Παρασκευή, 02 Ιούν, 2023
Διαδηλωτές και υποστηρικτές στήνουν μπλόκο στους πρόποδες της γέφυρας Ambassador, σταματώντας τη ροή της εμπορικής κυκλοφορίας μέσω της γέφυρας στον Καναδά από το Ντιτρόιτ, στο Γουίνδσορ του Οντάριο, στις 10 Φεβρουαρίου 2022. (Cole Burston/Getty Images)

Κομβόι Ελευθερίας – Το Οντάριο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των φορτηγατζήδων

ΤΟΡΟΝΤΟ – Ο πρωθυπουργός του Οντάριο Νταγκ Φορντ κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων φορτηγατζήδων στην Οτάβα και του αποκλεισμού των συνόρων στο Γουίντσορ του Οντάριο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, ο Φορντ δήλωσε ότι θα εκδώσει διαταγές για να καταστήσει «απολύτως σαφές» ότι είναι παράνομο και τιμωρητέο να εμποδίζεται και να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία αγαθών, ανθρώπων και υπηρεσιών κατά μήκος κρίσιμων υποδομών.

Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των διεθνών συνοριακών διαβάσεων, των αυτοκινητοδρόμων, των αεροδρομίων, των λιμανιών, των γεφυρών και των σιδηροδρόμων, είπε.

«Μόνο η γέφυρα Ambassador στο Γουίντσορ δέχεται πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια αμφίδρομου εμπορίου κάθε μέρα, και αυτό το εμπόριο απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του Οντάριο που εργάζονται σε αυτοκινητοβιομηχανίες και εργοστάσια σε όλη τη μεγάλη μας επαρχία», δήλωσε ο Φορντ.

«Αυτές οι θέσεις εργασίας τρέφουν εκατομμύρια οικογένειες. Είναι η σανίδα σωτηρίας για την επαρχία μας και την οικονομία της. Και ενώ εκτιμώ το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να επεκτείνεται στο να κόβεται αυτή η σανίδα σωτηρίας».

Τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση θα είναι έως 100.000 δολάρια και έως ένα έτος φυλάκισης, δήλωσε ο Φορντ, προσθέτοντας ότι η επαρχιακή κυβέρνηση θα παράσχει επίσης πρόσθετη εξουσία στην αστυνομία να αφαιρεί τις προσωπικές και εμπορικές άδειες από όποιον δεν συμμορφώνεται με αυτές τις εντολές.

Ο Φορντ δήλωσε ότι ενώ τα έκτακτα μέτρα είναι «προσωρινά», η κυβέρνηση έχει «κάθε πρόθεση» να προωθήσει νέα νομοθεσία για να τα καταστήσει μόνιμα στο νόμο.

Η γενική εισαγγελέας Σύλβια Τζόουνς δήλωσε ότι, αν και η αρχική κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης διαρκεί 42 ώρες, περαιτέρω τροποποιήσεις για την αντιμετώπιση των «προβλημάτων ασφαλείας» των ανθρώπων που διαδηλώνουν σε δημόσιους δρόμους μπορούν να αναμένονται κατά την εαρινή νομοθετική περίοδο.

Οι διαμαρτυρίες του Κομβόι Ελευθερίας (Freedom Convoy) ξεκίνησαν ως μια προσπάθεια να τερματιστεί η υποχρεωτική απαίτηση εμβολιασμού COVID-19 για τους οδηγούς διασυνοριακών φορτηγών, αλλά γιγαντώθηκαν καθώς άνθρωποι από όλη τη χώρα ενώθηκαν για να αντιταχθούν σε όλες τις εντολές και τους περιορισμούς.

Οι πρώτες αυτοκινητοπομπές συγκεντρώθηκαν στην Οτάβα στις 29 Ιανουαρίου και πολλοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα παραμείνουν μέχρι να αρθεί η εντολή COVID-19.

Ξεχωριστά, κομβόι φορτηγών και άλλων οχημάτων έχουν στήσει μπλόκα σε μεγάλες συνοριακές διαβάσεις Καναδά-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Ambassador που συνδέει το Γουίντσορ με το Ντιτρόιτ, της συνοριακής διάβασης Έμερσον στη Μανιτόμπα και της συνοριακής διάβασης στο Κουτς στη νότια Αλμπέρτα.

Ο Φορντ σημείωσε ότι η κυβέρνηση «κυνηγά» επίσης τα χρήματα που χρηματοδοτούν τις διαδηλώσεις, αναφερόμενος στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Οντάριο της 10ης Φεβρουαρίου να παγώσει όλες τις δωρεές που έγιναν μέσω των εκστρατειών «Freedom Convoy 2022» και «Adopt a trucker» στην πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων GiveSendGo.

Σε δήλωση του γραφείου του Ford αναφέρεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας του Οντάριο Νταγκ Ντάουνι υπέβαλε την αίτηση για την έκδοση της διαταγής, στην οποία αναφέρεται το 490.8 του Ποινικού Κώδικα ως λόγος για το πάγωμα των κεφαλαίων. Το άρθρο αυτό έχει ως εξής: «Ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να υποβάλει αίτηση … για εντολή περιορισμού … σε σχέση με οποιαδήποτε περιουσία που σχετίζεται με αδίκημα».

Σε μια προφανή απάντηση, η GiveSendGo δήλωσε στο Twitter: «Η GiveSendGo δεν έχει καμία σχέση με την απαγόρευση της καταστολής. Να το ξέρετε αυτό! Ο Καναδάς έχει απολύτως μηδενική δικαιοδοσία για το πώς διαχειριζόμαστε τα κεφάλαιά μας εδώ στο GiveSendGo. Όλα τα κεφάλαια για ΚΑΘΕ καμπάνια στο GiveSendGo ρέουν απευθείας στους αποδέκτες αυτών των καμπανιών, μεταξύ των οποίων δεν είναι λιγότερο σημαντική η καμπάνια The Freedom Convoy».

 

Ο Τζον Κάρπαϊ, πρόεδρος της νομικής ομάδας Justice Centre for Constitutional Freedoms, η οποία παρέχει νομική βοήθεια στους διοργανωτές του Freedom Convoy, δήλωσε στην Epoch Times ότι οι δικηγόροι τους εξετάζουν το θέμα.

Περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια είχαν συγκεντρωθεί μέσω του GoFundMe προτού η πλατφόρμα δηλώσει στις 4 Φεβρουαρίου ότι θα σταματήσει τις πληρωμές και θα προωθήσει τα χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αντ’ αυτού, προτού αλλάξει πορεία στις 5 Φεβρουαρίου και ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει αυτόματα τα χρήματα στους δωρητές.

Μετά την ακύρωση του λογαριασμού από το GoFundMe, οι διοργανωτές της αυτοκινητοπομπής διαμαρτυρίας δημιούργησαν τον έρανο «Freedom Convoy 2022» στο GiveSendGo.

Αρκετοί Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την αφαίρεση των κονδυλίων από το GoFundMe για τη διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων.

Του Andrew Chen

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε