Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Σύριγγες σε χώρο εμβολιασμού COVID-19 στο Κοινοτικό Κέντρο Υγείας Kedren, στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, στις 16 Φεβρουαρίου 2021. (Apu Gomes/AFP via Getty Images)

Έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια παρέχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο ιός εξελίχθηκε με τρόπο ώστε να αποφεύγει την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο

Η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο να μολύνει άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα επί του θέματος.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο εμβολιασμός παρέχει μικρότερη προστασία έναντι σοβαρής νόσου από την Όμικρον.

Η παραλλαγή Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο, αποτελεί πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αποτελούσε περίπου το 31-45% των λοιμώξεων την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιτήρησης της παραλλαγής του CDC. Την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιανουαρίου, ήταν ήδη 93-97 τοις εκατό, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.

Η Όμικρον φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα, αλλά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Μια πρόσφατη δανική μελέτη διαπίστωσε ότι ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο σε ένα μολυσμένο από την Όμικρον νοικοκυριό ήταν περίπου εξίσου επιρρεπές να μολυνθεί με ένα ανεμβολίαστο άτομο. Τα άτομα που είχαν λάβει ενισχυτική δόση ήταν περίπου κατά το ήμισυ ευάλωτα. Αυτό είναι σημαντικά χειρότερο από ό,τι μπορούσαν να κάνουν τα εμβόλια κατά της Δέλτα, όπου παρείχαν 57% μείωση της ευαισθησίας ακόμη και χωρίς αναμνηστική δόση.

Η μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ανεμβολίαστων ατόμων, η Όμικρον εξαπλώνεται λίγο πιο εύκολα από την Δέλτα. Μεταξύ των εμβολιασμένων ήταν που η παραλλαγή έκανε τη μεγαλύτερη πρόοδο, οδηγώντας τους ερευνητές να υποθέσουν ότι ο ιός έχει εξελιχθεί με τρόπο ώστε να αποφεύγει την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο.

Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, η Όμικρον ήταν περίπου το ίδιο με την Δέλτα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να μολύνουν κάποιον από τους εμβολιασμένους και περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τους ενισχυμένους, διαπίστωσε η δανέζικη μελέτη εξετάζοντας τη διάδοση του ιού σε πάνω από 12.000 νοικοκυριά.

Μισό χρόνο μετά, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών που προκαλούνται από την Όμικρον πέφτει κάπου μεταξύ 33 και 92 τοις εκατό, εκτιμά πρόσφατη μετα-ανάλυση. Το εμβόλιο Moderna τα πήγε καλύτερα, με 42-96 τοις εκατό αποτελεσματικότητα.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Μεθοδιστών του Χιούστον και άλλων ιδρυμάτων έκαναν έλεγχο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο για συμπτωματικές λοιμώξεις Όμικρον στο Χιούστον. Από τις 862 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, οι μισές (430) είχαν εμβολιαστεί και 85 είχαν κάνει και αναμνηστικό δόση.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων ασθενών ήταν πολύ υψηλότερο για την Όμικρον από ό,τι για τα προηγούμενα κυρίαρχα στελέχη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το ποσοστό αυξήθηκε από 3,2% για την Άλφα (την αρχική παραλλαγή του ιού) σε 24,1% για την Δέλτα σε 49,9% για την Όμικρον.

Οι ασθενείς της Όμικρον ήταν “σημαντικά νεότεροι” από τους ασθενείς της Άλφα και της Δέλτα, “σημαντικά λιγότεροι” χρειάστηκαν νοσηλεία και η μέση διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν “σημαντικά μικρότερη”, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε