Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Ο Ράκσαν Φερνάντο (Rukshan Fernando), διαδικτυακός live streamer και προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο "Real Rukshan" στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 20 Νοεμβρίου 2021. (Supplied/Armstrong Lazenby)

Εξισορρόπηση της ιστορίας COVID-19 της Αυστραλίας: Ο «Real Rukshan» μιλάει για τις διαμαρτυρίες για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Για τον Ράκσαν Φερνάντο, κάτι απλά δεν κολλούσε – δεν έβγαζε νόημα.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία παρουσίαζαν την «κυβέρνηση να τα πηγαίνει περίφημα, την αστυνομία να τα πηγαίνει περίφημα και ότι όλα ήταν περίφημα» στη διαχείριση της πανδημίας από τη Βικτώρια.

Αλλά την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές απεικονίζονταν ως περιθωριακά στοιχεία της κοινωνίας, «εξτρεμιστές» και «αντιεμβολιαστές».

«Δεν ταίριαζε με αυτό που ένιωθα, ως άτομο», δήλωσε ο Φερνάντο στην Epoch Times. «Δεν ταίριαζε με αυτά που έλεγαν οι φίλοι και η οικογένεια γύρω μου για τις εμπειρίες τους εκείνη την περίοδο, και σίγουρα δεν ταίριαζε με κάποια από τα βίντεο που βλέπαμε να καταγράφονται σε κινητά τηλέφωνα».

«Νομίζω ότι αυτό ήταν που με ώθησε πραγματικά να κάνω αυτό το βήμα και να πάω εκεί έξω -αντί να σχολιάζω απλώς τα πράγματα- και να πάω πραγματικά να κινηματογραφήσω τι συμβαίνει επί τόπου».

Ο Ράκσαν Φερνάντο (Rukshan Fernando), διαδικτυακός live streamer και προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο “Real Rukshan” στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 20 Νοεμβρίου 2021. (Supplied/Armstrong Lazenby)

 

Η προσέγγιση του φωτογράφου γάμων πλήρους απασχόλησης ήταν απλή. Να παρευρίσκεται σε σημαντικές εκδηλώσεις στη Μελβούρνη, να δημιουργεί μια ζωντανή σύνδεση από την κάμερά του και να τραβάει τις διαδικασίες – μεταδίδοντας ώρες αδιάλειπτου υλικού μέσω των καναλιών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο «Real Rukshan».

Η κίνηση είχε απήχηση.

Μέσα σε λίγους μήνες, ο Φερνάντο, που είναι πλέον μια προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει συγκεντρώσει πάνω από 400.000 οπαδούς σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το YouTube και το Instagram.

Σε μια πρόσφατη ζωντανή μετάδοση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 27ης Νοεμβρίου είδε εκατοντάδες Αυστραλούς να τον πλησιάζουν, να τον ευχαριστούν για το έργο του και να ποζάρουν για να βγάλουν φωτογραφίες ή selfies.

«Ευχαριστώ που λες την αλήθεια, φίλε», είπε ένας κάτοικος του Μέλμπουρν.

«Είσαι ένας θρύλος!», αναφωνεί ένας άλλος.

Ένας παρευρισκόμενος στο ράλι φωτογραφίζει τον Rukshan Fernando, διαδικτυακό live streamer και προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο “Real Rukshan” στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 27 Νοεμβρίου 2021. (Στιγμιότυπο οθόνης)

 

Ένας παρευρισκόμενος στο ράλι φωτογραφίζει τον Rukshan Fernando, διαδικτυακό live streamer και προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο “Real Rukshan” στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 27 Νοεμβρίου 2021. (Στιγμιότυπο οθόνης)

 

Αντιμετωπίζοντας την αφήγηση του COVID-19

Ο Φερνάντο παραδέχεται ότι επαγρυπνεί για να μην παραβιάζει κανέναν κανόνα.

Έχει δεχτεί επίσκεψη από την αστυνομία της Βικτώριας για τις δραστηριότητές του και έχει προκαλέσει επικρίσεις για την εμφάνισή του στο Fox News μετά την κάλυψη των διαδηλώσεων του Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σκληρές τακτικές καταστολής για να συλλάβει τους διαδηλωτές.

Ο Τζος Ρους (Josh Roose), πολιτικός κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Deakin, υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες του Φερνάντο δεν ήταν παθητικές και ενθάρρυναν τον δεξιό εξτρεμισμό.

Η αστυνομία πυροβολεί με σπρέι πιπεριού προς τους εργάτες οικοδομών και τους διαδηλωτές στους κήπους γύρω από το Ιερό της Μνήμης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας σχετικά με τα νέα μέτρα για τον Covid-19, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 22 Σεπτεμβρίου 2021. (William West/AFP via Getty Images)

 

«[Τα βίντεό του] ανέβασαν την δημοτικότητά του την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα τακτική και στυλ. Θα παρευρεθεί σε αυτές τις διαδηλώσεις, θα κινηματογραφήσει τη βία, αλλά θα αρνηθεί την ευθύνη», δήλωσε στη Sydney Morning Herald.

«Η βιντεοσκόπηση της διαμαρτυρίας του είναι στην πραγματικότητα μέρος του προβλήματος», πρόσθεσε. «Κινηματογραφεί το θεαματικό … και επιδιώκει να προκαλέσει συμπάθεια για τους διαδηλωτές εν μέσω μιας πανδημίας που όχι μόνο αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, αλλά έχουν καταγραφεί ως βίαιοι απέναντι στην αστυνομία».

Η εβδομαδιαία διαμαρτυρία ξεκίνησε όταν αρκετά μέλη του Συνδικάτου Κατασκευών, Δασοκομίας, Ναυτιλίας, Μεταλλείων και Ενέργειας (CFMMEU) συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου για τις εντολές εμβολίων στον κατασκευαστικό κλάδο.

Οι διαμαρτυρίες έγιναν άσχημες με περιστατικά βίας. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας εξέδωσε αιφνιδιαστικά εντολή να σταματήσουν όλες οι κατασκευαστικές εργασίες στη Μελβούρνη για δύο εβδομάδες.

Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν σε μια πορεία χιλιάδων ατόμων για αρκετές ημέρες γύρω από την πόλη. Επί του παρόντος, οι δραστηριότητες διαμαρτυρίας συνεχίζονται σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση, προσελκύοντας πλέον ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Διαδηλωτές διαδηλώνουν στη γέφυρα Westgate, καθώς χιλιάδες διαδηλώνουν στη Μελβούρνη μετά την ανακοίνωση της κρατικής κυβέρνησης για την παύση των εργασιών στη Μελβούρνη, Αυστραλία, στις 21 Σεπτεμβρίου 2021. (Asanka Ratnayake/Getty Images)

 

Ωστόσο, οι πολιτικοί ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης έχουν, ως επί το πλείστον, υποβαθμίσει ή διαστρεβλώσει τις δράσεις.

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Μπιλ Σόρτεν αποκάλεσε τους διαδηλωτές του Σεπτεμβρίου «ανδροπρεπείς ναζί», ενώ ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ Μακ Γκόουαν είπε στους διαδηλωτές στην πολιτεία του να «βάλουν μυαλό».

Ο Φερνάντο λέει ότι επί τόπου μπορεί να δει ότι η απογοήτευση βράζει.

«Ο κόσμος είναι συνολικά θυμωμένος με την κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο τους έχουν κακομεταχειριστεί. Κάποιοι άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, τα προς το ζην, και έχουν εξοστρακιστεί από την κοινωνία», δήλωσε.

Η πανδημία πυροδοτεί την πολιτική αφύπνιση

Στις 20 Νοεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα στις πιο σημαντικές δράσεις μέχρι στιγμής. Είναι αυτοί οι αριθμοί που δημιουργούν ρωγμές στην αφήγηση της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Φερνάντο.

«Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τους μεγάλους αριθμούς. Νομίζω ότι καθώς αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται, οι πολιτικοί ηγέτες δυσκολεύονται πολύ να πουν ότι αυτό είναι κάτι παράνομο. Δεν μπορείτε να πείτε ότι 100.000 άνθρωποι είναι όλοι εξτρεμιστές, καταλαβαίνετε;», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πολλοί ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και ότι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της Αυστραλίας δεν αποτελεί «έγκριση της κυβέρνησης ή της κυβερνητικής πολιτικής».

Στιγμιότητο από διαμαρτυρίες κατά των κυβερνητικών περιορισμών που σχετίζονται με το COVID-19 και του επικείμενου νομοσχεδίου για τη διαχείριση της πανδημίας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 20 Νοεμβρίου 2021. (Supplied/Armstrong Lazenby)

Οι δραστηριότητες άναψαν επίσης μια σπίθα στον ίδιο και σε πολλούς Αυστραλούς, εγκαινιάζοντας ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πολιτική – μια απότομη απομάκρυνση από αυτό που ήταν, για χρόνια, τίποτα περισσότερο από ένα περαστικό ενδιαφέρον.

«Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά συνέβη με όλα όσα έγιναν γύρω από την πανδημία είναι ότι οι άνθρωποι άρχισαν να παρατηρούν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν άτομα (πολιτικοί ηγέτες και ιατρικές αρχές) που επηρεάζουν τη ζωή τους σχεδόν σε καθημερινή βάση, παίρνοντας αποφάσεις για τη δουλειά τους, το μέλλον τους, τα παιδιά τους, τα σχολεία, οτιδήποτε, και βλέπουν αυτή τη διαδικασία να εκτυλίσσεται μπροστά τους», είπε.

«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη εδώ είναι ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν -επιτέλους- ότι είναι δυνητικά σημαντικό ποιος είναι στην εξουσία, είναι σημαντικό ποια νομοσχέδια ψηφίζονται, είναι επίσης σημαντικό ποιο είναι το περιεχόμενο των νομοσχεδίων».

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας, το οποίο έχει συγκεντρώσει ευρείες αντιδράσεις από τη νομική κοινότητα της Βικτώριας, λόγω των ανησυχιών ότι συγκεντρώνει υπερβολική εξουσία στα χέρια του πρωθυπουργού της πολιτείας και του υπουργού Υγείας.

Διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Βικτώριας στη Μελβούρνη στις 15 Νοεμβρίου 2021. (AAP Image/Con Chronis)

 

«Έχω παρατηρήσει ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται πραγματικά στην ίδια τη νομοθεσία και στο πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου- μπορεί να μην κατανοούν πλήρως τη νομική ορολογία, αλλά είναι πρόθυμοι να το διαβάσουν και να ασχοληθούν μαζί του».

Βλέποντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας με «υπό άλλο πρίσμα»

Στην Αυστραλία παρατηρούνται μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και θανάτων παγκοσμίως, γεγονός που με τη σειρά του έχει ευνοήσει την προσέγγιση «πρώτα η ασφάλεια» από πολλούς ηγέτες, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Τανβίρ Αχμέντ.

«Νομίζω ότι ως χώρα, δεν έχουμε υπολογίσει τους κινδύνους με υγιή τρόπο, και αυτό ήταν δυσανάλογο», δήλωσε στην Epoch Times. «Δεν έχουμε λάβει υπόψη μας άλλα σημαντικά κομμάτια της ζωής, όπως για παράδειγμα το να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο».

Οι πολιτειακοί ηγέτες έχουν επίσης αναπτύξει με ευκολία σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση του ιού, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των εσωτερικών συνόρων, των εντολών για εμβόλια και των αιφνιδιαστικών απαγορεύσεων κυκλοφορίας – μερικές φορές σε ολόκληρες πόλεις, ακόμη και ως απάντηση σε ένα μόνο κρούσμα του COVID-19.

Οι εναλλακτικές απόψεις, οι οποίες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακόμη και την επιστήμη πίσω από το COVID-19, αντιμετωπίστηκαν με ελάχιστη ανοχή.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με πλακάτ και σημαίες στο Flagstaff Gardens στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 20 Νοεμβρίου 2021. (Darrian Traynor/Getty Images)

 

Για παράδειγμα, οι αυστραλιανές υγειονομικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα ιατρούς για την κοινοποίηση περιεχομένου σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που δεν συνάδει με την υπάρχουσα ιατρική ορθοδοξία γύρω από την ασθένεια COVID-19.

«Η κυβέρνηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι αρχές έχουν γίνει όλοι σαν ένα τρικέφαλο φίδι – όλοι υποστηρίζουν τις ίδιες απόψεις», δήλωσε ο Φερνάντο.

«Οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχείς γι’ αυτό κατά μία έννοια, ή αυτό έχει επιβεβαιώσει τις υποψίες τους για τα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε. «Τα εναλλακτικά ή ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν αυτό το κενό με πολλούς τρόπους».

Ο Φερνάντο λέει ότι οι διαδηλωτές συχνά του λένε ότι οι ζωντανές ροές του τους έδωσαν μια «διαφορετική οπτική» για τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη τους.

«Είναι απλά για να παρέχει αυτή την ισορροπία. Δεν θέλω να είμαι αυτός ο τύπος που λέει: “Σας δείχνω τη μία και μοναδική αλήθεια και αυτό ακριβώς που σας δείχνω στη ζωντανή μου ροή είναι ακριβώς όπως είναι”. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαφορετικά στρώματα και διαφορετικά ζητήματα», δήλωσε.

Τελικά, εναπόκειται στον καθένα να σχηματίσει τη δική του γνώμη – είτε βλέπει τηλεόραση, είτε ακούει τον πρωθυπουργό ή την αστυνομία: «Οι άνθρωποι μπορούν να τα πάρουν όλα αυτά και να βγάλουν το δικό τους συμπέρασμα».

Του Daniel Y. Teng

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε