Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Ένα άτομο κάνει μια εξέταση COVID-19 σε κινητή μονάδα δειγματοληψίας κοντά στον τερματικό σταθμό Grand Central στη Νέα Υόρκη στις 3 Δεκεμβρίου 2021. (Yuki Iwamura/AP Photo)

Γιατρός επειγόντων περιστατικών: Η Όμικρον μπορεί να παρέχει φυσική ανοσία με ήπια συμπτώματα

Ο Δρ. Όμαρ Χαμάντα δήλωσε την 1η Δεκεμβρίου ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να παρέχει φυσική ανοσία χωρίς να προκαλεί σοβαρή ασθένεια, καθώς τα συμπτώματα μέχρι στιγμής μοιάζουν περισσότερο με ένα “ήπιο, κοινό κρυολόγημα” στη Νότια Αφρική.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Capitol Report” του NTD, ο γιατρός των επειγόντων περιστατικών και πρώην αντισυνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι παρόλο που «βλέπουμε μια αύξηση στον [αριθμό] των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, η σοβαρότητα της νόσου φαίνεται να είναι, σε αυτό το σημείο, ελάχιστη».

«Εάν η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη, αλλά η μολυσματικότητα ή η σοβαρότητα είναι μικρότερη, αυτό μπορεί να είναι στην πραγματικότητα κάτι καλό όσον αφορά την ανοσία των ανθρώπων σε αυτήν, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να εξαρτώνται από ένα εμβόλιο που δεν είναι απίστευτα αποτελεσματικό», δήλωσε ο Χαμάντα.

Στις 3 Δεκεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η Όμικρον έχει ανιχνευθεί σε 38 χώρες, από 23 χώρες δύο ημέρες πριν.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει επίσης αναφερθεί σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ από τις 4 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων 15 περιπτώσεων σε εμβολιασμένα άτομα.

Ένα από τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής επιβεβαιώθηκε ότι έχει αναρρώσει από την COVID-19 και έχει φυσική ανοσία.

Όντας βασισμένα σε mRNA, τόσο τα εμβόλια Moderna όσο και τα εμβόλια COVID-19 της Pfizer-BioNTech ενεργοποιούν τον οργανισμό να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

Επειδή η παραλλαγή Όμικρον έχει «περίπου δύο δεκάδες μεταλλάξεις σε αυτή την πρωτεΐνη-ακίδα», σύμφωνα με τον Χαμάντα, η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων κατά της νέας παραλλαγής μένει να φανεί.

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε σε ενημέρωση της Παρασκευής ότι θα “πάρει λίγο χρόνο” για να μάθουμε «ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και για τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον».

«Έχουμε οπωσδήποτε διασπορά στην κοινότητα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Φάουτσι στο Bloomberg TV την Παρασκευή. «Δεν ξέρουμε πόσοι είναι, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα».

Ενώ η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Δρ. Ροσέλ Ουαλένσκι προέτρεψε τους δημοσιογράφους να επικεντρωθούν προς το παρόν στην παραλλαγή Δέλτα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου.

«Ξέρω ότι οι ειδήσεις επικεντρώνονται στην Όμικρον, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το 99,9% των κρουσμάτων στη χώρα αυτή τη στιγμή προέρχονται από την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε η Ουαλένσκι.

Το στέλεχος της Pfizer, Ραλφ Ρενέ Ραϊνέρ, δήλωσε ότι «δεν αναμένει ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας» του τρέχοντος εμβολίου κατά της Όμικρον και τόνισε τη σημασία του προγράμματος για την ενισχυτική δόση, σε συνέντευξή του στο Bloomberg στις 2 Δεκεμβρίου.

Όταν εμφανίστηκαν οι παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Pfizer είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε νέες εκδόσεις των εμβολίων της μόνο και μόνο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το αρχικό εμβόλιο παρείχε καλή προστασία, δήλωσε ο Ραϊνέρ στο Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, η Moderna θα μπορούσε να έχει ένα ενισχυτικό εμβόλιο COVID-19 που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον δοκιμασμένο και έτοιμο να υποβληθεί για έγκριση ήδη από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας που μίλησε στο Reuters την 1η Δεκεμβρίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε