Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
(Εικόνα: The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock, Freepik)

Γιατί το κατεστημένο αντιδρά στους Epoch Times;

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο παραδοσιακός κατεστημένος Τύπος των ΗΠΑ δημοσίευε θετικά άρθρα για τους Epoch Times.

Το 2010, για παράδειγμα, το Politico παρουσίασε την εφημερίδα ως ένα ιδιόμορφο στοιχείο της ζωής στη Νέα Υόρκη.

Στο τέλος του συγκεκριμένου άρθρου, το μέσο συγκρινόταν με τους New York Times – ένα ζωντανό σύμβολο του φιλελεύθερου κατεστημένου της Αμερικής, το περιοδικό που ο ΜακΤζωρτζ Μπάντυ, ο μυημένος στα εσωτερικά της Ουάσιγκτον, υποτίθεται ότι περιέγραψε ως «σύστημα υπομνημάτων της πόλης».

Τα πράγματα άλλαξαν με την άνοδο του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ.

Ακόμη και πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016, ο Τζιμ Ρούτενμπεργκ των NY Times είχε υποστηρίξει ότι ο κος Τραμπ, ο θρασύς πολιτικός αουτσάιντερ, «δοκιμάζει τους κανόνες της αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία”. Το 2018, το CBC έγραψε ότι ο πρόεδρος έκανε τους δημοσιογράφους «πιο επιρρεπείς στο να αναμειγνύουν την προσωπική άποψη με τα γεγονότα”.

Το 2021, μία συντάκτρια του Nieman Lab του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, βασικού κόμβου για τις αναδυόμενες ελίτ των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, προέβλεψε ότι η αντικειμενικότητα στη δημοσιογραφία θα αντικατασταθεί από μια νέα αξία: την «αλληλεγγύη” – όρος που, αν και δεν είναι απαραίτητα αριστερός στην πράξη, αποτελεί εδώ και 100 και πλέον χρόνια μέρος του αριστερού κυρίως λόγου. Εξηγώντας αυτό που χαρακτήρισε ως ελλείψεις της συμβατικής δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας, αναφέρθηκε σε μια ανάρτηση στο Twitter (γνωστό πλέον ως Χ), η οποία χαρακτήριζε τον πρόεδρο ως παράγοντα που ωθούσε προς την παραπληροφόρηση.

Εν ολίγοις, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κηρύξει τον πόλεμο στον Ντόναλντ Τραμπ.

image-5566642
Ο δημοσιογράφος των Epoch Times Ρόμαν Μπαλμάκοφ στη Νέα Υόρκη, στις 19 Απριλίου 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Οι Epoch Times δεν ακολούθησαν αυτή την τάση, αλλά παρέμειναν πιστοί στον στόχο της  αντικειμενικής ειδησεογραφίας. Αυτό σήμαινε να γίνονται οι αναφορές στον πρόεδρο Τραμπ χωρίς προκαταλήψεις ή μεροληψία – να τον αντιμετωπίζει δίκαια όπως κάθε άλλον πρόεδρο και όχι σαν τον πρώτο και κύριο δημόσιο εχθρό.

Οι αναγνώστες που αναζητούσαν την αλήθεια και την παράδοση συνέρρευσαν στην εφημερίδα.

Έτσι, ξαφνικά, η αντικομμουνιστική εφημερίδα που ιδρύθηκε από Κινέζους αντιφρονούντες δεν φαινόταν πια τόσο χαριτωμένη και ακίνδυνη. Τα μέσα ενημέρωσης που αντιμετώπιζαν τους συναδέλφους τους στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας συντάχθηκαν μαζί για να στοχεύσουν έναν ταχέως ανερχόμενο ανταγωνιστή – σε ορισμένες περιπτώσεις, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σιγά σιγά στην αρχή και στη συνέχεια όλα μαζί, άρχισαν να εμφανίζονται τα αρνητικά δημοσιεύματα κατά των Epoch Times – από το NBC News, τους NY Times, το The Atlantic και άλλα.

Ωστόσο, οι επιθέσεις τους αποκάλυψαν και ένα αναντίρρητο γεγονός, το οποίο όλα τα συμβατικά μέσα παραδέχονταν: την αυξανόμενη απήχηση των Epoch Times.

Τα άρθρα κατά των Epoch Times αναγνωρίζουν τη δύναμη, την εμβέλεια και την ανάπτυξη τους

Πάρτε για παράδειγμα το άρθρο που δημοσίευσε το NBC News το 2019 για τους Epoch Times, το οποίο ανέφερε ότι η εφημερίδα «έχει τους περισσότερους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κάθε άλλο ειδησεογραφικό μέσο».

Το άρθρο ανέφερε ότι οι Epoch Times και το αδελφό της μέσο ενημέρωσης, το NTD, «συνδυάζουν περίπου 3 δισεκατομμύρια προβολές στο Facebook, το YouTube και το Twitter, κάτι που τους χαρίζει την 11η θέση μεταξύ όλων των δημιουργών βίντεο σε όλες τις πλατφόρμες, μπροστά από κάθε άλλο παραδοσιακό εκδοτικό οίκο ειδήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης κοινωνικών μέσων Tubular».

image-5566643
Οι New York Times περιέγραψαν τους Epoch Times ως «έναν από τους πιο ισχυρούς ψηφιακούς εκδότες της χώρας» σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε αρχικά στα τέλη Οκτωβρίου 2020. (Andrew Burton/Getty Images)

 

Οι New York Times έκαναν παρόμοιες παρατηρήσεις σε ένα άρθρο τους που πρωτοδημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2020, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η πρώτη κιόλας παράγραφος περιέγραφε τους Epoch Times ως «έναν από τους πιο ισχυρούς ψηφιακούς εκδότες της χώρας».

Όπως και το NBC, οι NY Times αναφέρθηκαν στην επιτυχία της εφημερίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι έχει «δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι κατανέμονται σε δεκάδες σελίδες».

Παρεμπιπτόντως, το Nieman Lab, ο προαναφερθείς κόμβος πιστοποίησης των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, εξήρε το άρθρο των New York Times και περιέγραψε τους Epoch Times ως «το αποκορύφωμα όλων των πραγμάτων που ενθάρρυνε το Facebook».

Το επόμενο μεγάλο χτύπημα ήρθε λίγους μήνες αργότερα. Δημοσιεύθηκε από το The Atlantic τον Ιανουάριο του 2021, λίγο μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Χρόνια πριν διάφορα νομικά επιχειρήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ συνδεθούν με τη λέξη «ανταρσία» και, πιο συγκεκριμένα, με τη ρήτρα της 14ης τροπολογίας για την ανταρσία, ο υπότιτλος του άρθρου χαρακτήριζε τους Epoch Times ως «μηχανή προπαγάνδας υπέρ του Τραμπ, σε καιρούς επιδημίας και ανταρσίας».

image-5566649
Ένα άρθρο του Οκτωβρίου 2023 του NBC News χαρακτήριζε τους Epoch Times ως «έναν από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς συντηρητικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας”. (Shaun Heasley/Getty Images)

 

Ωστόσο, αναγνώριζε επίσης τη δημοτικότητα της εφημερίδας, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, είχε ξεπεράσει εκείνη πολλών παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.

«Οι Epoch Times μπορούν σήμερα να διεκδικήσουν τη θέση της πιο δημοφιλούς εφαρμογής εφημερίδων της Apple στη χώρα (οι New York Times είναι στη δεύτερη θέση)», έγραψε ο Σάιμον βαν Ζούλεν-Γουντ.

Η επόμενη επίθεση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης ήρθε περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα, και πάλι από το NBC News.

Σε άρθρο της, τον Οκτώβριο του 2023, η Μπράντυ Ζαντρόζνι, χαρακτήρισε τους Epoch Times ως «έναν από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς συντηρητικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας».

image-5567077
(από αριστερά) Ο συντάκτης των Epoch Times για τα εθνικά θέματα Ιβάν Πεντσούκοφ, ο οικοδεσπότης του Facts Matter Ρόμαν Μπαλμάκοφ, η συντάκτρια του Life and Tradition και του Travel Τσάναλι Φίλιπ, ο αρχισυντάκτης Τζάσπερ Φάκερτ και ο οικοδεσπότης του American Thought Leaders Τζαν Τζέκιλεκ ποζάρουν για μια ομαδική φωτογραφία. Νέα Υόρκη, 24 Μαΐου 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Ο τίτλος του παραδέχτηκε ότι η εφημερίδα είχε γίνει «mainstream».

«Ο όμιλος», έγραψε η κα Ζαντρόζνι, «επεκτείνεται», αναφερόμενη στο νέο γραφείο των Epoch Times στη Νότια Καλιφόρνια, για το οποίο ο οργανισμός Epoch Media Group είχε γράψει τον προηγούμενο μήνα.

«Ας πάμε στο νούμερο ένα»

Τα σημάδια της συνεχούς ανάπτυξης της εφημερίδας δεν προέρχονται μόνο από τις σκεπτικιστικές ή εντελώς εχθρικές πηγές άλλων μέσων ενημέρωσης. Στη γιορτή των Epoch Times τον Δεκέμβριο του 2023, ο αρχισυντάκτης Τζάσπερ Φάκερτ σημείωσε ότι οι ψηφιακές και έντυπες συνδρομές των Epoch Times την καθιστούν πλέον την τέταρτη μεγαλύτερη εφημερίδα των ΗΠΑ.

«Ας πάμε στο νούμερο ένα. Σας ευχαριστούμε», είπε ο Τζαν Τζέκιλεκ, συντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής American Thought Leaders της EpochTV, σε δηλώσεις του στην ίδια γιορτή.

Αν τα τελευταία χρόνια μπορούν να δείξουν το μέλλον, φαίνεται πως οι Epoch Times οδεύουν προς ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, με ή χωρίς την άδεια του κατεστημένου.

Αυτό, όμως, είναι κάτι που οφείλεται κυρίως στους αναγνώστες και τους θεατές τους. Χωρίς ένα κοινό που διψάει για αλήθεια, παράδοση και ελπίδα, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης δεν θα είχαν τίποτα να φοβηθούν ούτε και κάτι να του επιτεθούν.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε