Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Στρατιώτες του Πολωνικού Στρατού φαίνονται μπροστά από την έδρα της Συνοριακής Φρουράς στο Michalowo της Πολωνίας, στις 11 Οκτωβρίου 2021. (Kacper Pempel/Retuers)

Η Πολωνία αναπτύσσει χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Πολωνία ενίσχυσε τα σύνορά της με τη γειτονική Λευκορωσία προσθέτοντας σχεδόν 3.000 στρατιώτες, καθώς η χώρα ανέφερε πρόσφατα πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης, προκαλώντας εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας.

«Σχεδόν 6.000 στρατιώτες της 16ης, 18ης και 12ης μεραρχίας υπηρετούν στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μαριούζ Μπλάζτσακ σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι στρατιώτες παρέχουν στήριξη στη Συνοριοφυλακή προστατεύοντας τα σύνορα της χώρας και μη επιτρέποντας να παραβιαστούν», πρόσθεσε.

Στις 16 Οκτωβρίου, πριν την πρόσθετη ανάπτυξη στρατευμάτων την Τρίτη, ο Μπλάζτσακ δήλωσε ότι περισσότεροι από 3.000 Πολωνοί στρατιώτες προστατεύουν τα σύνορα. Με τα νέα στρατεύματα, τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας θα έχουν σημαντική επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας, καθώς περίπου 6.000 στρατιώτες επιχειρούν τώρα στη μεθοριακή περιοχή.

«Ο προσωρινός φράκτης, τον οποίο ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε τον Ιούλιο, περιόρισε την παράνομη διέλευση. Εάν δεν ήταν ο φράκτης και η μεγάλη συνεργασία των στρατιωτών και της Συνοριοφυλακής, θα είχαμε μια μεταναστευτική κρίση συγκρίσιμη με αυτή του 2015», δήλωσε ο Μπλάζτσακ.

Στα τέλη Αυγούστου, λίγο μετά την ανάληψη του ελέγχου της τρομοκρατικής οργάνωσης Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα, η Πολωνία ξεκίνησε την κατασκευή ενός φράχτη ύψους 2,5 μέτρων κατά μήκος των συνόρων μήκους 260 μιλίων (418 χιλιομέτρων) για να σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Πολωνοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σχέδια να δαπανήσουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια για την περαιτέρω βελτίωση της συνοριακής άμυνας, χτίζοντας ένα ισχυρό φράγμα κατά μήκος των συνόρων των χωρών με τη Λευκορωσία.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αρχηγός του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας, δήλωσε ότι το νέο τείχος θα πρέπει να αντικαταστήσει τον προσωρινό φράχτη και τα προστατευτικά μέτρα που ισχύουν τώρα.

Μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου, υπήρξαν περίπου 9.600 απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων μόνο αυτό το μήνα, ανέφερε η Συνοριοφυλακή, προσθέτοντας ότι στις 18 Οκτωβρίου, υπήρξαν 612 απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Πολωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Η Συνοριοφυλακή ανέφερε επίσης σε δήλωσή της τον Αύγουστο ότι οι παράνομες συνοριακές διελεύσεις έχουν φτάσει σε πρωτοφανή ύψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βαρσοβία αναφέρουν ότι η ροή παράνομων μεταναστών έχει ενορχηστρωθεί από τη Λευκορωσία ως μορφή υβριδικού πολέμου που έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις κυρώσεις που επέβαλε στο Μινσκ, κίνηση που το καθεστώς της Λευκορωσίας έχει αρνηθεί.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε