Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Μια ιατρική σύριγγα και φιαλίδια με τα λογότυπα της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech διακρίνονται στη Νέα Υόρκη στις 3 Οκτωβρίου 2021. (Cindy Ord/Getty Images for Pfizer/BioNTech)

Η Pfizer λέει ότι θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει σε 100 ημέρες το εμβόλιο COVID-19 για να αντιμετωπίσει τη νέα παραλλαγή

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι το εμβόλιο COVID-19 θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί σε «περίπου 100 ημέρες» για να αντιμετωπίσει μια νέα παραλλαγή του ιού του ΚΚΚ που μπορεί να παραβλέψει τα εμβόλια.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ότι αναμένει περισσότερα δεδομένα σχετικά με το B.1.1.529, τη νέα παραλλαγή του ιού που ονομάστηκε «Όμικρον» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για να καθορίσει εάν το εμβόλιό της θα πρέπει να επανασχεδιαστεί.

«Κατανοούμε την ανησυχία των εμπειρογνωμόνων και ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες σχετικά με την παραλλαγή B.1.1.529», ανέφερε η BioNTech στην ανακοίνωσή της, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει.

«Αναμένουμε περισσότερα στοιχεία από τις εργαστηριακές δοκιμές το αργότερο σε δύο εβδομάδες», πρόσθεσε. «Αυτά τα δεδομένα θα παράσχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν η παραλλαγή B.1.1.529 θα μπορούσε να είναι μια παραλλαγή διαφυγής που μπορεί να απαιτεί προσαρμογή του εμβολίου μας, εάν η παραλλαγή εξαπλωθεί παγκοσμίως».

Σύμφωνα με μια πρώιμη μελέτη σχετικά με την παραλλαγή που δημοσιεύθηκε σε ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο οργανισμός πρότεινε ότι το στέλεχος του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) έχει υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές όπως το στέλεχος Δέλτα ή το στέλεχος Άλφα. Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αρχές αντέδρασαν με ανησυχία για τον Όμικρον και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, έχουν ήδη αυστηροποιήσει τους συνοριακούς ελέγχους, μια κίνηση που επικρίθηκε από τον Τζο Φάαχλα, υπουργό Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στις Ηνωμένες Πολιτείες κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού του ΚΚΚ.

Εκτός από την Pfizer, και η Johnson & Johnson (J&J) ανακοίνωσε ότι άρχισε να δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της κατά της παραλλαγής B.1.1.529.

«Παρακολουθούμε στενά τα νεοεμφανιζόμενα στελέχη του ιού COVID-19 με παραλλαγές στην πρωτεΐνη αιχμής SARS-CoV-2 και ήδη δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας κατά της νέας και ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική», δήλωσε εκπρόσωπος της J&J στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Moderna ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εργάζεται για την προώθηση ενός υποψήφιου αναμνηστικού εμβολίου προσαρμοσμένου στη νέα παραλλαγή και έχει επίσης δοκιμάσει μια υψηλότερη δόση του υπάρχοντος αναμνηστικού της και για τη μελέτη άλλων υποψήφιων αναμνηστικών εμβολίων που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία από πολλαπλές παραλλαγές.

«Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου αποτελεί τη μόνη διαθέσιμη επί του παρόντος στρατηγική για την ενίσχυση της εξασθενημένης ανοσίας», δήλωσε η Moderna.

Από το NTD News

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε