Τρίτη, 21 Μαΐ, 2024
Ο Γάλλος γερουσιαστής Ολιβιέ Καντίκ (αριστερά), το μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου Κονστάνς Λε Γκριπ (δεξιά) και ο Ντινγκ Λεμπίν (2ος από δεξιά) ποζάρουν για μια φωτογραφία μετά από συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Γερουσίας στο Παλάτι του Λουξεμβούργου. Παρίσι, 6 Μαΐου 2024. (David Vives/NTD)

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Σι πυροδοτεί δράσεις που εκθέτουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα

Ομάδες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν την ΕΕ να προστατεύσει τους πολίτες και τα θεσμικά της όργανα και να μην επιτρέψει να γίνουν «συνένοχοι στην υποβοήθηση και υποκίνηση των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων» του κινεζικού καθεστώτος.

Ακτιβιστές και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα οργανώνουν δράσεις στην Ευρώπη που αφορούν τις συστηματικές εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων που πραγματοποιεί το κινεζικό καθεστώς, καθώς ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ ξεκινά την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία μετά από πέντε χρόνια.

Περισσότερες από δώδεκα ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισαν την ανάγκη για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ από την παθητική συνενοχή τους στα εγκλήματα του κινεζικού καθεστώτος, σε επιστολή που απηύθυναν στον Ζοζέπ Μπορέλ, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ένωσης, ενόψει της επίσκεψης του Σι.

Οι ακτιβιστές ζήτησαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να θεσπίσουν νομοθεσία σχετικά με την «υποχρεωτική αναφορά από τους επαγγελματίες υγείας για εξωεδαφικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, με επακόλουθη δημόσια διαφάνεια σχετικά με τον όγκο του τουρισμού μεταμοσχεύσεων εκτός της ΕΕ ανά χώρα επίσκεψης».

Στην Κίνα, ο χρόνος αναμονής για τη μεταμόσχευση ενός ζωτικού οργάνου μπορεί να είναι μόνο λίγες εβδομάδες, κάτι ανήκουστο σε χώρες που βασίζονται σε ένα σύστημα εθελοντικής δωρεάς. Ο σύντομος χρόνος αναμονής προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο να ταξιδέψουν στην Κίνα για να κάνουν την επέμβαση που μπορεί να σώσει τη ζωή τους.

Ένα ανεξάρτητο λαϊκό δικαστήριο στο Λονδίνο κατέληξε το 2019 στο συμπέρασμα ότι το κινεζικό καθεστώς σκότωνε κρατούμενους συνείδησης «σε σημαντική κλίμακα» για να τροφοδοτήσει την αγορά μεταμοσχεύσεων. Τα κυριότερα θύματα, σύμφωνα με το πόρισμα του δικαστηρίου, είναι οι φυλακισμένοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μιας πνευματικής πρακτικής που αποτελεί στόχο βάναυσης δίωξης από το ΚΚΚ από το 1999.

Η Ευρώπη «κινδυνεύει να γίνει συνένοχη στην υποβοήθηση και υποκίνηση της εξαναγκαστικής συλλογής οργάνων” εάν συνεχίσει να υποστηρίζει ιατρικά ιδρύματα και επαγγελματίες που συνεργάζονται με τους Κινέζους ομολόγους τους στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων, αναφέρουν οι ακτιβιστές στην επιστολή τους.

Η επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 6 Μαΐου, συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κινέζου προέδρου, η οποία πρόκειται να διαρκέσει μία εβδομάδα. Πρώτος σταθμός του είναι η Γαλλία, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν τριμερείς συνομιλίες μαζί του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι στις 7 Μαΐου.

Το ΚΚΚ φοβάται τη διεθνή προσοχή

Εν τω μεταξύ, ομάδες δικαιωμάτων και ακτιβιστές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στο Παρίσι, καλώντας τους Γάλλους και Ευρωπαίους ηγέτες να μιλήσουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του ΚΚΚ κατά των εθνοτικών μειονοτήτων, των οπαδών των θρησκειών και των πνευματικών πρακτικών και των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των επαφών τους με την κινεζική πλευρά.

Ανάμεσά τους ήταν ο Ντινγκ Λεμπίν, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος προέτρεψε τον Γάλλο πρόεδρο να αναφερθεί στη δεινή θέση του πατέρα του, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης τριών ετών για την άσκηση του Φάλουν Γκονγκ, πνευματικής πρακτικής που περιλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού και ηθικές διδασκαλίες που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας.

Η πρακτική απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, καθώς εκτιμάται ότι 70-100 εκατομμύρια Κινέζοι την υιοθέτησαν μέσα σε έξι μόλις χρόνια, ξεπερνώντας έτσι σε αριθμό τα μέλη του ΚΚΚ εκείνη την εποχή. Θεωρώντας το αυτό ως απειλή για το κόμμα, ο τότε ηγέτης του Τζιανγκ Ζεμίν ξεκίνησε μια βίαιη δίωξη κατά της πρακτικής τον Ιούλιο του 1999.

Ο κος Ντινγκ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Μακρόν, αναφέρει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ και του πατέρα του.

Επισημαίνει το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο και το οποίο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη δίωξη της ομάδας από το ΚΚΚ. Δηλώνει επίσης ότι πέρπει να τερματιστεί η δίωξη και να αφεθούν ελεύθεροι ο πατέρας του και οι υπόλοιποι οπαδοί του Φάλουν Γκονγκ χωρίς όρους.

Τα τελευταία 25 χρόνια, εκατομμύρια ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν ριχτεί σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, κέντρα πλύσης εγκεφάλου και φυλακές σε όλη την Κίνα, όπου έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακοποίηση προκειμένου να αποκηρύξουν τις πεποιθήσεις τους. Πιστεύεται ότι ένας μεγάλος, ακόμη απροσδιόριστος αριθμός οπαδών έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου ή έχουν δολοφονηθεί για τα όργανά τους.

Falun Gong practitioner Ding Lebin holds a sign appealing for global attention to the persecution to his family in China over their spiritual practice, beside the Luxembourg Palace in Paris, on May 6, 2024. (David Vives/NTD)
Ο ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ Ντινγκ Λεμπίν προσπαθεί να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή στη δίωξη που υφίστανται η οικογένειά του και όλοι οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα για τα πιστεύω τους. Παλάτι του Λουξεμβούργου, Παρίσι, 6 Μαΐου 2024. (David Vives/NTD)

 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στις 6 Μαΐου, ο κος Ντινγκ χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό ψήφισμα «καλή προστασία» για τους γονείς του στην κομμουνιστική Κίνα, «επειδή το ΚΚΚ φοβάται πολύ κάποια είδη διεθνούς προσοχής».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις εκτεταμένες προσπάθειες του καθεστώτος να φιμώσει και όσους μιλούν εναντίον του στο εξωτερικό, αναφέροντας ότι στοχοποιήθηκε από Κινέζους πράκτορες κατά τη διάρκεια της διεθνούς εκστρατείας του για την απελευθέρωση του πατέρα του.

Ο κος Ντινγκ ρώτησε τους νομοθέτες κατά την ενημέρωση για το πώς σκέπτεται η γαλλική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διακρατική καταστολή του ΚΚΚ κατά των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ στη Γαλλία.

Απαντώντας, η Κονστάνς Λε Γκριπ, μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου με το κόμμα της Αναγέννησης του προέδρου Μακρόν, δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης ψηφίσματος για την υπεράσπιση της ελευθερίας της πίστης, του λόγου και της έκφρασης, την οποία χαρακτήρισε «ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα».

Των Dorothy Li και Eva Fu

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε