αυστραλία. «Ποτέ δεν ενδιαφέρεται για το βιοπορισμό των ανθρώπων».

Αυτό που κάνει τώρα το καθεστώς, είπε, είναι να επιτύχει γρήγορα ανοσία αγέλης μέσω μαζικών μολύνσεων, ώστε η χώρα να μπορέσει να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία της.

Χάος

Στο γραφείο τελετών Ζενγκτσένγκ στην πόλη Γκουανγτζού, οι εργαζόμενοι δέχονται πτώματα ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο.

«Λάβαμε 90 σήμερα», δήλωσε ένας υπάλληλος στην Epoch Times στις 22 Δεκεμβρίου υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι τέσσερα άλλα νεκροτομεία της πόλης είναι ομοίως γεμάτα. Οι εγκαταστάσεις έχουν ξεμείνει από οχήματα για τη μεταφορά των πτωμάτων, δήλωσε ο εργαζόμενος.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλα σε αυτό το σημείο», δήλωσε στην Epoch Times ένας εργαζόμενος από ένα κοντινό κρεματόριο. Από τους καυστήρες μέχρι τα φορτηγά και τους αποθηκευτικούς χώρους, όλα λειτουργούν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους, είπε ο ίδιος – τα πτώματα έχουν γεμίσει περισσότερους από 200 καταψύκτες νεκροτομείου.

Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλη τη χώρα.

Άνθρωποι περιμένουν για ιατρική φροντίδα στην κλινική Fever Clinic του νοσοκομείο Τόνγκριν στην περιοχή Τσανγκτσίνγκ στη Σαγκάη, στις 23 Δεκεμβρίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Ένα κρεματόριο στην κομητεία Γιουάνσι της βόρειας Κίνας ήταν τόσο καταπονημένο που τρεις από τους αποτεφρωτήρες του δυσλειτούργησαν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συντριπτική πίεση ανάγκασε τον διευθυντή ενός νοσοκομείου στην επαρχία Ζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας να δημοσιεύσει μια επιστολή χιλίων λέξεων προς το προσωπικό στις 25 Δεκεμβρίου, ζητώντας τους να είναι προετοιμασμένοι για μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Η 25η Δεκεμβρίου ήταν η δεύτερη κατά σειρά ημέρα που το νοσοκομείο δέχθηκε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με πυρετό. Μέχρι τότε, 1.400 υπάλληλοι του νοσοκομείου είχαν μολυνθεί, σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

Οι αριθμοί του ιού αποκρύπτονται

Ακριβώς όπως έκαναν και τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, οι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει πρόκληση την εκτίμηση της πραγματικής εικόνας της επιδημίας. Σύμφωνα με τον απολογισμό του καθεστώτος, μόνο οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια από την άρση των περιορισμών της COVID στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο αριθμός αυτός βασίζεται στον πρόσφατα περιορισμένο ορισμό του καθεστώτος για τον θάνατο από COVID, ο οποίος αποκλείει όλους εκτός από εκείνους που πεθαίνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονία που συνδέονται άμεσα με μόλυνση της COVID, μια μέθοδος υπολογισμού που δεν έχει παρατηρηθεί αλλού στον κόσμο.

Οι αριθμοί αποκλίνουν απότομα από ένα υπόμνημα που διέρρευσε από μια πρόσφατη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του τομέα της υγείας, το οποίο εκτιμούσε ότι 248 εκατομμύρια άνθρωποι πιθανότατα προσβλήθηκαν από τον ιό τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου.

Επιβεβαιώνοντας περαιτέρω το υπόμνημα, ο Γου Σίνλε, αναπληρωτής διευθυντής στην Επιτροπή Υγείας της Ζετζιάνγκ, δήλωσε στις 25 Δεκεμβρίου ότι τα ημερήσια κρούσματα στην επαρχία ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Ο κορυφαίος υγειονομικός φορέας της χώρας έχει σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινές μετρήσεις ιώσεων μετά τη διαρροή των πρακτικών από την συνεδρίαση.

Η καταμέτρηση δεν ήταν το επίκεντρο των πρώτων παρατηρήσεων που έκανε ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ μετά την αντιστροφή της πολιτικής της μηδενικής COVID από το καθεστώς. Στις 26 Δεκεμβρίου περιέγραψε μια «νέα κατάσταση και ένα νέο καθήκον» για τον περιορισμό της επιδημίας COVID, το οποίο, όπως είπε, απαιτεί πιο «στοχευμένες πατριωτικές εκστρατείες υγείας».

«Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, έτσι ξαφνικά άφησαν τους ασκούς του Αιόλου να ανοίξουν», δήλωσε στο NTD ένας κάτοικος από τη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκε η πανδημία το 2019.

«Είτε ζήσεις είτε πεθάνεις, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Αλλά οι απλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει».

Αύξηση θανάτων μεταξύ των ελίτ του ΚΚΚ

Η τελευταία έξαρση της COVID παρουσίασε μια αύξηση των θανάτων μεταξύ αξιωματούχων, εμπειρογνωμόνων και προσώπων που πρόσκεινται στενά στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Οι νεκρολογίες έχουν γεμίσει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ άλλων για τον Ζου Τζίτσουν, πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη και αντιπρόεδρο της κρατικής εφημερίδας China Youth Daily, τον πολιτικό Ζου Τζίχονγκ, ο οποίος κάποτε προέδρευε της επαρχιακής επιτροπής Τζιανγκσί για την Κινεζική Λαϊκή Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη, η 39χρονη ηθοποιός της Όπερας του Πεκίνου Τσου Λανλάν, ο μαρξιστής οικονομολόγος Χου Τζουν, ο πρώην υποδιευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Αθλητισμού Λιού Τζι, ο σχεδιαστής των μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, Γου Γκουανγίνγκ, καθώς και δεκάδες επιφανείς καθηγητές σε δύο από τα πιο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά.

Σχεδόν καμία από τις νεκρολογίες δεν ανέφερε την αιτία θανάτου.

Ο Τανγκ Γουέιγκουο, πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Shanghai Kehua Bio-Engineering Co., του μεγαλύτερου κατασκευαστή ιατρικών διαγνωστικών κιτ της Κίνας και προμηθευτή κιτ δοκιμών COVID, πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου σε ηλικία 66 ετών. Η εταιρεία απέδωσε τον θάνατό του σε επιπλοκή υποκείμενης νόσου από την COVID-19.

Ιατρικό προσωπικό μεταφέρει έναν ασθενή σε μια κλινική πυρετού στο νοσοκομείο Τσαογιαάνγκ στο Πεκίνο, στις 13 Δεκεμβρίου 2022. (Reuters TV μέσω Reuters)

 

Ο Χενγκ Χε, αναλυτής για θέματα της Κίνας, πιστεύει ότι ο αριθμός των κινεζικών ελίτ που επηρεάζονται από την τρέχουσα επιδημία COVID είναι αξιοσημείωτος και υποδηλώνει έναν μεταφυσικό παράγοντα πίσω από την τάση αυτή.

Πολλοί από αυτούς υπήρξαν οι βασικοί παίκτες στη δομή εξουσίας του καθεστώτος και δεσμεύτηκαν να γίνουν προπαγανδιστές που γυάλιζαν την εικόνα του ΚΚΚ.

«Πιθανόν να νομίζετε ότι δεν είναι κάτι σημαντικό, αλλά το ΚΚΚ είναι ένα συνδικάτο του εγκλήματος», δήλωσε στην Epoch Times, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να κάνει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το καθεστώς. «Το να συνδέεις τη ζωή σου με την τύχη του κόμματος δεν θα σου φέρει κανένα καλό».

Η ιδέα ότι «θερίζεις ό,τι σπέρνεις», είπε, είναι βαθιά ριζωμένη στα κινεζικά μυαλά από την αρχαιότητα.

«Μια δημοφιλής πεποίθηση στην Κίνα είναι ότι οι καλές πράξεις θα συναντήσουν καλές ανταποδόσεις και ότι μπορεί να δεις την τιμωρία μέσα στη ζωή σου», είπε.

«Κατά μία έννοια, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι πρόκειται για καρμική ανταπόδοση».

«Μάχη με τον ουρανό»

Η έννοια της «μάχης», που χρησιμοποιείται επανειλημμένα στη ρητορική του ΚΚΚ που περιγράφει τις εκστρατείες του κατά της COVID, έχει ενσωματωθεί στην κινεζική κομμουνιστική ιδεολογία από την ίδρυση του Κόμματος, σημειώνουν παρατηρητές.

«Η μάχη με τον ουρανό είναι ατελείωτη χαρά, η μάχη με τη γη είναι ατελείωτη χαρά και η μάχη με την ανθρωπότητα είναι ατελείωτη χαρά», υποστήριξε κάποτε ο Μάο Τσετούνγκ, ιδρυτικό μέλος του Κόμματος και πρώτος ηγέτης του καθεστώτος.

Ο Σον Λιν, πρώην διευθυντής εργαστηρίου στον κλάδο των ιογενών ασθενειών του Ινστιτούτου Έρευνας του Στρατού Walter Reed, βλέπει την υπόσχεση του καθεστώτος να εξαλείψει τον ιό ως επίδειξη του εξτρεμισμού του.

Ενώ οι ασθένειες εξασθενούν, η ιστορία δείχνει ότι οι ιοί δεν εξαφανίζονται ποτέ πραγματικά. Σε σύγκριση με άλλες χώρες που άνοιξαν ξανά το καλοκαίρι αφού διαπίστωσαν τον χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που ενέχει η παραλλαγή Όμικρον, τα νέα μέτρα COVID στην Κίνα είναι πολιτικά, δήλωσε ο Λιν.

Ο Πενγκ Ντινγκντίνγκ, πολιτικός σχολιαστής στο Πεκίνο, επανέλαβε την άποψη του Λιν.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας πρόληψης της επιδημίας, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε ένα πράγμα σωστά», δήλωσε στην Epoch Times. «Ακόμη και μετά από τρία χρόνια πανδημίας και την κατασκευή τόσων πολλών αυτοσχέδιων νοσοκομείων, δεν υπάρχει ακόμη αρκετή ικανότητα για τη θεραπεία των ασθενών. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνει αυτή η χώρα».

Είναι μια επίδειξη της «αλαζονείας και της άγνοιας της ανώτατης κινεζικής ηγεσίας», πρόσθεσε.

«Στον αγώνα κατά του ουρανού, έχουν αποτύχει. Στη μάχη ενάντια στη γη, απέτυχαν. Το μόνο που ξέρουν είναι να πολεμούν με τους ανθρώπους», δήλωσε ο Πενγκ.

«Θεωρεί τον εαυτό του παντοδύναμο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Σι.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε